Ο Εσωτερικός Θίασος (Οι χαρακτήρες που κρύβουμε μέσα μας)

Share:

Ντέμης Κυριάκου – Ψυχίατρος, Δραματοθεραπευτής (RDTh)

demys@otenet.gr

τηλ: 2310909158

Είναι σίγουρο ότι μπορείς να θυμηθείς στιγμές στη ζωή σου όπου έκανες ή είπες κάτι και στη συνέχεια, μετανιωμένος ίσως, είπες «Μα δεν ήμουν ο εαυτός μου όταν έκανα ή είπα το τάδε»! Ή πάλι κάποιες άλλες στιγμές που θέλεις κάτι και «μια φωνή μέσα σου» σου λέει το αντίθετο; ΄Η μια καλά εδραιωμένη σου συνήθεια. Πόσο εύκολο είναι να την «σπάσεις»; Ποιος είναι αυτός ο εαυτός μέσα σου που επιμένει να την διατηρεί παρόλο που εσύ έχεις αποφασίσει να την αλλάξεις ή να την σταματήσεις;

Ποιος είσαι, τελικά, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις; Υπάρχει η θεώρηση ότι είμαστε πολλά μικρά «εγώ» ή υπο-προσωπικότητες που η κάθε μια έχει τη δική της μικρή αυτονομία, ένας “Εσωτερικός Θίασος”. Είναι σαν θεατρική σκηνή όπου οι χαρακτήρες παίζουν διάφορους ρόλους και ανεβαίνουν, κατεβαίνουν από τη σκηνή χωρίς σκηνοθέτη. Παίζουν τους ρόλους τους με μια χαοτική αυτονομία κι εσύ παρατηρητής.

Τι κάνει τους διαφορετικούς χαρακτήρες να ζωντανέψουν και να καταλάβουν την σκηνή της ζωής μας μια δεδομένη στιγμή; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται μια τέτοια «κατάληψη»;

Χαρακτήρες όπως ο “εσωτερικό κριτής” (που αναλύουμε εκτενώς στο podcast) ή το «πληγωμένο παιδί» που εκδηλώνεται μέσα από την αλλαγή στη φωνή που άλλοτε μοιάζει πιο «πνιγμένη», άλλοτε πιο θυμωμένη κι άλλοτε πεισματικά παραπονεμένη. Μεταβολή σωματικής στάσης και κινήσεων που αν προσέξει κανείς καλά θα δει ότι είναι πιο «παιδικές» απ’ αυτές που είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή συνηθίσει απ’ τον ενήλικα. Φόρτιση συγκινησιακή, εκνευρισμό, εριστικότητα και ιδιαίτερη δυσκολία σε προτροπές του τύπου «λογικέψου, πως κάνεις έτσι». Το «πληγωμένο παιδί» έχει τη τάση να παρανοεί, να παρεξηγεί συμπεριφορές και στάσης άλλων απέναντι του. Έχει την αίσθηση ότι θα πληγωθεί ή θα πάθει κάποιο κακό ή ότι οι άλλοι «βάλθηκαν να τον υποτιμήσουν και να το πονέσουν».

Όταν το «πληγωμένο παιδί» αρπάξει το τιμόνι τότε χρωματίζεται και το πρόσωπο του ατόμου ανάλογα. Γκριμάτσες, εκφράσεις προσώπου που δεν είναι συνήθεις στον ενήλικα που ξέρουμε κάνουν με σαφήνεια την εμφάνιση τους.

Τι πυροδοτεί το «πληγωμένο παιδί» ώστε να αναλάβει να ηνία της προσωπικότητας εις βάρος του συνόλου της; Πιθανόν κάποιο «άγγιγμα» σε άλυτη παλιά ενδοψυχική σύγκρουση ή τραύμα που δεν φροντίστηκε όσο θα έπρεπε. Κάποια εσωτερική πληγή ή ανασφάλεια πλαισιωμένη από φόβους και αγωνία. Κάτι δηλαδή που γίνεται στο παρόν, στην ενήλικη ζωή και ακουμπάει σε ευαίσθητες και πονεμένες πτυχές της ζωής κάποιου.

Τι μπορεί κανείς να κάνει; Να «ακούσει» το παιδί αυτό, να ανοίξει μια μορφή διαλόγου μαζί του. Να δώσει προσοχή στα αιτήματα του και στην κρυφή πληγή. Η διαδικασία ακούγεται απλή, είναι όμως αρκετά σύνθετη και χρονοβόρα αν θέλει κανείς να κάνει ουσιαστική δουλειά με τον εαυτό του. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο ειδικός θεραπευτής είναι απαραίτητος γιατί οι εσωτερικοί χαρακτήρες βάζουν τρικλοποδιές στα σχέδια μας, στην ανάλυση που προσπαθούμε να κάνουμε και στο φως που αποπειρόμαστε να ρίξουμε. Κι αυτό όχι από κάποια κακή πρόθεση αλλά επειδή ξεβολεύεται το μέχρι τότε status quo της ψυχικής οικονομίας.

Σε γενικές γραμμές, κάτι που αφορά όλους τους χαρακτήρες του Εσωτερικού Θιάσου, είναι η γνωριμία μαζί τους. Να «ψαρέψει» δηλαδή με υπομονή κι επιμονή έναν έναν χαρακτήρα και να μάθει τα γνωρίσματα του και τι του δίνει ζωή κι αυτονομία. Αποτελεί μέρος μιας ψυχολογικής κι αυτογνωστικής εργασίας σε βάθος που θα καταστήσει κάποιον πιο ολοκληρωμένο άτομο.

Στο podcast μιλάμε με τον Ψυχίατρο Ντέμη Κυριάκου επίσης για τον “εσωτερικό κριτή” καθώς και για πολλούς χαρακτήρες του εσωτερικού θιάσου. Ακούστε κάνοντας κλικ κάτω από την εικόνα. Επίσης, από το πλαίσιο μπορείτε και να κατεβάσετε την εκπομπή κάνοντας κλικ στο βελάκι κάτω από το συννεφάκι του soundcloud.

Ακούστε επίσης παντού και όποτε θέλετε σε εφαρμογές για κινητά & tablets.

iPhone / iPad: Η εφαρμογή Podcasts είναι εγκατεστημένη εργοστασιακά σε όλα τα iPhone/iPads. Ψάχνετε GiatiOxi και κάνετε συνδρομή. Είναι δωρεάν!


 

Android: Στις δωρεάν εφαρμογές που αναγράφονται δεξιά στο site. Ψάχνετε GiatiOxiκαι μας ακολουθείτε.

Μέσω των εφαρμογών, έχετε πρόσβαση στις εκπομπές νωρίτερα!

GiatiOxi: ένα podcast στα ελληνικά!

Previous Article

Όταν “συντονίζεσαι” ώστε να συμβούν τα πράγματα

Next Article

Το μονοπάτι για το επιχειρείν

Related articles