Εγκέφαλος και Σεξ – Dr. Θεοφάνης Βαβίλης

Share:

Dr. Θεοφάνης Βαβίλης – Βιολόγος, thvavilis@gmail.com

Εργαστήριο Βιολογιας και Γενετικης της Ιατρικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν κάνουμε σεξ.

Ακούστε το podcast με τον Dr. Θεοφάνη Βαβίλη

Show notes

  • Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης; Όταν δεχόμαστε ένα σεξουαλικό ερέθισμα ο εγκέφαλος στέλνει σήμα στα γεννητικά όργανα και απελευθερώνει ορισμένες ουσίες που προκαλούν διαπλάτυνση των αιμοφόρων αγγείων σε εκείνη την περιοχή. Η διέγερση, στη συνέχεια, αυξάνεται μέχρι τη στιγμή του οργασμού. Έπειτα έχουμε μια απότομη πτώση όλης της δραστηριότητας.
  • Την στιγμή του οργασμού συμμετέχει όλος ο εγκέφαλος. Συγκεκριμένα, εκκρίνεται η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη. Η πρώτη είναι η ορμόνη του δεσίματος: εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της σωματικής επαφής, του οργασμού και το θηλασμού. Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που δίνει σήμα στους γαλακτοφόρους αδένες να παράξουν γάλα.
  • Στο επόμενο στάδιο της σεξουαλικής επαφής έχουμε πτώση της κορτιζόλης και ακολουθεί μια “ανερέθιστη περίοδος”: τα γεννητικά όργανα γίνονται τρομερά ευαίσθητα και ο άντρας δεν μπορεί να επιτύχει στύση. Τα επίπεδα της προλακτίνης σχετίζονται με την ντοπαμίνη. 
  • Η σεξουαλικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με τις αντιδράσεις του σώματος, συνδέεται στενά και με το κοινωνικό πλαίσιο.
  • Υπήρχαν και πριν το viagra τρόποι αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας, οι οποίοι όμως ήταν πολύ πιο περίπλοκοι από ένα χάπι. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα που αντιμετωπίζουν τρία ζητήματα: την στυτική δυσλειτουργία, την πρόωρη εκσπερμάτωση και την ανερέθιστη περίοδο μετά τον οργασμό. Πίσω από την χρήση αυτών των φαρμάκων διαφαίνεται και η κοινωνική απαίτηση από τον άντρα να είναι πάντα έτοιμος για σεξ, αλλιώς δεν είναι πραγματικός άντρας.
  • Πέρα από τους άντρες, αντίστοιχα σκευάσματα υπάρχουν και για τις γυναίκες: η φιλμπασερίνη και η βρεμελανοτίδη, οι οποίες έχουν να κάνουν με την σεξουαλική διέγερση.
  • Η σεξουαλική διέγερση λειτουργεί με δύο τρόπους: φρένο και γκάζι. Όταν μιλάμε για το φρένο, μιλάμε για τους ανασταλτικούς παράγοντες όπως το άγχος, ο φόβος. Πολλές φορές αυτοί οι ανασταλτικοί παράγοντες για τη γυναίκα συνδέονται και με κοινωνικά στερεότυπα (τι θα πει ο κόσμος, σύνδρομο Παναγίας-πόρνης).

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Μαθήματα Φλερτ – Έλλη Κουβαράκη, Μυρτώ Λεμονούδη

Next Article

Tinder & Dating Apps και Πώς τα Χρησιμοποιούμε Προς Όφελος Μας – Θέκλα Πετρίδου

Related articles