Now Reading
#401 – Η Ενσυναίσθηση στις Σχέσεις – Βασίλης Κιοσσές

#401 – Η Ενσυναίσθηση στις Σχέσεις – Βασίλης Κιοσσές

Βασίλης Κιοσσές – Προσωποκεντρικος Ψυχοθεραπευτης, ΛΟΑΤΚΙ+ Ψυχοθεραπεία, Ιατρικός Εκπαιδευτής

empathizedoctor.com

World of Empathy

Show notes

  • Η ενσυναίσθηση αφορά, όχι μόνο ιατρικά και ανθρωπιστικά επαγγέλματα, μας αφορά όλους μας. Πρόκειται για ένα αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών σχέσεων.
  • Σε πολλά επαγγέλματα, παραδοσιακά, η ενσυναίσθηση θεωρούνταν κάτι αντιεπαγγελματικό, κάτι που μπορεί να μας χαλάσει την εικόνα.
  • Η ενσυναίσθηση στις συντροφικές σχέσεις είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, γιατί σε αυτές τις σχέσεις μπαίνουμε με όλα μας τα τραύματα προσπαθώντας να τα θεραπεύσουμε μέσα από αυτές ή περιμένοντας ότι θα συνεχίσουμε να τραυματιζόμαστε. Από τη μια θέλουμε να θεραπευτούμε και από την άλλη να επιβεβαιώσουμε τις πεποιθήσεις μας ότι θα ξαναπληγωθούμε, θα είμαστε μόνοι κλπ. Μέσα σε αυτό το παράδοξο είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ενσυναίσθηση και προς τον εαυτό μας και προς τον σύντροφο μας, ειδικά όταν πρώτο μας ένστικτο είναι να κατηγορήσουμε και να θυμώσουμε με τον άλλον.
  • Ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν στο θέμα της ενσυναίσθησης είναι αυτό των ορίων. Όταν αισθανόμαστε πως κάποιος πάει να ξεπεράσει τα όρια μας, πρέπει να αφήσουμε πίσω την ενσυναίσθηση και να τα υπερασπιστούμε. 
  • Όπως επίσης, δεν γίνεται να έχουμε ενσυναίσθηση σε περιπτώσεις όπου προσβάλλονται ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Τα πράγματα επίσης περιπλέκονται όταν καλούμαστε να δείξουμε ενσυναίσθηση σε κάποιον που περνάει μια πολύ δύσκολη και βαριά περίοδο στη ζωή του. Κάτι τέτοιο μπορεί να μας οδηγήσει να νιώσουμε overwhelmed, πως πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο από τις δυνάμεις μας. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να κάνουμε και εμείς ένα βήμα πίσω και να δούμε την κατάσταση από απόσταση, όχι επειδή αδιαφορούμε αλλά επειδή θέλουμε ακριβώς να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και οι φροντιστές χρειάζονται φροντίδα.
  • Η ενσυναίσθηση είναι ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους. Μέσα από αυτήν, αφήνουμε τους άλλους ή τον εαυτό μας να νιώθουν τα συναισθήματα τους χωρίς ενοχές. Δεν αγνοούμε τον πόνο του άλλου, ούτε του λέμε να τον ξεχάσει στο όνομα της θετικής σκέψης.
  • Οι άνθρωποι που προσπαθούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους, είναι άνθρωποι που έχουν πληγωθεί βαθιά από τους ανθρώπους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, όμως, να ζητήσουμε βοήθεια. Δεν μας κάνει αδύναμους, μας κάνει ανθρώπινους.
  • Πολλές φορές, άνθρωποι με ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση μπορεί να νιώσουν εξάντληση, προσπαθώντας να καταλάβουν τον πόνο του άλλου. Ειδικά στις μέρες μας, που βομβαρδιζόμαστε με αρνητικές ειδήσεις, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επιλέξουμε σε ποια ερεθίσματα θέλουμε και αντέχουμε να εκτεθούμε. 

Ακούστε κι άλλα επεισόδια με τον Βασίλη Κιοσσέ εδώ.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

See Also

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.