Η ευτυχία – Δημήτρης Φλαμούρης

Share:

Δημήτρης Φλαμούρης

Μαθηματικός – Ψυχολόγος, Συγγραφέας του βιβλίου “Ψυχο-λογικές Σχέσεις”

www.dimitrisflamouris.com

Η ευτυχία δεν έχει να κάνει με το πόσο καλά περνάω. Είμαι χαρούμενος δεν σημαίνει ότι είμαι ευτυχισμένος. Δεν έχει να κάνει με το “fun” και την καλοπέραση. Η ευτυχία είναι μία κατάσταση που νιώθω όταν είμαι σε αρμονία με τη ζωή και ότι υπάρχει μία κατάσταση σκοπού στη ζωή μου.

Οι ευτυχισμένοι δεν είναι μόνιμα χαρούμενοι. Είναι άνθρωποι που ζουν, έχουν καλές στιγμές και δύσκολες στιγμές, με αποτυχίες και επιτυχίες, κλαίνε, χαίρονται και στενοχωριούνται αλλά με μία συνειδητότητα. Στις δύσκολες στιγμές, έχουν ανθεκτικότητα και ξανά βρίσκουν την ισορροπία τους. Δεν “σπάνε” μόνο λυγίζουν και επανέρχονται.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ευτυχία μας εξαρτάται κατά 50% από τα γονίδια μας, 10% από το περιβάλλον μας και κατά 40% από το τρόπο που σκεφτόμαστε. Η ευτυχία δηλαδή είναι νοοτροπία, είναι τρόπος σκέψης και στάση ζωής.

Οι μεγαλύτεροι εχθροί της ευτυχίας είναι η προσδοκία και η σύγκριση. Όταν έχεις προσδοκίες, συνήθως έχεις δημιουργήσει μία εικόνα στο κεφάλι σου, μία προβολή, για το πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα, μια κατάσταση, ένα γεγονός, μία σχέση, ένας άνθρωπος, μια δουλειά και δεν ζεις τελικά αυτό που πραγματικά συμβαίνει που μπορεί να είναι και 100 φορές καλύτερο από την εικόνα αυτή.

Η σύγκριση από την άλλη δεν είναι παρά μια μορφή “άδικης” επίθεσης προς τον εαυτό σου. Συνήθως συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και στοιχεία που εσύ ο ίδιος πιστεύεις ότι ισχύουν και δεν σκέφτεσαι οτι μπορεί να αγνοείς πάρα μα πάρα πολλά πράγματα από την άλλη πραγματικότητα και εστιάζεις μόνο εκεί που σε βολεύει.

Ένα από τα μυστικά για την ευτυχία είναι η ευγνωμοσύνη. Ξεκίνησε να εξασκείς την ευγνωμοσύνη σε καθημερινή βάση για όλα αυτά που υπάρχουν στη ζωή σου και θεωρείς δεδομένα και θα δεις τη ζωή σου να αλλάζει. Το παράπονο και η αρνητικότητα όταν αλλάξουν με την ευγνωμοσύνη, θα αρχίσεις να βλέπεις και να δημιουργείς ευκαιρίες.

Το Πανεπιστήμιο του Harvard έχει ξεκινήσει μια έρευνα για την ευτυχία από το 1938, η οποία ακόμη συνεχίζεται. Μελετήθηκαν 724 άτομα τα οποία ήταν απόφοιτοι του Harvard ανάμεσά τους θεωρέιται ότι είναι και ο  Τζον  Κέννεντι, ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ.και κάποιοι από τις φτωχογειτονιές της Βοστόνης.

Μελετήθηκαν ιατρικές εξετάσεις, σκάνερ εγκεφάλου, συνεντεύξεις στο οικογενειακό περιβάλλον, έκαναν ακόμη και αυτοψίες σε νεκρούς που συμμετείχαν στην έρευνα όσο ζούσαν.

Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι θεμελιώδες στοιχείο για την ευζωία είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που έχουν τις στενότερες σχέσεις με την οικογένειά τους, με τους φίλους τους και με τον κοινωνικό τους κύκλο είναι όχι μόνο πιο ευτυχισμένα αλλά και με καλύτερη υγεία. Αντίθετα, τα άτομα που είναι απομονωμένα είναι λιγότερο ευτυχισμένα και η υγεία τους επιδεινώνεται στη μέση ηλικία, όπως και οι διανοητικές τους ικανότητες. Τα μοναχικά άτομα πεθαίνουν, επίσης, πιο νωρίς.

Το δεύτερο συμπέρασμα όμως είναι πως για να είναι κάποιος ευτυχισμένος, η ποιότητα των σχέσεων είναι πιο κρίσιμος παράγοντας από την ποσότητα. Εξάλλου είναι προτιμότερο να είναι κανείς μόνος, παρά δυστυχισμένος από την παρουσία άλλων. Απεδείχθη ότι η υγεία των ανθρώπων που έζησαν έναν δύσκολο γάμο, πχ ήταν κατά χειρότερη από άλλων. Επίσης, ένα διαζύγιο είναι λιγότερο νοσηρό για την υγεία από ό,τι μια κακή σχέση.

Αυτά και άλλα πολλά συζητάμε με στο podcast της συζήτησης που βρίσκεται κάτω από την εικόνα στο widget του Soundcloud.

Ακούτε επίσης και στις εφαρμογές για κινητά.

iPhone / iPad: Η εφαρμογή Podcasts που υπάρχει εργοστασιακά σε όλα τα iphone/ipads. Ψάχνετε GiatiOxi και κάνετε συνδρομή. Είναι δωρεάν. Φυσικά και μέσω iTunes.

Android: Στις δωρεάν εφαρμογές:

TuneIn radio
Stitcher
Soundcloud
Podcast Addict
Acast

και όπου αλλού υπάρχουν podcasts, ψάχνετε GiatiOxi και μας ακολουθείτε.

Μέσω των εφαρμογών, έχετε πρόσβαση στις εκπομπές νωρίτερα!

GiatiOxi. Το ελληνικό podcast!

Previous Article

Gamification: Η δύναμη των παιχνιδιών στις εταιρείες & στην εκπαίδευση. – Βασίλης Γκογκίδης

Next Article

Το τεστ Παπ, η πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ο ιός HPV – Παναγιώτης Τανιμανίδης

Related articles