Now Reading
Άσκησε Επιρροή Με Την Φωνή Σου – Νιόβη Κλαυδιανού, PhD

Άσκησε Επιρροή Με Την Φωνή Σου – Νιόβη Κλαυδιανού, PhD

Νιόβη Κλαυδιανού – Public Speaking & High Performance Activation Coach

Website

Η φωνή είναι η έκφραση της ψυχής και της πρόθεσης. Η φωνή αυτό που αποτυπώνει είναι τόσο το συναίσθημα όσο και την νοητική πρόθεση. 

“Το θέμα είναι η διαφάνεια. Το θέμα είναι να μιλάς όχι σαν να προσποιείσαι ότι είσαι ένας άνθρωπος διάφανος αλλά να μιλάς επειδή είσαι διάφανος και επειδή δεν μπορείς να μην μιλήσεις.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε καλά;

Η Νιόβη Κλαυδιανού μοιράζεται μαζί μας πολλά tips για τη καλύτερη χρήση της φωνής μας και πολλά ακόμη! Ακούστε στο πλαίσιο το επεισόδιο!

Show notes

 • Η φωνή είναι σε μεγάλο βαθμό κάτι ψυχοσωματικό. Επηρεάζεται αλλά και εκφράζει τα συναισθήματα μας και τις προθέσεις μας.
 • Η ομιλία είναι κύρια προϋπόθεση της συνεργασίας. Στόχος της δεν είναι απλά να τραβήξει την προσοχή των ακροατών αλλά να δημιουργήσει μια σύνδεση μαζί τους, να αφήσει κάτι μέσα τους.
 • Στην αρχή μπορούμε να βοηθηθούμε από διάφορες τεχνικές, στην πορεία όμως όλα αυτά μας γίνονται δεύτερη φύση. Ο στόχος μας είναι η ομιλία μας να μην φαίνεται επιτηδευμένη αλλά φυσική και διαφανής. Ακόμη και θέματα ορθοφωνίας στο τέλος της ημέρας δεν παίζουν κανέναν ρόλο αν η ομιλία μας δεν δείχνει την ειλικρίνεια μας και το σύστημα αξιών μας.
 • Η αυτή η διαφάνεια υπάρχει σε όλους στην παιδική ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε και κοινωνικοποιούμαστε, όμως, βάζουμε διάφορα φίλτρα στην επικοινωνία μας για να γίνουμε πιο εύκολα αποδεκτοί από το κοινωνικό σύνολο.
 • Ο δημόσιος ομιλητής είναι ένας κηπουρός: Βλέποντας τον κήπο του καταλαβαίνει πότε πρέπει να φυτέψει, πότε πρέπει να κλαδέψει, τι είδους λουλούδια ευδοκιμούν στο εκάστοτε χώμα.
 • Μέσα από το εύρος της φωνής μας εκφράζουμε τα διαφορετικά μπλοκαρίσματα μας. Για παράδειγμα, μια υψηλή φωνή συνήθως δείχνει κάποιο στρίμωγμα και πρέπει να κατέβει πιο χαμηλά ώστε να δονείται το στήθος μας. Μοιάζει αυτό με την φωνή που έχουμε όταν ξυπνάμε.
 • Σημαντική επίσης είναι και η ταχύτητα του λόγου, ώστε να προλαβαίνει ο εγκέφαλος να επιλέγει τις κατάλληλες λέξεις. Ένας τρόπος για να το ρυθμίσουμε αυτό είναι πρίν την ομιλία μας, να μετρήσουμε πολύ αργά από το 10 μέχρι το 1. Όταν θα έχουμε τελειώσει και θα αρχίζουμε την ομιλία, οι ρυθμοί μας θα είναι πιο αργοί, κάτι που μας δίνει και την ευελιξία να αλλάξουμε την ταχύτητα και τον τόνο μας ανάλογα με τις ανάγκες της ομιλίας. 
 • Ο δημόσιος λόγος πρέπει να μας συγκινήσει, να μας αγγίξει.
 • Tips:
  • Στην πρόταση επιλέγουμε σε ποιο κομμάτι θέλουμε να δώσουμε περισσότερο συναισθηματικό βάρος και το τονίζουμε
  • Αν μπορούμε να κινούμαστε, τότε περπατάμε λίγο αλλά με πρόθεση, όχι από νευρικότητα ή βαρεμάρα.
  • Το αν κάνουμε οπτική επαφή με το κοινό εξαρτάται από την αίθουσα και τον αριθμό των ακροατών. Αν δούμε ότι έχουμε συνδεθεί με κάποιους ακροατές, κοιτάμε αυτούς.
  • Angel’s cocktail: Αν θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή κάποιου και να παρουσιάσουμε κάτι καινούργιο, κάνουμε ένα-δύο βήματα μπροστά και ανοίγουμε τα χέρια.

Links και αναφορές

Barack Obama

J. K. Rowling

The King’s Speech

Darkest Hour

Martin Luther King Jr.

John F. Kennedy

Donald Trump

1984 – Τζωρτζ Όργουελ

Any Given Sunday

Game of Thrones

Geoffrey Rush

See Also

Hannah Arendt

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.