Σεξουαλικές δυσλειτουργίες ανδρών και γυναικών

Share:

Εύη Κυράνα – Ψυχoλόγος, Ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών προβλημάτων.

www.kyrana.gr

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες των αντρών είναι:

 

 • Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία

 

Αρχικά, πρέπει να κατανοήσει ο ασθενής το μηχανισμό που δημιουργεί και που διατηρεί το πρόβλημα. Σε κάθε άντρα, κάποια στιγμή θα συμβεί. Η εμπειρία αυτή είναι συνήθως επώδυνη, αφού σπάνια θα την προσπεράσει. Οι άντρες συνήθως περιγράφουν την πρώτη φορά που δεν μπόρεσαν να έχουν επαρκή στύση ή που έχασαν τη στύση τους κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ως μια ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή, που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι μπορούσε να τους συμβεί.

Η δυσάρεστη αυτή εμπειρία καταγράφεται στη μνήμη του άντρα, και την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει σεξουαλική επαφή, κάνει σκέψεις που του δημιουργούν την αίσθηση της απειλής και του φόβου.

Όμως, το σώμα ΟΛΩΝ των αντρών είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε, όταν ο νους δίνει σήμα ότι επέρχεται κίνδυνος ή απειλή, έρχεται ο φόβος και τότε το σώμα σε βιολογικό επίπεδο ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο.

Συνήθως, η γνωστή αδρεναλίνη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί πιο γρήγορα, τα αγγεία να κάνουν σύσπαση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γεμίσουν το πέος με αίμα, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της στύσης.

Τότε λοιπόν, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν και πάλι στιγμές αμηχανίας, δυσαρέσκειας, ίσως και απελπισίας, τόσο στον ίδιο, όσο και στη σύντροφό του. Άλλη μια λοιπόν αρνητική εμπειρία καταγράφεται στο νου. Τότε αρχίζει μια διαδικασία ντόμινο. Την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε σεξουαλικές στιγμές θα κάνει τις ίδιες σκέψεις που προαναφέρθηκαν, μόνο που αυτή τη φορά θα τις πιστεύει περισσότερο. Επομένως ο φόβος θα είναι μεγαλύτερος και η πιθανότητα αποτυχίας ακόμη μεγαλύτερη.

 

 • Πρόωρη εκσπερμάτιση

 

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ίσως πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία των αντρών. Είναι σχεδόν ο κανόνας για τους νέους άντρες κατά τις πρώτες τους σεξουαλικές εμπειρίες. Όμως, για ορισμένους, το πρόβλημα συνεχίζεται, ενώ σε άλλους επιστρέφει αργότερα στη ζωή τους. Οι γιατροί δεν είναι απολύτως βέβαιοι πώς να εξηγήσουν το φαινόμενο. Ακριβώς όπως μαθαίνει κανείς να ελέγχει την ούρηση του, δηλαδή να την συγκρατεί ή να την απελευθερώνει, κάπως έτσι μπορεί να μάθει να ελέγχει και την εκσπερμάτισή του. Όταν, όμως, κάποιος δεν έχει μάθει να ασκεί έλεγχο στην εκσπερμάτισή του, τότε μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ωστόσο, οι έρευνες για τα αίτια της γρήγορης εκσπερμάτισης δεν είναι οριστικές.

 

 • Δυσκολία εκσπερμάτισης

 

Αρκετά συχνά συμβαίνει να δυσκολεύεται κάποιος να εκσπερματίσει ή τελικά να μην εκσπερματίζει, παρά το ότι η στύση του είναι ικανοποιητική.

 • Κάποιοι άνδρες μπορούν να εκσπερματίσουν όταν η σύντροφός τους τούς κάνει στοματικό σεξ ή με το χέρι τους, αλλά όχι όταν βρίσκονται μέσα στον κόλπο.
 • Κάποιοι εκσπερματίζουν μόνο κατά την αυτοϊκανοποίηση και κάποιοι μόνο στον ύπνο τους.
 • Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα συμβαίνει σε κάθε σεξουαλική επαφή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συμβαίνει μόνο με συγκεκριμένη σύντροφο.
 • Επίσης, κάποιοι άνδρες δεν έχουν μπορέσει να εκσπερματίσουν ποτέ και το πρόβλημα έχει μια πιο γενικευμένη μορφή.

