#392 – Τα Πάντα για την Αλωπεκία και τα Είδη της – Ζωή Απάλλα
Η Ζωή Απάλλα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος της Β΄ Δερματολογικής Κλινικής του Παπαγεωργίου Γ.Ν.Θ.
Show notes
Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια μορφή μη ουλωτικής αλωπεκίας, που μπορεί να προσβάλλει εκτός από το τριχωτό της κεφαλής και οποιαδήποτε άλλη έντριχη περιοχή του σώματος. Κλινικά εκδηλώνεται με ποικίλες μορφές. Παρότι πρόκειται για καλοήθη κατάσταση που δεν επηρεάζει τη γενική υγεία, σχεδόν πάντα επιφέρει έντονη συναισθηματική και ψυχολογική επιβάρυνση στους πάσχοντες.
Επιδημιολογία: Η συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό είναι 0.1-0.2%. Η γυροειδής αλωπεκία αποτελεί το 0.7-3% των περιστατικών των δερματολόγων. Η επίπτωση της νόσου είναι ίδια και στα δύο φύλα.
Αιτιολογία: Ο ακριβής παθοφυσιολογικός μηχανισμός της γυροειδούς αλωπεκίας παραμένει άγνωστος. Πολλές είναι οι ενδείξεις, που συνηγορούν για την αυτοάνοση φύση της νόσου σε έδαφος γενετικής προδιάθεσης.
Μια μεγάλη μελέτη σε ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία κατέδειξε τη συχνή συνύπαρξή της με άλλα αυτοάνοσα και μη νοσήματα. Τα συχνότερα είναι: ατοπία, δερματίτιδα εξ’ επαφής, ψυχιατρικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, υπερλιπιδαιμία και υπέρταση, νοσήματα θυρεοειδούς, σακχαρώδης διαβήτης, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.
Κλινική εικόνα: Η γυροειδής αλωπεκία είναι συνήθως ασυμπτωματική, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών (14%) αναφέρουν αίσθημα καύσου ή κνησμού στην προσβεβλημένη περιοχή. Η νόσος ξεκινά αιφνίδια με την παρουσία μιας ή περισσοτέρων άτριχων πλακών σε κάποιο έντριχο σημείο του σώματος:
- Μία πλάκα: 80%
- Δύο πλάκες: 2.5%
- Πολλαπλές πλάκες: 8%
Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του αριθμού των πλακών κατά την έναρξη της νόσου και της σοβαρότητας με την οποία θα εξελιχθεί.
Η συχνότητα προσβολής των διαφόρων περιοχών είναι η εξής:
- Τριχωτό κεφαλής: 67-95%
- Περιοχή γενείου στους άντρες: 28%
- Βλεφαρίδες: 4%
- Άκρα: 1.5%
Ανάλογα με την έκταση και την εντόπιση των βλαβών, η γυροειδής αλωπεκία εμφανίζεται με τις παρακάτω μορφές:
- Εντοπισμένη κατά πλάκες: η πιο συχνή και η πιο καλή σε πρόγνωση
- Οφιοειδής: εντοπίζεται στα πλάγια και στην ινιακή χώρα του τριχωτού της κεφαλής
- Ολική: πλήρης απώλεια των τριχών της κεφαλής, των φρυδιών, των βλεφαρίδων και του γενείου
- Καθολική: απώλεια τριχών απ’ όλη την επιφάνεια του σώματος
Προσβολή ονύχων κυρίως των άκρων χειρών εμφανίζεται με συχνότητα 6-50% και κυρίως σε περιπτώσεις σοβαρής και εκτεταμένης νόσου. Οι βλάβες των ονύχων συνίστανται σε: τραχυωνυχία, βοθρία, γραμμές του Beau, κοιλωνυχία, λευκωνυχία.
Διάγνωση: Η διάγνωση τίθεται συνήθως κλινικά. Σπάνια απαιτείται βιοψία σε περιπτώσεις δυσχερειών στην κλινική διάγνωση.
Θεραπεία: Η θεραπεία στοχεύει στην αναστολή της αυτοάνοσης φλεγμονής και στη διέγερση της ανάπτυξης των τριχών. Η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική.
Πλην των συμβατικών θεραπευτικών μέσων, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας κάποια νεότερα στοχευτικά φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων του JAK-STAT μονοπατιού που φαίνεται να αποδίδουν εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και σε γενικευμένες μορφές της νόσου.
Ακούστε κι άλλα επεισόδια με τη Ζωή Απάλλα εδώ.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media: