#263 – Η Ναρκισσιστική Διαταραχή – Μέρος Α΄- Καλλιόπη Κουτούση
June 30, 2020
Ψυχολόγος – Ψυχοθεράπευτρια Gestalt
Μερικά από αυτά που συζητήσαμε με την Καλλιόπη:
Η Ψυχική Διαταραχή
Τα χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής διαταραχής
Τα είδη του ναρκισσιστή
Πώς σχετίζονται οι ναρκισσιστές
Πώς διαχειριζόμαστε τους ναρκισσιστές
Show Notes
- Αρχικά, ως διαταραχή μπορούμε να ορίσουμε την κατάσταση κατά την οποία κάτι σε ένα άτομο διαταράσσεται, σε σχέση με τη ζωή του ή το περιβάλλον του. Κάτι το οποίο δηλαδή χάνει την ισορροπία του στη ζωή του ατόμου, είναι αμετάβλητο.
- Ειδικά σήμερα, μιλάμε πλέον για μια επιδημία ναρκισσισμού, καθώς οι κοινωνίες μας προβάλλουν υπέρμετρα τον ανταγωνισμό, την εμφάνιση, την επιτυχία και πολύ λιγότερο την ενσυναίσθηση.
- Η ναρκισσιστική διαταραχή ανήκει στο φάσμα των διαταραχών προσωπικότητας και η ονομασία της προέρχεται από τον μύθο του Νάρκισσου. Ο μύθος αυτός προβάλλει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού: Πρώτον, όπως και στην ιστορία, δεν μπορούν να δουν τον κόσμο έτσι όπως πραγματικά είναι, αλλά ως προέκταση του εαυτού τους. Δευτερον, υπάρχει μια αίσθηση του ανικανοποίητου. Τίποτα δεν είναι αρκετό. Άλλα χαρακτηριστικά είναι:
- ιδέες μεγαλείου
- υπερευαισθησία στην κριτική, νιώθουν ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος σε αυτούς
- χαμηλή αίσθηση ενσυναίσθησης
- εύθραυστο εγώ
- μοναξιά (τα κάνω όλα μόνος μου)
- Όλοι στην παιδική ηλικία πρέπει να περάσουν από ένα στάδιο πρωτογενή ναρκισσισμού, στη διάρκεια του οποίου το παιδί γίνεται το κέντρο της προσοχής, λαμβάνει αναγνώριση και έπαινο για ό, τι κάνει, να νιώσει ότι είναι αγαπητό και μοναδικό
- Εάν δεν καλυφθούν αυτές οι συναισθηματικές ανάγκες στην παιδική ηλικία δημιουργείται μια ναρκισσιστική πληγή. Τότε μπορεί να αναπτυχθεί ναρκισσισμός αργότερα στη ζωή. ο δευτερογενής ναρκισσισμός.
- Είδη ναρκισσισμού:
- Ο μεγαλεπήβολος ναρκισσισμός, ο οποίος σχετίζεται με όνειρα μεγαλείου, αίσθηση ότι είναι και πρέπει να είναι κάποιος καλύτερος απ’ όλους, και έκρηξη θυμού στην περίπτωση κριτικής.
- Ο κρυφός ναρκισσισμός: Πρόκειται για τον ναρκισσιστή ο οποίος φοβάται να βγει μπροστά και να γίνει το κέντρο της προσοχής, αλλά διψάει συνεχώς γι’αυτό. Έχει ένα σύνδρομο κατωτερότητας και είναι υπερευαίσθητος στην κριτική. Αντί όμως να δείξει τον θυμό του, αυτό το είδος ναρκισσιστή θα υιοθετήσει μια παθητικό-επιθετική ή χειριστική συμπεριφορά. Πολλές φορές μπορεί να βρίσκεται κοντά σε έναν μεγαλεπήβολο ναρκισσιστή.
- Κακοήθης ή τοξικός ναρκισσισμός: Σε αυτό το είδος υπάρχουν και στοιχεία σαδισμού: Ο στόχος και η αξία αυτών των ατόμων πηγάζει από το να εκδικηθούν ή να βλάψουν κάποιον. Στον κακοήθη ναρκισσισμό βλέπουμε στοιχεία αντικοινωνικής συμπεριφοράς, πολύ χαμηλή ενσυναίσθηση και παρανοϊκά στοιχεία.
- Πώς σχετίζονται; Γενικά, θέλουν να έχουν δίπλα τους άτομα που τους θαυμάζουν ή που έχουν ένα χαρακτηριστικό που δίνει αξία σε αυτούς. Πολλές φορές σχετίζονται με άτομα συνεξαρτημένα, τα οποία βρίσκονται στον άλλον πόλο. Ο φόβος τους είναι ότι θα δει κάποιος τις αδυναμίες τους, τις ρωγμές τους.
- Εάν βρεθούμε σε μια αντιπαράθεση με κάποιον που πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή, το καλύτερο είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να μην τον αφήσουμε να μας επηρεάσει και να προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε ότι η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή. Επίσης, αν έχουμε ένα τέτοιο άτομο στον κύκλο μας και θέλουμε να του ζητήσουμε να κάνει ψυχοθεραπεία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί μπορεί να το δει σαν επίθεση και να αντιδράσει. Σημαντικό είναι να δούμε πίσω από την μάσκα τους πως κρύβουν ένα πολύ εύθραυστο εγώ, και η συμπεριφορά του οφείλεται στην ευαλωτότητα του. Αυτή η ευαλωτότητα δημιουργεί και τον φόβο για δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων.
Ακούστε επίσης και το podcast για τη συνεξάρτηση.
Links και αναφορές
Μαντάμ Σουσού
Ακούστε το β΄ μέρος εδώ.
Ακούστε κι άλλα επεισόδια με την Καλλιόπη Κουτούση εδώ.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0