Είναι το Παιδί Μου Gay; – Μανόλης Φαιτάκης

Share:

Μανόλης Φαϊτάκης – Παιδοψυχίατρος, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης Ψ.Ν.Θ.

Email

Πριν γεννηθεί το παιδί, υπάρχει το “φανταστικό παιδί”, αυτό δηλαδή που υπάρχει μέσα στο κεφάλι των γονιών του. Πολλές φορές υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο πραγματικό παιδί και το “φανταστικό” παιδί. Σιγά σιγά πρέπει να υποχωρήσει το “φανταστικό παιδί” και να δουν το παιδί που έχουν μπροστά τους με όλα τα χαρίσματα και τις ικανότητες του. Να πενθήσουν μέσα τους το παιδί που είχαν φανταστεί και να επενδύσουν και να χαίρονται το παιδί που έχουν.

Το παιδί έχει καθορίσει το gender, δηλαδή τη σεξουαλική του ταυτότητα (cisgender, transgender), γύρω στα 3 του χρόνια. Τότε ένα παιδί ξέρει μέσα του τι είναι. Μπορεί να μην το ξέρει συνειδητά και να κρύβεται και να το κρύβει. Ίσως κάποιος από το περιβάλλον, αν δίνει προσοχή, θα το δει.

Η σεξουαλική κατεύθυνση, δηλαδή τι μου αρέσει, είναι μια διεργασία που τελειώνει γυρω στα  6 έτη, ψυχαναλυτικά, με τη λύση του οιδιποδείου. Το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα κάποια στιγμή λύνεται. Η λύση δεν είναι μονοσήμαντη. Υπάρχουν τόσες λύσεις όσες και οι άνθρωποι, δηλαδή υπάρχουν 7,5 δισεκατομμύρια λύσεις. Με άλλα λόγια είναι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι σαν πυξίδα που παλαντζάρει, μπορεί και να αλλάζει.

Ακούστε τη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα του παιδιού με τον Παιδοψυχίατρο Μανόλη Φαϊτάκη στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcasts.

Previous Article

Η Εξαναγκαστική Συνεπιμέλεια, το Οικογενειακό Δίκαιο και το Παιδί – Μίνα Καούνη

Next Article

Αναγνωρίζω τα Σημάδια Κακοποίησης και Προσεγγίζω το Θύμα – Μαρία Χριστίνα Σμυρναίου

Related articles