Now Reading
#361 – Τα Παραμύθια Στο Πέρασμα Του Χρόνου – Ευλαμπία Τσιρέλη

#361 – Τα Παραμύθια Στο Πέρασμα Του Χρόνου – Ευλαμπία Τσιρέλη

Ευλαμπία Τσιρέλη – Συγγραφέας, Θεολόγος, Υποψήφια Δόκτωρ Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας ΑΠΘ

evlampiatsireli.com

Έχετε σκεφτεί ότι πίσω από τα πιο διάσημα παραμύθια που ξέρετε, πολλές φορές υπάρχουν πραγματικές ιστορίες εγκλημάτων ή πεζής πραγματικότητας;

Πώς εξελίχθηκαν τα παραμύθια στο πέρασμα του χρόνου;

Η διαφορά των θρύλων με τα παραμύθια

Ποια είναι η συνηθισμένη γραμμή αφήγησης;

Αυτά και άλλα πολλά συζητάμε με την Ευλαμπία στο podcast.

Show notes

  • Ο μύθος δημιουργείται όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να βάλει σε λόγια και να σκαρώσει με μια εικονική γλώσσα τρόπους για να περιγράψει αφηρημένες έννοιες που δεν μπορεί να κατανοήσει. Ήταν μια προσπάθεια να κάνει πιο οικεία τα στοιχεία του κόσμου.
  • Οι θρύλοι έχουν να κάνουν πιο πολύ με συμπεριφορές, στοιχεία της φύσης ή θρησκευτικές δοξασίες, όχι ανεξήγητες αφηρημένες έννοιες.
  • Το παραμύθι είναι μια έντεχνη ιστορία η οποία δημιουργείται για να δοθεί κάποιο ηθικό δίδαγμα και αντλεί υλικό από τη λαϊκή παράδοση. Τα πρώτα παραμύθια είναι αυτά του Αισώπου και στη συνέχεια του Σαρλ Περώ (Κοκκινοσκουφίτσα, Ωραία Κοιμωμένη, Παπουτσωμένος Γάτος) τον 17ο αιώνα. 
  • Έπειτα στο 1800 στη Γερμανία, οι αδελφοί Γκριμ (Ραπουνζέλ, Σταχτοπούτα, ο λύκος και τα 7 κατσικάκια, Χιονάτη και 7 νάνοι, Χάνσελ και Γκρέτελ) συνέλεξαν πρώτα λαϊκές αφηγήσεις, ιστορίες και κουτσομπολιά της προφορικής παράδοσης και προσπάθησαν να τις μετατρέψουν σε ιστορίες για παιδιά.
  • Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι τα παραμύθια διαμορφώνονται διαφορετικά σε κάθε εποχή, ανάλογα με τη θέση που έχει το παιδί στην κοινωνία. Έτσι, σε αυτά τα παραμύθια βλέπουμε πολλές φορές μακάβρια στοιχεία, τα οποία όμως θεωρούνταν φυσιολογικά για την εποχή.
  • Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, η Μικρή Γοργόνα, η Τοσοδούλα, το Ασχημόπαπο, το Μολυβένιο Στρατιωτάκι) αντίθετα, ασχολείται πιο πολύ με τον αστικό άνθρωπο. Το παραμύθι του Άντερσεν είναι πιο έντεχνο, καθώς δεν βασίζεται τόσο σε λαϊκές αφηγήσεις, αλλά φτιάχνει ήρωες από μόνος του.
  • Ιδιαίτερα είναι επίσης και τα παραμύθια του Όσκαρ Ουάιλντ.
  • Ένας καλός συγγραφέας εφαρμόζει μοτίβα και αρχέτυπα, γιατί είναι η σίγουρη συνταγή, μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του ανθρώπου. Είτε πρόκειται για μύθο, είτε παραμύθι, είτε ιστορία κάποιας θρησκείας, το μοτίβο είναι το εξής: Μια Χ κατάσταση διαταράσσεται από κάτι/κάποιον και εμφανίζεται ένας ήρωας που αναλαμβάνει μόνος του ή με συντροφιά να επαναφέρει την τάξη. 
  • Οι δευτεραγωνιστές στα παραμύθια δρουν ως αυθεντίες, και είναι απαραίτητοι για την εξέλιξη της ιστορίας.

Links και αναφορές

Ακούστε κι άλλα επεισόδια με την Ευλαμπία Τσιρέλη εδώ.

See Also

Μαζί με την Ευλαμπία σας κάνουμε δώρο και ένα παραμύθι για αυτές τις μέρες. Το βρίσκετε εδώ.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.