Επιλογή Συντρόφου – Έλλη Κουβαράκη, Μυρτώ Λεμονούδη
October 31, 2022
Έλλη Κουβαράκη – Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία – Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία και Θεραπεία Σχημάτων
Email
Μυρτώ Λεμονούδη – Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτρια, με ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστικη Θεραπεία και στη Κλινική Ψυχολογία
Email
Show notes
- Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στην επιλογή ενός συντρόφου: ο ίδιος μας ο εαυτός,τα κοινωνικά στερεότυπα, οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από το θέμα αυτό.
- Πολλές φορές βλέπουμε πως υπάρχουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα στις σχέσεις μας (“πέφτουμε” στον ίδιο τύπο συντρόφων ξανά και ξανά), αντί όμως να τα ερευνήσουμε, μας δημιουργούνται αρνητικές αντιλήψεις γύρω από τις σχέσεις (δεν είμαστε αρκετά καλοί, είναι όλοι ίδιοι, όλες οι σχέσεις είναι καταδικασμένες κλπ) και τελικά απομακρυνόμαστε από τη διαδικασία εύρεσης συντρόφου.
- Τις περισσότερες φορές, η επιλογή συντρόφου που κάνουμε βασίζεται στο τι μας είναι οικείο, στις αναπαραστάσεις που έχουμε από το οικογενειακό μας περιβάλλον. Επομένως, τα μοτίβα επικοινωνίας που είδαμε μεγαλώνοντας, τα αναπαράγουμε και στις σχέσεις μας.
- Μια από τις πιο συχνές αντιλήψεις για την επιλογή συντρόφου είναι ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Πράγματι, κάποιος που έχει διαφορετική συμπεριφορά από τη δική μας μπορεί να μας φανεί πιο ελκυστικός ή ενδιαφέρον. Ωστόσο, όπως φαίνεται τελικά όταν έχουμε κοινές αξίες, στάσεις και στόχους με τον σύντροφό μας, η σχέση μας μπορεί να έχει μια πολύ πιο αίσια έκβαση.
- Συχνά, επίσης, εξιδανικεύουμε κάποιους ανθρώπους τόσο πολύ που νιώθουμε πως υπάρχουν πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι εκεί έξω για εμάς. Πιστεύουμε πως υπάρχει ο ένας και μοναδικός, στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με τους οποίους θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια καλή και υγιή σχέση.
- Υπάρχει η αντίληψη ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι το μόνο γνήσιο και αληθινό είδος έρωτα. Ο κεραυνοβόλος έρωτας, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό είναι πάθος, δεν έχει αναπτυχθεί σε συντροφικότητα. Μπορεί να μας ενθουσιάζει στην αρχή, δεν ξέρουμε όμως αν έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί μακροπρόθεσμα.
- Πέρα από τα εξωτερικά κριτήρια, πρέπει να δούμε αν ένας άνθρωπος έχει και μια κατάλληλη συμπεριφορά. Κάποιες ενδείξεις πως μια σχέση δεν θα είναι βοηθητική για εμάς είναι:
- Αν ένας άνθρωπος δεν είναι διαθέσιμος για εμάς.
- Κάποιος που έχει εμμονή με την τελειότητα και γίνεται επικριτικός απέναντι μας.
- Το στερεότυπο “καλό κορίτσι-κακό αγόρι”. Άνθρωποι απρόβλεπτοι και παρορμητικοί μπορεί να μας είναι πολύ διεγερτικοί, τέτοιες συμπεριφορές όμως μπορεί να είναι αποτέλεσμα συναισθηματικής αστάθειας.
- Η συναισθηματική αστάθεια, γενικότερα: Εκρήξεις, κυκλοθυμικότητα, νευρικότητα, επιθετικότητα.
- Άνθρωποι που είναι συνέχεια αναποφάσιστοι, που δεν ξέρουν τι θέλουν.
- Αυτές είναι συμπεριφορές που συχνά δικαιολογούμε στον άλλον και προσπαθούμε να τις παραβλέψουμε. Το σημαντικό όμως δεν είναι να ψάχνουμε γιατί κάνει κάποιος κάτι αλλά γιατί εμείς το επιτρέπουμε. Αν κάποιος δεν μας ταιριάζει, τότε ψάχνουμε για κάποιον που να πληροί περισσότερα κριτήρια για εμάς.
- Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να αναλογιστούμε και για τον εαυτό μας αν είμαστε κατάλληλοι για μια σχέση, ποια είναι τα θετικά μας και ποια τα αρνητικά μας.
- Αν υπάρχει κάτι στη συμπεριφορά του συντρόφου μας που μας δυσαρεστεί, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε ανοιχτά μαζί του. Δεν είναι, όμως, δική μας ευθύνη να σώσουμε ή να αλλάξουμε κάποιον.
- Για την επιλογή συντρόφου υπάρχουν αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια:
- Αντικειμενικά: Να σέβεται τη διαφορετικότητα και τη γνώμη μας, να υπάρχει κατανόηση, εκφραστικότητα, ο άλλος να μας ακούει και να μας σέβεται
- Υποκειμενικά: Αξίες, ενδιαφέροντα, αντιλήψεις
- Για την αναζήτηση και την επιλογή ενός συντρόφου μπορούμε να κάνουμε την εξής άσκηση: Το πρώτο βήμα είναι να περιγράψουμε ποιον θεωρούμε κατάλληλο σύντροφο (βάζουμε και αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια). Στη συνέχεια σημειώνουμε τι μπορούμε εμείς να προσφέρουμε σε κάποιον. Στο τρίτο βήμα κάνουμε το αντίθετο: γιατί δεν είμαστε ο κατάλληλος σύντροφος, ποιες είναι οι αδυναμίες μας. Στο τέταρτο βήμα βρίσκουμε 5 χαρακτηριστικά που δεν μας αρέσουν, μπορούμε όμως να συμβιβαστούμε για τον κατάλληλο άνθρωπο. Από την άλλη, σημειώνουμε και 5 χαρακτηριστικά που δεν θα μπορούσαμε να ανεχτούμε με τίποτα. Τέλος, γράφουμε και 5 χαρακτηριστικά που δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτά.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:
Tags
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0