#427 – Διαγενεακό Τραύμα και Γενεόγραμμα – Ανδρονίκη Νικολακάκη
April 28, 2023
Ανδρονίκη Νικολακάκη
Κοινωνιολόγος – Δραματοθεραπεύτρια
Listen to “Διαγενεακό Τραύμα & Γενεόγραμμα – Ανδρονίκη Νικολακάκη” on Spreaker.Show Notes
- Γενεόγραμμα: πρόκειται για μία τεχνική που εντάσσεται στο διαγενεακό τραύμα και μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο να το διαχειριστούμε. Είναι ένας χάρτης, ο οποίος μας βοηθάει να ανακαλύψουμε σιγά σιγά την οικογενειακή μας ιστορία, να σχεδιάσουμε το προσωπικό μας μονοπάτι στεκόμενοι σε λεπτομέρειες, να διερευνήσουμε τον ρόλο που έχουμε στο σύστημα της οικογένειας, αλλά και να δώσουμε την δική μας ματιά στον τρόπο λειτουργίας της σε βάθος χρόνου.
- Χρησιμοποιείται κυρίως στη συστημική ψυχοθεραπεία και είναι δυνατόν να δουλευτεί και δραματοθεραπευτικά με την εμπλοκή της τέχνης.
- Αποτελεί ένα εργαλείο πληροφόρησης, καθώς και θεραπευτικής παρέμβασης, αφού μας δίνει την δυνατότητα να ερμηνεύσουμε το οικογενειακό σύμπαν έτσι όπως το αντιλαμβάνεται και το βιώνει ένα μέλος της οικογένειας.
- Μορφολογικά μοιάζει με ένα γενεαλογικό δέντρο στο οποίο αναγράφονται πληροφορίες σχετικές με τα μέλη της οικογένειας του/ης θεραπευόμενου/ης και τις μεταξύ τους σχέσεις σε βάθος χρόνου (τουλάχιστον τρεις γενιές). Οι πληροφορίες αυτές, τα μέλη της οικογένειας, καθώς και οι μεταξύ τους σχέσεις αναπαρίστανται με διάφορα σύμβολα.
- Σε ένα γενεόγραμμα σημειώνονται γεγονότα που μπορεί να στάθηκαν καθοριστικά στην ιστορία της οικογένειας (πχ. μετανάστευση, προσφυγιά, εξαρτήσεις, ασθένειες, θάνατος κτλ.) και σημαντικές μεταβατικές καταστάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στις πληροφορίες που σχετίζονται με ημερομηνίες που μπορεί να συμπίπτουν, η σειρά γέννησης, το φύλο, η διαφορά ηλικίας, προσδοκίες, επάγγελμα κ.α.
- Η επανάληψη και τα μοτίβα που μπορεί να προκύψουν στο πλαίσιο όσων αποτυπώνονται στο γενεόγραμμα αποτελούν ένδειξη πως αυτά τα πρότυπα θα συνεχίσουν, ενδεχομένως, να υπάρχουν και στο παρόν και στο μέλλον.
- Η ενασχόληση με το γενεόγραμμα μπορεί να φανεί χρήσιμη προκειμένου να κατανοηθεί η δυναμική εξέλιξη της οικογένειας, καθώς και να εντοπίσουμε τη ρίζα του τραύματος. Ξεδιπλώνοντας την οικογενειακή μας ιστορία, δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα όπως για παράδειγμα ποιος/α είμαι, τι με συνδέει με την οικογένειά μου. Με αυτό τον τρόπο, σιγά σιγά, ξεκινά να μπαίνει μία τάξη στο χάος και να μειώνεται το άγχος που μπορεί κανείς να αισθάνεται. Πράγματα που μέχρι πρότινος ήταν ανείπωτα ή αιωρούνταν, πλέον αποκτούν υπόσταση και γίνονται συγκεκριμένα.
- Κάθε οικογενειακή ιστορία μπορεί και είναι σημαντικό να καταγραφεί. Αυτή η αποτύπωση μπορεί να γίνει με πολλούς, διαφορετικούς και δημιουργικούς τρόπους (πχ. γραπτή αφήγηση, τραγούδι, ζωγραφιά, μαθηματική εξίσωση κ.α.).
Links και αναφορές
- Έκθεση “ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία
- Soren Kierkegaard
- Brene Brown
- Ευγένιος Ο’ Νηλ
- Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα (γνωστό επίσης και ως Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα), Ευγένιος Ο’ Νηλ
- Ernest Hemingway
- Οικογένεια Κένεντι
- Steve Jobs
- Evelyn (2018)
- Η ζωή παίζει μαζί μου, David Grossman
- Maya Angelou
- James Baldwin
- Toni Morrison
Ακούστε το podcast για το διαγενεακό τραύμα με την Ανδρονίκη Νικολακάκη εδώ.
Ακούστε το podcast “Οικογενειακές Αλυσίδες” με τον Πέτρο Κεχαγιά και την Τζούλια Λαγιώτη εδώ.
Ακούστε το podcast “Το Μεγαλείο της Ανθρώπινης Φωνής” με τον Σπύρο Σακκά εδώ.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:
Tags
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0