Στέλιος Δημητριάδης – Οινολόγος
Ο οινολόγος Στέλιος Δημητριάδης της διαδικτυακής κάβας www.mycava.gr και δημιουργός του παιχνιδιού Wine Bingo σε μία συζήτηση για απορίες και ερωτήσεις για το κρασί. Κρασί για πρωτάρηδες λοιπόν.
- Ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος να επιλέγουμε κρασί είναι: λευκά κρέατα και σάλτσες – λευκά κρασιά, κόκκινα κρέατα και σάλτσες – κόκκινα κρασιά. Ήπια και ενδιάμεσα πηγαίνουμε σε ροζέ κρασιά.
- Στην Ελλάδα υπάρχουν 350 ποικιλίες σταφυλιών. Οι πιο διάσημες ποικιλίες στα λευκά είναι το ασύρτικο, το μοσχοφίλερο και η μαλαγουζιά και στα κόκκινα, από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νάουσα το ξινόμαυρο και από τη Νότια Ελλάδα, η ποικιλία αγιωργίτικο από τη Νεμέα.
- Ο φελλός και το καπάκι δεν σημαίνουν τίποτα για την ποιότητα του κρασιού.
- Ο χρωματισμός του κρασιού γίνεται από τη φλούδα του σταφυλιού.
- Τα κόκκινα κρασιά προκύπτουν από κόκκινα σταφύλια. Τα λευκά κρασιά προέρχονται και από λευκά σταφύλια και από κόκκινα.
- Τα κόκκινα κρασιά που είναι ελαφρώς παλαιωμένα καλό θα είναι να τα βάζουμε στην καράφα για 15 λεπτά ως μισώ ώρα πριν τα σερβίρουμε.
- Στο εστιατόριο, ο σομελιέ ή ο σερβιτόρος, μας ζητάνε να δοκιμάσουμε το κρασί για να ελέγξουμε αν είναι ελαττωματικό και όχι είναι του γούστου μας.
- Το σωστό είναι να κρατάμε το ποτήρι του κρασιού από το ποδαράκι του ποτηριού αλλά, όπως μας λέει και ο Στέλιος, το κρασί είναι απόλαυση όποτε ας κρατάμε το ποτήρι μας από όπου θέλει ο καθένας μας!
Αυτά και άλλα πολλά συζητάμε με στο podcast της συζήτησης που βρίσκεται κάτω από την εικόνα στο widget του Soundcloud.
Ακούτε επίσης και στις εφαρμογές για κινητά.
iPhone / iPad: Η εφαρμογή Podcasts που υπάρχει εργοστασιακά σε όλα τα iphone/ipads. Ψάχνετε GiatiOxi και κάνετε συνδρομή. Είναι δωρεάν. Φυσικά και μέσω iTunes.
Android: Στις δωρεάν εφαρμογές:
TuneIn radio
Stitcher
Soundcloud
Podcast Addict
Acast
και όπου αλλού υπάρχουν podcasts, ψάχνετε GiatiOxi και μας ακολουθείτε.
Μέσω των εφαρμογών, έχετε πρόσβαση στις εκπομπές νωρίτερα!
GiatiOxi. Το ελληνικό podcast!