#276 – Έρωτας και Σχέσεις στην Εποχή της Πανδημίας – Βαγγέλης Λιότζης
October 9, 2020
Βαγγέλης Λιότζης – Ειδικός σεξουαλικότητας
Με την υποστήριξη της www.klimamichaniki.gr.
Η Κλιμαμηχανική δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας από το 1984, προσφέροντας υπηρεσίες ολιστικής ενεργειακής διαχείρισης.
Show Notes
- Η πρωτόγνωρη κατάσταση που επέφερε σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορωνοϊού έχει ήδη αποτελέσει ένα πλαίσιο αλλαγών σε μια σειρά από εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της καθημερινότητας. Σε αυτή τη βάση, είναι αναπόφευκτο να μην επηρεαστούν και οι προσωπικές σχέσεις.
- Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι αναλυτές, από οποιαδήποτε επιστημολογική και θεωρητική αφετηρία εκκινούν, έχουν εκ των πραγμάτων ένα έλλειμμα μεθοδολογικών εργαλείων για να περιγράψουν και ερμηνεύσουν σε επιθυμητό βαθμό την παρούσα, αλλά και μελλοντική συνθήκη. Υπό αυτή την έννοια το πρόταγμα για διεπιστημονικές προσεγγίσεις επανέρχεται επιτακτικά προκειμένου να καλυφθούν τα όποια εννοιολογικά κενά. Γίνεται προσπάθεια να εξεταστεί το πεδίο των σχέσεων υπό το πρίσμα μιας σειράς πειθαρχιών – από την κοινωνιολογία της μετανεωτερικότητας και τις πολιτισμικές σπουδές, μέχρι την κοινωνιολογία των συγκινήσεων και τις σπουδές τραύματος.
- Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως μια τέτοια διερεύνηση δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια ερμηνεία και όχι μια εξήγηση της τωρινής περίστασης. Με άλλα λόγια, προτείνεται μια «συνεκδοχή της συγκυρίας» η οποία μπορεί να αποτελέσει αφορμή για περισυλλογή αναφορικά με τις ερωτικές και προσωπικές σχέσεις κάθε ατόμου.
- Όσα ίσχυαν και όσα προβλήματα υπήρχαν νωρίτερα, σε αυτή την συνθήκη της πανδημίας επιτείνονται, διογκώνονται και βαθαίνονται. Σε ό,τι αφορά στο πεδίο των προσωπικών – ερωτικών σχέσεων αναμένεται να υπάρξει μία αύξηση της απάθειας. Ο συνδυασμός της υγειονομικής κρίσης με την αναπόφευκτη οικονομική κρίση έχει φέρει μία διάρρηξη των κοινωνικών δεσμών.
- Η ανασφάλεια και ο κίνδυνος που συνοδεύει αυτή την περίοδο της κρίσης, οδηγεί στην εργαλειοποίηση της σεξουαλικότητας. Ως αποτέλεσμα, εντείνεται ο χρησιμοθηρικός μαξιμαλισμός.
- Όταν τίθενται στο επίκεντρο το συμφέρον και η σκοπιμότητα, σταδιακά μειώνεται η προσωπική απόλαυση. Αντί η σχέση να είναι μέρος της λύσης, τελικά γίνεται μέρος του προβλήματος. Το γεγονός αυτό εντείνεται τόσο από την κουλτούρα και τη θεματική της σύγχρονης εποχής, όσο και από την κουλτούρα του εαυτού, κατά την οποία ο ίδιος μας ο εαυτός λαμβάνει τη διάσταση ενός ναρκισσιστικού πρότζεκτ.
- Η κατάσταση που βιώνουμε κατά την διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού αποτελεί ένα συλλογικό τραύμα. Στην θεωρία, συλλογικά πολιτισμικά τραύματα θεωρούνται είτε οι εμφύλιοι πόλεμοι, είτε ακραίες περιπτώσεις που έχουν μία συναισθηματική επίπτωση σε όλους.
- Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές – ερωτικές σχέσεις, λόγω της έντασης, του στρες και τους άγχους κατά την περίοδο αυτής της κρίσης, μειώνεται η απόλαυση, ενώ παράλληλα αυξάνεται η έμφυλη και σεξουαλική βία.
Links και αναφορές
Ακούστε και άλλα podcasts με τον Βαγγέλη Λιότζη εδώ.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0