Now Reading
Κυνηγώντας Μετεωρίτες στην Ανταρκτική – Γιάννης Μπαζιώτης

Κυνηγώντας Μετεωρίτες στην Ανταρκτική – Γιάννης Μπαζιώτης

Dr. Γιάννης Μπαζιώτης – Επίκουρος Καθηγητής Ορυκτολογίας- Πετρολογίας, Εργαστήριο Ορυκτολογίας – Γεωλογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Email

Ο Γιάννης Μπαζιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Ορυκτολογίας, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας ξεναγεί στον κόσμο των μετεωριτών. Είναι ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε ως μέλος στην αποστολή στην Ανταρκτική- Antarctic Search for Meteorites (ANSMET), το 2017 προς ανακάλυψη μετεωριτών.

Μας μιλάει για τους μετεωρίτες και γιατί είναι σημαντικοί για την ανθρωπότητα, για τη διαδικασία συμμετοχής στην αποστολή, την προετοιμασία και την εμπειρία του ταξιδιού και πολλά ακόμη. Ακούστε στο link και όπου ακούτε podcasts.

Show Notes

  • Μετεωρίτες: πρόκειται για το υλικό εκείνο που διασώζεται και φτάνει στην επιφάνεια της γης από το διάστημα, εφόσον και αν δεν καταστραφεί από την βίαιη είσοδό του στην ατμόσφαιρα της.
  • Το πέρασμα ενός ουρανίου σώματος στην ατμόσφαιρα της γης διαρκεί περίπου τέσσερα με πέντε δευτερόλεπτα, ενώ η ταχύτητα εισόδου του σώματος αυτού μπορεί να είναι περίπου 20χμ/δευτερόλεπτο.
  • Οι μετεωρίτες είναι πετρώματα που έχουν σχηματιστεί είτε σε άλλους πλανήτες, είτε σε δορυφόρους, είτε σε αστεροειδείς, είτε έχουν δημιουργηθεί στα πρώτα στάδια δημιουργίας του ηλιακού συστήματος και από τότε παραμένουν σχεδόν άθικτα.
  • Καθημερινά η γη δέχεται περίπου δέκα τόνους υλικό (μετεωρίτες). Το υλικό που τελικά φτάνει στην επιφάνεια της γης έχει πάρα πολύ μικρές διαστάσεις και το πιθανότερο είναι να καεί καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Εάν δεν καεί τελικά, είναι μεγάλη η πιθανότητα να φτάσει στη θάλασσα, καθώς μεγαλύτερο μέρος (70%) της γης καλύπτεται από αυτή. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να φτάσει σε μη κατοικήσιμη περιοχή ξηράς.
  • Είναι μικρή η πιθανότητα ένα τέτοιο υλικό να καταφέρει να φτάσει σε κατοικήσιμη περιοχή και ταυτόχρονα να τον δει ο άνθρωπος και να το συλλέξει.
  • Γνωρίζουμε επιβεβαιωμένα πως στην Ελλάδα έχει ανακτηθεί ένας μετεωρίτης από την περιοχή των Σερρών (1818). Ωστόσο, είναι βέβαιο πως έχουν πέσει και άλλοι μετεωρίτες, απλά δεν έχουν ανακτηθεί.
  • Η Ανταρκτική είναι η πιο ξηρή περιοχή του πλανήτη γη. Δεν υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να διαβρώσουν το υλικό, είναι καλυμμένη από πάγο, οπότε οι μετεωρίτες παραμένουν άθικτοι.
  •  Η αποστολή στην Ανταρκτική – The Antarctic Search for Meteorites (ANSMET) γίνεται ετήσια από το 1976 και χρηματοδοτείται από την NASA. Σε αυτή συμμετέχουν οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων επιστημονικοί υπεύθυνοι, ορειβάτες και εθελοντές.
  • Η αναζήτηση των μετεωριτών από τους ειδικούς επιστήμονες γίνεται με τα μάτια και με χαμηλή ταχύτητα πάνω στον πάγο.
  • Το κυριότερο χαρακτηριστικό για να διακρίνει κανείς τους μετεωρίτες είναι η μορφή τους. Οι μετεωρίτες διαφέρουν αισθητά σε σύγκριση με τα γήινα πετρώματα.
  • Η ηλικία των μετεωριτών είναι μεγαλύτερη από την ηλικία σχηματισμού της γης (4,567 δις. χρόνια).
  • Μελετώντας τους μετεωρίτες μπορούμε:

1.Να απαντήσουμε σε ερωτήματα που σχετίζονται με την δημιουργία και την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος,

2.Να καταλάβουμε πώς εξελίσσεται ένας άλλος πλανήτης,

3.Να κατανοήσουμε διαδικασίες δημιουργίας βασικών υλικών και στοιχείων (πχ. αργίλιο) που δημιουργούν τις βάσεις της ζωής,

4.Να βγάλουμε συμπεράσματα ακόμη και για την προέλευση του νερού.

  • Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα να μελετώνται μετεωρίτες και στην Ελλάδα, στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας – Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Links και αναφορές

See Also

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.