Αυτός Που Θέλουν Οι Γυναίκες – Ειρήνη Γεωργή
September 5, 2023
Ειρήνη Γεωργή – Dating Coach & Συγγραφέας του βιβλίου “Αυτός που θέλουν οι γυναίκες – Οδηγός dating για άντρες από μια φεμινίστρια”.
irinigeorgi.com
Facebook
Instagram
Show Notes
- Η αρρενωπότητα ως όρος αναφέρεται στους ρόλους, τις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά εκείνα, τα οποία θεωρούνται “κατάλληλα” για αγόρια και άνδρες σε μια συγκεκριμένη κοινωνία. Εν ολίγοις, η αρρενωπότητα αναφέρεται στις προσδοκίες της κοινωνίας από τους άνδρες. Σε πολλές κοινωνίες, τα αγόρια και οι άνδρες αναμένεται να είναι δυνατοί, δραστήριοι, επιθετικοί, σκληροί, τολμηροί, συναισθηματικά ανέκφραστοι και κυρίαρχοι.
- Η τοξική αρρενωπότητα αναδεικνύει μία συγκεκριμένη εκδοχή της αρρενωπότητας που είναι επιβλαβής τόσο για τους άνδρες και τα αγόρια που συμμορφώνονται στις επιταγές της, όσο και για τους γύρω τους. Δίνει έμφαση στις ακραίες εκφάνσεις των στερεοτυπικά αρρενωπών χαρακτηριστικών και χαρακτηρίζεται από γνωρίσματα όπως η βία, η κυριαρχικότητα, η συναισθηματική αναπηρία, το σεξουαλικό δικαίωμα, και η εχθρότητα προς τη θηλυκότητα.
- Οι γυναίκες θέλουν να κάνουν και να απολαύσουν το σεξ, όπως το επιθυμούν εξίσου και οι άνδρες. Ωστόσο, η επιθυμία τους αυτή, σε ένα πατριαρχικό πλαίσιο όπως η κοινωνία μας, έρχεται αντιμέτωπη με τρία βασικά εμπόδια:
- Slut shaming
- Φόβος της βίας
- Οργασμικό κενό
- Εσωτερικευμένος μισογυνισμός ή σεξισμός: η πεποίθηση που έχουν οι γυναίκες μιας κοινωνίας αφενός ότι τα στερεότυπα, τα πρότυπα και οι ρόλοι που προωθεί η κοινωνία αναφορικά με τη γυναικεία συμπεριφορά είναι απαραίτητο να ακολουθούνται από κάθε γυναίκα, αφετέρου ότι στην περίπτωση που η στάση και οι επιλογές μιας γυναίκας δεν θεωρούνται “αρμόζουσες”, θα δεχτεί την επίκριση των υπολοίπων.
- Η κουλτούρα του βιασμού είναι κοινωνική σύμπλεξη του σεξισμού, του μισογυνισμού, και της τοξικής αρρενωπότητας. Πρόκειται για ένα κοινωνικό σύστημα που ορίζεται από πατριαρχικές νοοτροπίες, συμπεριφορές, και στερεότυπα και διαιωνίζεται από την ανοχή ή και συνενοχή των θεσμών και των ΜΜΕ. Καθίσταται εμφανής μέσω περιστατικών σεξουαλικής βίας που κυμαίνονται από σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, σεξουαλικό άγγιγμα έως βιασμό, καθώς και την αποδοχή τέτοιου είδους βίας κατά γυναικών και την παρουσίασή της ως φυσιολογικής. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κουλτούρας γίνεται αποδεκτή η “ευθύνη των θυμάτων¨(victim blaming), και ειδικότερα των γυναικών. Είναι χαρακτηριστική η σεξουαλική αντικειμενοποίηση, η διαπόμπευση του θύματος ως πόρνης (slut shaming), η οποία συνήθως “προκαλεί” τον θύτη στο βαθμό που θα πρέπει να ντρέπεται και να αισθάνεται ένοχη για συγκεκριμένες σεξουαλικές συμπεριφορές, οι οποίες υπερβαίνουν τα στερεότυπα ανάμεσα στα φύλα. Έτσι, αντί η βία να στιγματίζει τους θύτες, συχνά καταλογίζονται ευθύνες στα “θύματα”, στιγματίζοντας εκείνα.
Links και αναφορές
- “Αυτός που θέλουν οι γυναίκες”, το βιβλίο της Ειρήνης Γεωργή
- Terry Real
- The Mask You Live In (2015)
- Relational Life Institute
- John Malkovich
- Υπόθεση Brock Allen Turner
- Jackson Katz
- Violence against women—it’s a men’s issue: Jackson Katz at TEDxFiDiWomen
- The Morning Show
- Anatomy of a scandal (2022)
- Ted Lasso (2020-2023)
Βρείτε το βιβλίο της Ειρήνης Γεωργή “Αυτός που θέλουν οι γυναίκες – Οδηγός dating για άντρες από μια φεμινίστρια” εδώ.
Ακούστε και άλλα podcast με την Ειρήνη Γεωργή εδώ.
Ακούστε το podcast “Σεξουαλικότητα και Αναπηρία – Μόιρα Τζίτζικα” που αναφέρεται στο επεισόδιο εδώ.
Ακούστε το podcast “Σεξ & Εφηβεία – Μυρτώ Σωτηροπούλου” που αναφέρεται στο επεισόδιο εδώ.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:
Tags
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0