Πώς Καθορίζει η Κλιματική Αλλαγή Τη Ζωή Μας; – Δημήτρης Βολουδάκης
27 Ιουνίου, 2023

Δημήτρης Βολουδάκης – Capacity Building Director του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά”, Διδάκτωρ Γεωπονίας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη Γεωργία και Ιδρυτής της εταιρείας “AEIPHORIA-Green Solutions”.
Listen to “Πώς Καθορίζει η Κλιματική Αλλαγή Τη Ζωή Μας; – Δημήτρης Βολουδάκης” on Spreaker.Show notes
- Το κλίμα, από την αρχή που δημιουργήθηκε ο πλανήτης, είναι συνεχώς μεταβαλλόμενο. Τώρα βρισκόμαστε σε μια θερμή περίοδο, η οποία ακολούθησε μια ψυχρή περίοδο (εποχή των παγετώνων) και στο μέλλον θα ακολουθήσε, πάλι, μια ψυχρή. Αυτή η εναλλαγή μπορεί να διαρκέσει χιλιάδες χρόνια και να εμπεριέχει περιόδους με ακραία κλιματικά φαινόμενα.
- Καιρός vs Κλίμα:
- Με τον όρο “καιρό” εννοούμε την κατάσταση της ατμόσφαιρας σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, από την άποψη κυρίως της θερμοκρασίας, της υγρασίας, του ανέμου, της βροχόπτωσης.
- Με τον όρο “κλίμα” εννοούμε τη μέση καιρική κατάσταση μιας περιοχής που προκύπτει μετά από μακροχρόνιες παρατηρήσεις.
- Με τον όρο “κλιματική αλλαγή”, επομένως, αναφερόμαστε στην αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος σε διάρκεια περίπου μιας τριακονταετίας, η οποία οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα (βιομηχανία, μεταφορές, γεωργία). Για τις δραστηριότητες αυτές χρειάζεται ενέργεια, η παραγωγή της οποίας απελευθερώνει αέρια του θερμοκηπίου (CO2, μεθάνιο κλπ). Τα αέρια αυτά συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
- Στους πάγους των δύο πόλων αποτυπώνεται η κλιματική ταυτότητα του πλανήτη. Με τη μελέτη τους, επομένως, μπορούμε να μάθουμε για το κλίμα του παρελθόντος, ενώ όσο πιο βαθιά βρίσκεται ο πάγος, τόσο πιο παλιά θα μπορέσουμε να δούμε.
- Το 25%-30% των αερίων του θερμοκηπίου παράγεται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία και γενικά τις δραστηριότητες του ανθρώπου για την παραγωγή τροφής. Βλέπουμε, μέσα από αυτό, ότι υπάρχει μια αλληλένδετη σχέση γεωργίας και κλιματικής αλλαγής: από τη μια η γεωργία συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και από την άλλη βλάπτεται από αυτήν.
- Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, η Ελλάδα και γενικά οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου θα είναι από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή γιατί μέχρι το τέλος του αιώνα θα υπάρξει, στην χειρότερη περίπτωση, αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και 4 βαθμούς και μείωση των βροχοπτώσεων εως και 20%. Νότιες και ανατολικές περιοχές, με νότιο προσανατολισμό θα είναι πιο τρωτές, σχετικά με την καλλιέργεια συγκεκριμένων ειδών, γιατί θα έχουν περισσότερη ξηρότητα, θερμούς αέρηδες.
- Σύμφωνα με τον James Lovelock και την θεωρία της γαίας, όλα όσα υπάρχουν στον πλανήτη μας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Στην ουσία, η γη είναι ένας οργανισμός.
- Στα επόμενα χρόνια θα δούμε μεγάλο αριθμό κλιματικών μεταναστών, λόγω αλλαγής του κλίματος ή ακραίων καιρικών φαινομένων.
- Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ζώνες καλλιέργειας, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε φυτείας. Επίσης, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιών, έχουμε ανάγκη από καλλιέργειες οι οποίες όχι μόνο θα είναι ανθεκτικές (π.χ. χαρούπι) αλλά θα δρουν και σαν αντιπυρικές ζωνες.
Links και αναφορές
Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης
και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0