Η Ελληνική Οικογένεια και η Εξέλιξη του Άντρα – Χάρις Κατάκη
Χάρις Κατάκη – Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων
Listen to “Η Ελληνική Οικογένεια και η Εξέλιξη του Άντρα – Χάρις Κατάκη” on Spreaker.Η Χάρις Κατάκη, διδάκτωρ Ψυχολογίας, έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη και στη διάδοση της Ελληνικής Συστημικής Σκέψης μέσα από το θεωρητικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και εποπτικό της ρόλο όπως και μέσα από τη συγγραφική και εκδοτική της δραστηριότητα.
Έχει ιδρύσει το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, το οποίο εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια προσφέρει θεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα, οικογένειες και ζευγάρια, εκπαίδευση και εποπτεία σε ευρύ φάσμα επαγγελματιών και οργανισμών, διοργανώνει σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια, ασχολείται με την έρευνα και τις εκδόσεις.
Η θεωρητική και η ερευνητική της εργασία, οδήγησε στη σύλληψη και στην ανάπτυξη του Συνθετικού Μοντέλου Συστημικής Θεραπείας (ΣΥ.ΜΟ.ΣΥ.Θ.), το οποίο αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Εργαστηρίου.
“Η γυναίκα εξελίσσεται και διεκδικεί πηγαίνοντας από την αδυναμία στη δύναμη της. Ο άντρας, για να βρει την ταυτότητα του, πρέπει να βρει δύναμη στην ευαλωτότητα του.”
“Δυσκολευόμαστε στις ρομαντικές μας σχέσεις γιατί πίσω από κάθε διένεξη και λογομαχία κρύβεται το: “είμαι αρκετά σημαντική/σημαντικός για να μείνεις;””
Show Notes
- Ο παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει τις κινήσεις και τις επιλογές μας σε ό,τι αφορά την επιλογή του επαγγέλματος είναι η οικογένεια (είτε προς την ίδια κατεύθυνση, είτε προς την αντίθετη) .
- Σήμερα, το πρόβλημα της οικογένειας έχει εστιαστεί στον πυρήνα της και αυτό αποτελεί μία μεγάλη εξέλιξη. Έπαψε να ισχύει η γενίκευση σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα της οικογένειας αφορά αποκλειστικά στις συγκρούσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Πλέον, είναι φανερό πως το πρόβλημα βρίσκεται στον πυρήνα της οικογένειας, στον οποίο και είναι πολύ δυνατές οι συγκρούσεις (ενδοπροσωπικές και διαπροσωπικές).
- Σύνδρομο της “άδειας φωλιάς”: αφορά τους γονείς και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώσουν όταν πλέον το παιδί αφήσει την γονική “φωλιά” του, το σπίτι του, και ακολουθήσει το δικό του δρόμο στη ζωή. Τα συναισθήματα αυτά είναι πιο κοινά στις μητέρες από ότι στους πατέρες. Παρόλο που αναφέρεται σαν σύνδρομο, δεν είναι κλινική διάγνωση, παρά μία κατάσταση που περιγράφει τα συναισθήματα θλίψης και χαμού που βιώνουν οι γονείς όταν ένα παιδί φύγει από το σπίτι.
- Η ουσιαστικά ισότιμη σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να επέλθει όταν οι άνδρες συμφιλιωθούν με τη θηλυκή τους πλευρά, ενώ η γυναίκες με την αρσενική τους πλευρά.
- Η διεκδίκηση της πατρότητας είναι η πρώτη κατάκτηση του άνδρα.
- Η πιο απόμακρη σχέση είναι αυτή μεταξύ του πατέρα και της κόρης.
- Η αστάθεια που κυριαρχεί στις ζωές μας δυσχεραίνει τον τρόπο που δημιουργούνται και τελικά εξελίσσονται οι ρομαντικές σχέσεις. Τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες έχουν πλέον προσωπικές φιλοδοξίες, στις οποίες και επικεντρώνονται.
- Το πιο συχνό και δυσεπίλυτο θέμα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι σύμβουλοι και οι θεραπευτές ειναι η αδιέξοδη σχέση μεταξύ των ζευγαριών. Η μεγαλύτερη αγωνία και των δύο είναι ο φόβος να μη χάσει ο ένας τον/την άλλο/η.
Links και αναφορές
- James Bond
- Eva Green
- Skyfall (2012)
- Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ)
- Ο Καπετάν Μιχάλης, Νίκος Καζαντζάκης
- Ορέστης Μακρής
- Οι Απόγονοι (2011)
- Alexander Payne
- Nebraska (2013)
- Αγαπάω και αδιαφορώ, Νικόλας Άσιμος
Τα βιβλία της Χάρις Κατάκη
Άντρας – Η σιωπηρή επανάσταση, Εκδόσεις Πατάκη
Το ημερολόγιο ενός θεραπευτή, Εκδόσεις Πατάκη
Το μωβ υγρό, Εκδόσεις Πεδίο
Οι τρεις ταυτότητες της ελληνικής οικογένειας, Εκδόσεις Πεδίο
Το φυλαχτό, Εκδόσεις Πεδίο
Το ήμερο φίδι του θεού, Εκδόσεις Πεδίο
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media: