Θεοφανώ Παπαζήση – Ομότιμη Καθηγήτρια Νομική Σχολή, ΑΠΘ
Η κυρία Θεοφανώ Παπαζήση, ξανά στο GiatiOxi, για να συζητήσουμε το φαινόμενο γυναικοκτονίες και ενδοοικογενειακή βία. Ακούτε στο link και όπου ακούτε podcasts!
Ακούστε και άλλα podcast με την κυρία Θεοφανώ Παπαζήση.
Show notes
- Ο όρος “γυναικοκτονία” χρησιμοποιείται για να δείξει την άδικη επίθεση των ανδρών στις γυναίκες.
- Για να σταματήσει αυτή η βία, πρέπει να γίνει σωστή εκπαίδευση στα αγόρια αλλά και στα κορίτσια, για να μην δέχονται αυτήν την καταπίεση.
- Σύμφωνα με τον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, αυτή ορίζεται ως η βία που ασκείται μεταξύ των μελών της οικογένειας. Εκτός από τα μέλη αυτά, συμπεριλαμβάνονται και τα ανήλικα μέλη μπροστά στα οποία διαδραματίζονται περιστατικά βία. Επιπλέον, ενδοοικογενειακή βία θεωρείται και η βία που ασκείται εις βάρος ατόμων που χρειάζονται φροντίδα, είτε αυτά είναι ενήλικα ή έχουν κάποια αναπηρία ή βρίσκονται σε κάποιο ίδρυμα. Στα πλαίσια αυτού του νόμου, διώκεται για πρώτη φορά και ο βιασμός μεταξύ συζύγων.
- Όταν ένα θύμα καταγγέλλει ένα περιστατικό βίας, αρχικά η αστυνομία πρέπει να καταγράψει το έγκλημα και να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα ώστε να βγει διαταγή για τη σύλληψη του δράστη. Το συγκεκριμένο αδίκημα διώκεται αυτεπαγγέλτως, γίνεται η σύλληψη δηλαδή χωρίς την αναγκη να έχει προηγηθεί μήνυση από το θύμα.
- Τα περιστατικά βίας εξελίσσονται σαν σπιράλ: το κάθε περιστατικό θα έχει μικρότερη απόσταση αλλά μεγαλύτερη σοβαρότητα από το προηγούμενο του. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα θύματα πρέπει να καταγγέλουν αυτά τα περιστατικά από νωρίς και η αστυνομία να δράσει εγκαίρως, με τη σοβαρότητα που αρμόζει σε ένα τέτοιο έγκλημα, και όχι να πιάνει κουβέντα με τον δράστη. Σημαντικό, επίσης, είναι να ζητηθεί και εξέταση από ιατροδικαστή, ώστε να ταυτοποιηθούν τα τραύματα.
Links και αναφορές
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media: