#339 – Η Δύναμη της Ενσυναίσθησης – Βασίλης Κιοσσές
11 Ιουλίου, 2021
Βασίλης Κιοσσές – Προσωποκεντρικός Ψυχοθεραπευτης, ΛΟΑΤΚΙ+ Ψυχοθεραπεία, Ιατρικός Εκπαιδευτής
O Ψυχοθεραπευτής Βασίλης Κιοσσές, που ειδικεύεται και εκπαιδεύει ειδικούς της υγείας στην ενσυναίσθηση, στο giatioxi!
Show notes
- Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπορούμε να μπούμε στη θέση του άλλου και να κατανοήσουμε εις βάθος αυτό που νιώθει ή σκέφτεται, χωρίς επικριτική διάθεση. Δεν αφορά μόνο αρνητικά συναισθήματα, αλλά και θετικά. Είναι η άνευ όρων αποδοχή του άλλου.
- Ενσυναίσθηση σημαίνει να αποδεχόμαστε αυτό που νιώθει ο άλλος χωρίς να τον κρίνουμε, ακόμα και αν εμείς διαφωνούμε.
- Όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με την ικανότητα για ενσυναίσθηση. Στον εγκέφαλο μας υπάρχει ένα ειδικό δίκτυο νευρώνων, το κατοπτρικό νευρικό σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο για συμπεριφορές όπως η ενσυναίσθηση. Και όμως, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται, μεγαλώνοντας, να εκτεθούμε σε συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες θα μας βοηθήσουν να την καλλιεργήσουμε.
- Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε σε κάποιον ότι αυτό που τον βασανίζει θα περάσει. Αυτό που μπορούμε να του εγγυηθούμε, όμως, είναι η παρουσία μας, ότι θα είμαστε κοντά του.
- Ένα τεράστιο πρόβλημα σχετικά με την ενσυναίσθηση είναι το ότι σαν κοινωνία έχουμε θέσει κανόνες πένθους που υποδεικνύουν τι είναι σωστό να νιώθει κάποιος και τι όχι. Δεν υπάρχει, όμως, ενσυναίσθηση στο να λέμε σε κάποιον τι πρέπει να νιώθει και τι όχι.
- Η ενσυναίσθηση δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε και ανώδυνο. Είναι εύκολο να πούμε σε κάποιον “Μην στεναχωριέσαι”. Το να συντονιστούμε μαζί του και με τα συναισθήματα του, αυτό είναι το δύσκολο. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να το κάνουμε αυτό έχοντας θέσει τα όρια μας.
- Η ενσυναίσθηση στους ειδικούς της υγείας και η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης και κατανόησης με τον ασθενή παίζουν τεράστιο ρόλο στην πορεία της ανάρρωσης του. Σύμφωνα με έρευνες, όταν επιτυγχάνεται μια τέτοια σχέση, ο καρδιακός χτύπος και η θερμοκρασία του ασθενή και του ιατρού συγχρονίζονται, σε αυτό που αποκαλούμε “χορό της φυσιολογίας”.
- Σε περιπτώσεις ασθενών στο τελευταίο στάδιο της ζωή τους, έχει παρατηρηθεί ότι οι ιατροί αρχίζουν να απομακρύνονται από αυτούς, γιατί και οι ίδιοι δεν έχουν μάθει πώς να διαχειρίζονται τον θάνατο των ασθενών τους. Για τον ασθενή του πενθεί και ο ιατρός και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια μέριμνα για τη δική του υποστήριξη.
Ακούστε κι άλλα επεισόδια με τον Βασίλη Κιοσσέ εδώ.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0