#220 – Γνωρίζουμε την LGBTQI+ (ΛΟΑΤΚΙ+) κοινότητα – Πάρβυ Πάλμου
November 12, 2019
Πάρβυ Πάλμου – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Κλινική Ψυχολόγος
Υπεύθυνη Τρανς και Ιντερσεξ Οικογενειών Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών
Listen to “Γνωρίζουμε τη ΛΟΑΤΚΙ+ ( LGBΤQI+) κοινότητα – Πάρβυ Πάλμου” on Spreaker.Τι σημαίνει το ακρωνύμιο ΛΟΑΤΚΙ; Τι είναι ταυτότητα φύλου; Τι είναι cisgender; Τι είναι σεξουαλικός προσανατολισμός; Τι είναι η ομοφοβία; Ποια η πορεία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα;
Show Notes
- Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου δεν είναι προτίμηση και για αυτό δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να “αλλάξει”. Δεν συνεπάγεται πως έχει γίνει κάποιο “λάθος” στην ανατροφή και εξέλιξη του παιδιού.
- Ταυτότητα φύλου: είναι η αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του (βιολογικό ή ψυχολογικό). Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχει μία φόρμα φύλων που αποτελεί βάση για τη διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας ενός ατόμου όσον αφορά στην αλληλεπίδρασή του με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.
- Βιολογικό φύλο: είναι όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούν οι κοινωνίες, για να κατηγοριοποιήσουν τους ανθρώπους θηλυκά και αρσενικά, είτε αυτά βασίζονται στα χρωμοσώματα τους είτε στη βιολογική μορφολογία των γεννητικών τους οργάνων.
- ΛΟΑΤΚΙ+ ( LGBTQI+) είναι ένα αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος, Τρανς, Κουίρ και Ιντερσεξ.
- Cisgender (σισ-τζέντερ) είναι τα άτομα που νιώθουν οικεία και αυθεντικά στο φύλο με το οποίο γεννήθηκαν. Cisgender είναι επίσης ταυτότητα φύλου ή ένας ρόλος φύλου, για την ακρίβεια ο πιο ενδεδειγμένος από την κοινωνία.
- Τρανς (transgender) ή διεμφυλικά είναι τα άτομα που αντιλαμβάνονται το φύλο τους διαφορετικά από το φύλο που τους προσδιορίστηκε κατά τη γέννηση. Ως όρος αναφέρεται στην ψυχοσωματική εμπειρία του φύλου ενός ατόμου και δεν είναι αυτονόητο ότι το άτομο θα εισέλθει στη διαδικασία χειρουργικής επέμβασης ή λήψης ορμονών. Είναι όρος “ομπρέλα” και αφορά όλα τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το φύλο που τους αποδόθηκε στη γέννηση στα επίσημά τους έγγραφα, δηλαδή εκτός από τα τρανστζέντερ άτομα καλύπτει και τα άτομα που δεν έχουν κάποια από τις τυπικές δυαδικές ταυτότητες φύλου, αλλά αυτοπροσδιορίζονται εκτός διπόλου (όπως πχ gender-queer, gender-fluid, gender-creative, non-binary κ.α.)
- Ασεξουαλικότητα ή μη σεξουαλικότητα (asexuality): είναι η έλλειψη ερωτικής έλξης από κάποιο άτομο οποιουδήποτε φύλου, ή το ανύπαρκτο ή χαμηλό ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα.
- Ίντερσεξ (Intersex) ή Διαφυλικά ονομάζονται τα άτομα που γεννιούνται με διάφορες φυσικές παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου τους (χρωμοσώματα, γονάδες, ορμονικά προφίλ ή εσωτερική /εξωτερική ανατομία), που “δεν παραπέμπουν στον κλασικό ιατρικό ορισμό των αρσενικών και των θηλυκών σωμάτων.” Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία που να συμπεριλαμβάνει τα ίντερσεξ άτομα.
- Coming out: αναφέρεται στη γνωστοποίηση εκ μέρους ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου του.
- Ομοφοβία: είναι η αποστροφή ή οι διακρίσεις με αφετηρία τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή γενικότερα σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
- Το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης νομιμοποιείται και για ζευγάρια του ίδιου φύλου, δίνοντας έτσι σε νοικοκυριά ομόφυλων ζευγαριών τη δυνατότητα για νομική προστασία σχεδόν ισάξια με παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια.
- Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει όλο και περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεσαι σύμμαχος στην διαφορετικότητα.
- Η ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα είναι ένας γενικός όρος ο οποίος καλύπτει τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας, συμπεριληπτικής γλώσσας ή δίκαιης ως προς το φύλο γλώσσας. Από την άλλη, όταν απευθύνεσαι σε άτομα τρανς, μη-δυαδικά (nonbinary) ή που βιώνουν δυσφορία φύλου χρησιμοποιώντας -εσκεμμένα ή όχι- τις αντωνυμίες που χρησιμοποιούσαν πριν το coming out τους ή άλλες από αυτές που έχουν δηλώσει ότι προτιμούν, κάνεις misgendering. Το misgendering έχει μεγάλη επιρροή πάνω στην αυτοπεποίθηση και γενικά στην ψυχική υγεία ενός ατόμου και μπορεί να γίνει εξαιρετικά κακοποιητικό.
Links και αναφορές
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0