#369 – Η Εφηβεία και Η Εγκληματικότητα – Αλέξης Λάππας
Αλέξης Λάππας – Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Ινστιτούτο Πρόσοψις
Μέσα από τα λόγια του Αλέξη Λάππα:
Κάθε οικογένεια με παιδιά στην εφηβεία περνάει μια κρίση γιατί η εφηβεία είναι μια κρίση της ύπαρξης.
Όταν ένα παιδί βλέπει ενδοοικογενειακή βία μεταξύ των γονιών του, ακόμη και λεκτική βία, να υποτιμάει ο ένας τον άλλον, το παιδί, σαν το δημιούργημα αυτών των δύο, νιώθει το ίδιο του υποτίμηση και απόρριψη.
Ανθεκτικό δεν είναι το παιδί που δεν κλαίει. Ανθεκτικό είναι το παιδί που κλαίει και δεν διαλυεται.
Ανθεκτικη οικογένεια είναι εκείνη που μπορεί να πει στο παιδί της “ό,τι και να συμβεί εμείς θα είμαστε για σένα εκεί. Όχι μονο ό,τι συμβεί έξω από σένα αλλα και ό,τι συμβεί μέσα σου.
Όπου εμφανίζονται υπευθυνοι ενήλικες εξαφανιζεται ο νταής.
Ακούστε όλο το επεισόδιο στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcasts.
Show notes
- Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το παιδί αμφισβητεί και δοκιμάζει την ίδια την κοινωνία. Το αν αυτή η συμπεριφορά εξελιχθεί ακραία έχει να κάνει με το παιδί, το οποίο αρχίζει να αποκτά το αυτεξούσιο του, τους γονείς και την κοινωνία, και ειδικότερα τα κοινωνικά δίκτυα.
- Τα παιδιά επιζητούν την αίσθηση του ανήκειν, την ασφάλεια και την αποδοχή. Όταν αυτό δεν μπορούν να το πάρουν από την οικογένεια τους, το ψάχνουν αλλού.
- Η πίεση που δέχονται οι έφηβοι για την τέλεια επίδοση τους ωθεί στη μοναξιά, γιατί άλλα κομμάτια της ζωής (π.χ. φιλίες ή άλλες δραστηριότητες) αρχίζουν να φαίνονται εμπόδια στον δρόμο προς την κορυφή.
- Από την άλλη, στο κυνήγι της τελειότητας, δεν υπάρχει δεύτερη θέση, υπάρχει μόνο η πρώτη θέση και η αποτυχία.
- Μέσα σε μια κοινωνία που κυνηγάει την τελειότητα, ο έφηβος ο οποίος δεν κατάφερε να την φτάσει, αφήνει τον εαυτό του να γίνει κομμάτι μιας μάζας η οποία υπόσχεται να εκδικηθεί την κοινωνία αυτή.
- Ανθεκτική οικογένεια είναι εκείνη που μπορεί να πει στο παιδί της “ό,τι και να συμβεί εμείς θα είμαστε για σένα εκεί. Όχι μόνο ό,τι συμβεί έξω από σένα αλλά και ό,τι συμβεί μέσα σου”.
- Η εφηβεία έχει μέσα της την καταστροφικότητα: Για να βγει το πουλάκι έξω από το αβγό πρέπει να σπάσει το τσόφλι, δεν γίνεται αλλιώς. Αυτή η καταστροφικότητα προσπαθεί να αφήσει πίσω της το παλιό, αυτό που πλέον δεν λειτουργεί.
- Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από ενέργεια, αλλαγές, ευαισθητοποίηση και μελαγχολία. Οι έφηβοι νιώθουν κοντά στον θάνατο γιατί βλέπουν την ίδια την παιδική τους ηλικία να πεθαίνει.
- Ο λόγος που μας φαίνεται περίεργη η εφηβεία είναι επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαχειριστήκαμε σωστά τη δική μας, την εκφράζουμε υπόγεια και διαστροφικά.
- Αυτό που ζητούν τελικά οι έφηβοι από τους γονείς είναι να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να ζητήσουν συγνώμη. Αυτό το συγνώμη είναι αρκετά δύσκολο για τους γονείς, οι οποίοι πιστεύουν πως έτσι θα χάσουν δύναμη. Ο έφηβος, όμως, δεν το επιζητά αυτό για να υποβαθμίσει τον γονιό του, αλλά από αγάπη.
- Ακόμα και η αυτοκαταστροφικότητα και αυτοκτονικότητα που βλέπουμε σε αυτήν την ηλικία έχουν τις ρίζες τους σε αυτή την αγάπη: ο έφηβος πονάει αλλά δεν θέλει να βλάψει τον γονιό του. Βλάπτει, επομένως, το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει ο γονιός, τον εαυτό του. Ασυνείδητα, προσπαθεί να προστατέψει τον γονιό, γιατί τον λυπάται.
Το βιβλίο του Αλέξη Λάππα, Το Δώρος Της Εφηβείας, Εκδόσεις Εν Πλω
Η Ταινία που ανέφερε ο Αλέξης Λάππας στο επεισόδιο: Haevnen, (Για ένα καλύτερο αύριο), 2010
Και το άρθρο στην Washington Post, “The boys are not all right”
Ακούστε και άλλα podcast με τον Αλέξη Λάππα εδώ.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media: