Η Ντροπή – 1ος Μέρος – Κατερίνα Σιαμπάνη

Share:

Κατερίνα Σιαμπάνη – Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt

Msc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Παν. City – Scheffield U.K., Εκπαιδευμένη στην Art-Therapy και Sandplay Therapy. Μέλος της EAGT, μέλος της ΕΕΨΓ, κάτοχος ECP.

www.ccpsychotherapy.eu

Μερικά από αυτά που συζητήσαμε με την Κατερίνα:

  • Τι είναι ντροπή
  • Οι ρίζες της ντροπής βρίσκονται στην παιδική ηλικία
  • Η διαφορά ντροπής-ενοχής
  • Η ντροπή και τα όρια
  • Η νροπή και το κουράγιο
  • Η ντροπή και τα όρια

Ακούστε την εκπομπή στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcasts!

Show notes

  • Στις αρχαίες μυθολογίες, η ντροπή εμφανίστηκε ως ένα από τα πρώτα ανθρώπινα συναισθήματα, αν όχι το πρώτο.
  • Αυτό που δηλώνει το συναίσθημα της ντροπής είναι ότι δεν νιώθουμε καλά με το ποιοι είμαστε. Δεν ντρέπομαι για κάτι που έκανα, ντρέπομαι γι΄αυτό που είμαι.
  • Η ντροπή μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Σωματικά, μπορεί να εκδηλωθεί ως εξής: αποφυγή οπτικής επαφής, κοκκίνισμα, ίδρωμα χεριών, ταχυκαρδία, έξαψη, κόψιμο αναπνοής, σφίξιμο στο στομάχι, αλλαγή φωνής, συχνή ούρηση. Μια ακόμη ένδειξη μπορεί να είναι και το θράσος, μια επιθετική αντίδραση δηλαδή για να καλύψει τη ντροπή.
  • Οι ρίζες της ντροπής είναι στην παιδική ηλικία. Ειδικότερα, μπορεί να προκλήθηκε από κακοποίηση, έλλειψη ανιδιοτελούς αγάπης, έλλειψη ενθάρρυνσης, επίκριση ή σύγκριση και ψυχολογικά τραύματα όπως το bullying.
  • Η ενοχή δεν είναι το ίδιο με την ντροπή. Η πρώτη εμφανίζεται μετά από κάποια πράξη ή σκέψη ως αποτέλεσμα των εδοβολών μας που κουβαλάμε από την παιδική ηλικία.
  • Η ντροπή και ο φόβος πηγαίνουν μαζί.
  • Είναι σημαντικό να βιώσουμε την αμηχανία που προκαλείται όταν προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τη ντροπή μας. 
  • Πρέπει να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ της καλής και της κακής ντροπής. Η καλή ντροπή μας προστατεύει, μας είναι αναγκαία και σημαντική για τη συνύπαρξη μας με τους άλλους, γιατί μας θυμίζει ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια κάποιου. Η υγιής ντροπή μας υπενθυμίζει, δηλαδή, να είμαστε πιο ευαίσθητοι, πιο ευγενικοί και με τον εαυτό μας και με τους άλλους
  • Σύμφωνα με τον Perls η ντροπή, η αμηχανία και η αηδία αποτελούν τα Quisling(s) του οργανισμού: Ο Vidkun Quisling ήταν Νορβηγός πολιτικός, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου παρακάλεσε τον Χίτλερ να καταλάβει τη Νορβηγία και να τον αναθέσει πρωθυπουργό. Για τον νορβηγικό λαό, ο Quisling ήταν ένας προδότης και “ντροπιαστής”  αλλά ταυτόχρονα και ένα άτομο με το οποίο έπρεπε να ταυτιστούν. Το συναίσθημα της ντροπής είναι βούτυρο στο ψωμί της ηγεσίας, και ένας τρόπος για να ελέγξει αυτούς από κάτω.

Links και αναφορές

Laura Markham

Brené Brown

Al Pacino

Daniel Day-Lewis

Marion Cotillard

Freddie Mercury

Fritz Perls

Vidkun Quisling

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Βόλτα στην Εβραϊκή και Μουσουλμανική Θεσσαλονίκη – Κωνσταντίνος Σφήκας

Next Article

Πώς να διαπραγματευόμαστε αποτελεσματικά – Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου

Related articles