Now Reading
Πώς βάζουμε όρια – 1o Μέρος – Δανάη Κίρλα

Πώς βάζουμε όρια – 1o Μέρος – Δανάη Κίρλα

Δανάη Κίρλα – Κλινική Ψυχολόγος
Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής Θεσσαλονίκης

6977377535

danaikirla@gmail.com

Listen to “Πώς βάζουμε όρια – 1ο Μέρος – Δανάη Κίρλα” on Spreaker.

Ανάμεσα στο όριο και στη διεκδίκηση είναι ο εαυτός μας. Όριο είναι ο τρόπος να επικοινωνήσουμε τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας.

Τα όρια διέπουν όλες τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και υπάρχει πολύ μεγάλο ψυχολογικό κόστος όταν δεν μπορούμε να τα θέσουμε.

Στο podcast ακούτε:

Τι δεν είναι όρια
Τι είναι όρια
Τι μας εμποδίζει να τα βάλουμε
Πότε και πώς μαθαίνουμε να είμαστε συγκαταβατικοί και δεν ξέρουμε να βάζουμε όρια
Πώς μπαίνουν τα όρια 
Πώς μαθαίνω να διεκδικώ

Show Notes

See Also

  • Μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας σαν ένα χωράφι, το οποίο περιβάλλεται από έναν φράχτη, τα όρια μας. Εάν τα όρια αυτά είναι αδύναμα, τότε τα διπλανά χωράφια (οι άλλοι) θα ξεπεράσουν τον φράχτη μας. Πρέπει επομένως να φροντίσουμε να είναι αρκετά δυνατός και εμφανής στους άλλους. Βέβαια, τα όρια δεν βρίσκονται εκεί για να μας απομονώσουν, αλλά για να μας προστατέψουν.
  • Από φόβο να μην χάσουμε κάποιον δεν βάζουμε όρια, ωστόσο, τελικά χάνουμε πολλά περισσότερα. Μπορεί να νομίζουμε πως κάνουμε κάτι καλό, στην πραγματικότητα όμως δεν αφήνουμε τους άλλους να μας δουν και να μας σεβαστούν όπως μας αξίζει. Με το να αφήνουμε τους άλλους να καταπατούν τα όρια μας δημιουργούμε μια σχέση εξάρτησης: συνεχίζουμε να επιτρέπουμε να τα καταπατούν από φόβο μην τους διώξουμε από κοντά μας. 
  • Τα όρια μπορούν να είναι εσωτερικά και εξωτερικά. Τα εσωτερικά είναι συμβολικά, ξεχωρίζουν τις ανάγκες μας από τις ανάγκες των άλλων. Τα εξωτερικά είναι κυρίως επικοινωνιακά, αλλά μπορούν να είναι και γεωγραφικά. 
  • Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι αν παραβιάζουν ένα όριο μας, γιατί δεν το κάνουν πάντα συνειδητά ή με κακή πρόθεση. Φταίμε και εμείς που τους το επιτρέπουμε γιατί εμείς είμαστε υπεύθυνοι να γνωστοποιήσουμε τα όρια μας, δεν μπορούν να μπουν στο μυαλό μας οι άλλοι. 
  • Το να υπερασπιστούμε τα όρια μας δεν χρειάζεται να είναι μια επιθετική αντίδραση. Πρέπει με ηρεμία να επικοινωνήσουμε για το όριο μας αλλά και να αφήσουμε χώρο στον άλλον να μας εξηγήσει και τη δική του πλευρά. Επίσης, δεν σημαίνει πως με το να βάλουμε όρια λέμε σε όλα όχι. Σε κάθε σχέση χρειάζονται και συμβιβασμοί, αρκεί να είναι υγιείς.
  • Γιατί δυσκολευόμαστε να βάλουμε όρια; Η απάντηση έγκειται στην παιδική ηλικία. Αν στο περιβάλλον που μεγάλωσε το παιδί δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης αρνητικών συναισθημάτων ή διαφορετικής άποψης, το παιδί αρχίζει να καταπνίγει τις ανάγκες του. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται κανένα όριο. Πρέπει να υπάρχουν ορισμένα όρια ασφαλείας από τους γονείς, τα οποία δημιουργούν στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας. Μεγάλη σημασία έχει, παράλληλα, και το αν οι ίδιοι οι γονείς ξέρουν να θέτουν τα όρια τους ή αν έχουν παθητική στάση.
  • Αν και πολλοί διστάζουν να βάλουν όρια από φόβο αντιπαράθεσης, πολλές φορές αυτή η αντιπαράθεση μπορεί τελικά να βελτιώσει την σχέση μας με τους άλλους. Εκτός από αυτό, δεν πρέπει να νιώθουμε και ενοχές για τις ενοχές μας. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει και νιώθει, δεν μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε όλους.
  • Προσπαθούμε με μικρά βήματα να μάθουμε να λέμε όχι και να διεκδικούμε, και σιγά σιγά μπορούμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες διεκδικήσεις. Μπορούμε να κάνουμε και μια λίστα από κανόνες, τι επιτρέπουμε και τι δεν επιτρέπουμε.
  • Έτσι όπως προχωρούμε από μικρές διεκδικήσεις σε μεγαλύτρες, μπορεί να γίνει και το αντίστροφο: Αν δεν θέσουμε τα όρια μας σε μικρά ζητήματα, κάποια στιγμή θα καταπατηθούν και πιο σημαντικά όρια. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε αδικημένοι και να συσσωρεύουμε θυμό, χωρίς όμως να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα όρια που δεν θέσαμε.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.