Οι δυσκολίες στην εκσπερμάτιση σπάνια έχουν οργανική αιτιολογία.

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες των γυναικών

 

 • Πόνος κατά την επαφή: Κολπικός σπασμός και δυσπαρευνία.

 

Οι διαταραχές πόνου αποτελούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες των γυναικών, που επιβαρύνουν σημαντικά την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Περιλαμβάνουν συνήθως τον κολεόσπασμο και τη δυσπαρεύνια. Όταν η γυναίκα πονάει κατά την επαφή, η πιθανότητα να αισθανθεί σεξουαλική ευχαρίστηση είναι μικρή.

Αν και οι δύο αυτές διαταραχές είναι διαφορετικές, συχνά είναι δύσκολο να διακριθούν. Ο κολεόσπασμος είναι μια δυσλειτουργία κατά την οποία ο κόλπος κάνει μια ακούσια σύσπαση και κλείνει τη στιγμή της διείσδυσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται διείσδυση, παρά την επιθυμία της γυναίκας.

 

 • Πρόβλημα οργασμού.

 

Πολλές γυναίκες αισθάνονται ιδιαίτερα μειονεκτικά, λόγω του ότι δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό, ενώ η πλειοψηφία αυτών που αναζητούν βοήθεια, δεν τον έχουν βιώσει ποτέ.

 

 • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

 

Πράγματα να σκεφτείς:

 • Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, είναι πάρα πολύ συχνές απλά λόγω ταμπού δεν συζητάμε γι’ αυτές όπως για άλλα προβλήματα υγείας. 
 • Θεωρείται αυτονόητο από την κοινωνία ότι η σεξουαλική ζωή απλά υπάρχει και ρολλάρει μαγικά, πράγμα που δημιουργεί παραπάνω άγχος σε αυτούς που υποφέρουν από δυσλειτουργίες Οι έρευνες και τα στατιστικά μας δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα και γενικά, μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα παρουσιάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του μια δυσλειτουργία.
 • Είναι ένα πρόβλημα υγείας που κάποιος νιώθει ακόμα και ενοχές που το έχει και αυτό καθυστερεί και την αναζήτηση βοήθειας.
 • Δεν υπάρχει μία σεξουαλικότητα Όσοι οι άνθρωποι του πλανήτη, τόσες και οι σεξουαλικότητες.
 • Αναζήτησε βοήθεια. Μίλησε γι’ αυτό στους ειδικούς και διεκδίκησε για τον εαυτό σου, το σύντροφο και τη σχέσης σας, μία υγιή σεξουαλική ζωή.

Αυτά και άλλα πολλά συζητάμε με στο podcast της συζήτησης που βρίσκεται κάτω από την εικόνα στο widget του Soundcloud.

Ακούτε επίσης και στις εφαρμογές για κινητά.

iPhone / iPad: Η εφαρμογή Podcasts που υπάρχει εργοστασιακά σε όλα τα iphone/ipads. Ψάχνετε GiatiOxi και κάνετε συνδρομή. Είναι δωρεάν. Φυσικά και μέσω iTunes.

Android: Στις δωρεάν εφαρμογές:

TuneIn radio
Stitcher
Soundcloud
Podcast Addict
Acast

και όπου αλλού υπάρχουν podcasts, ψάχνετε GiatiOxi και μας ακολουθείτε.

Μέσω των εφαρμογών, έχετε πρόσβαση στις εκπομπές νωρίτερα!

GiatiOxi. Το ελληνικό podcast!

 

Previous Article

7 συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων

Next Article

Στο ναρκοπέδιο των σχέσεων.

Related articles