#314 – Μυστικά Επιτυχίας για Οικογενειακές Επιχειρήσεις – Μαρίκα Λάμπρου

Μαρίκα Λάμπρου – Αντιπρόεδρος ΕΑΣΕ, Μέντορας της Endeavor, Εκπρόσωπος της Επιτροπής Γυναικών του Ελληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Facebook
Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), πάνω από το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και συνεισφέρουν συνολικά στα δύο τρίτα του ΑΕΠ της χώρας και στις θέσεις εργασίας. Μία εισαγωγική συζήτηση με τη μοναδική Μαρίκα Λάμπρου για της οικογενειακές επιχειρήσεις, τα θέματα διαδοχής και ηγεσίας αλλά και για τη θέση των γυναικών. Απολαύστε στην στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcasts!
Το βιβλίο της Μαρίκας Λάμπρου είναι το “Μυστικά Επιτυχίας για Οικογενειακές Επιχειρήσεις στη Νέα Εποχής”, Εκδόσεις Πατάκη
Show notes
- Οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν σε έναν εργαζόμενο μοναδικές εμπειρίες, αλλά μπορεί να παρουσιάσουν και μεγάλες ανεπάρκειες. Αν δεν υπάρχει κάποιος ανοιχτόμυαλος στο τιμόνι της εταιρείας, που καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει μόνο ο μικρόκοσμος της οικογένειας του, η εταιρεία δεν θα μπορέσει να κλιμακωθεί.
- Η νοοτροπία ότι το όριο της οικογένειας είναι και το όριο της επιχείρησης είναι το τραγικό λάθος των οικογενειακών επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται την ομαδική δουλειά διαφόρων ανθρώπων. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει το αφεντικό της επιχείρησης να ξεπεράσει το κόμπλεξ κατωτερότητας και κλειστοφοβίας που υπάρχουν πολλές φορές στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Η επιχείρηση είναι μεγαλύτερη από την οικογένεια. Τα κριτήρια της πρέπει να είναι λογικά και επιχειρηματικά, όχι συναισθηματικά.
- Η επιχείρηση, επίσης, είναι μεγαλύτερη από τον ιδρυτή της. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ο ιδρυτής να γίνεται παρεμβατικός και να κρατάει όλο τον έλεγχο πάνω του, χωρίς να αφήνει τη νέα γενιά να συνεχίσει τη δουλειά του. Αυτό είναι θέμα καθαρά εγωισμού.
- Σύστημα Ανεστραμμένης πυραμίδας: Ο ηγέτης είναι η κορυφή της πυραμίδας, η οποία βρίσκεται κάτω, και πρέπει να φροντίσει για την ευημερία και το well-being όλων αυτών που είναι προς τα πάνω. Μια τέτοια ανθρώπινη προσέγγιση, δεν είναι μαλθακότητα ούτε αδυναμία.
- Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο “εξαρτημένες” χώρες από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, με τα ⅔ του ΑΕΠ να προέρχονται από αυτές.
- Η διαδοχή είναι το πιο κρίσιμο σημείο για μια οικογενειακή εταιρεία. Στις επιχειρήσεις πρέπει να μπαίνει στο τιμόνι ο πιο άξιος. Όταν πρόκειται, όμως, για μέλη μιας οικογένειας, αυτή η αξιοκρατία σπάνια τηρείται.
- Όπως σε κάθε επιχείρηση, έτσι και σε μια οικογενειακή, πρέπει να μπουν κανόνες, δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Αυτό είναι κάτι, δυστυχώς, που οι επιχειρηματίες δεν το θέλουν γιατί τους περιορίζει. Είναι όμως αναγκαίο να βγει ο συναισθηματικός παράγοντας για να προοδεύσει η εταιρεία.
- Το διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας έχει μια συλλογική ευθύνη να ελέγχει αν ο αρχηγός χειρίζεται σωστά την εταιρεία ή όχι.
- Κάτι άλλο που παρατηρείται στις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι η ανυπαρξία εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι την επιχείρηση διοικούν τα διοικητικά συμβούλια, στα οποία υπάρχουν και ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη, κάτι που κάνει τη λήψη αποφάσεων πολύ πιο συλλογική και ολοκληρωμένη. Δεν γίνεται μόνο από ένα άτομο, όπως συνηθίζεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις.
- Συμβουλές για οικογενειακές επιχειρήσεις:
- Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και εξοικείωση με την τεχνολογία.
- Εκτός από αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να γυρίσουν και λίγο πίσω, όχι σαν οπισθοδρόμηση αλλά για να επανασυνδεθούν με τις ανθρώπινες αξίες. Η εξοικείωση με την τεχνολογία είναι απαραίτητη. Ακόμα πιο πάνω, όμως, από την τεχνολογία είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο.
- Να έχουν τα μάτια τους και το μυαλό τους ανοιχτο στις παγκόσμιες εξελίξεις. Να μην κλείνονται στον μικρόκοσμο της οικογένειας, της γειτονιάς, της πόλης, της χώρας. Όλος ο κόσμος πλέον είναι ένα χωριό και οι εξελίξεις αφορούν τον καθένα.
- Το συναισθηματικό αντίκτυπο που αφήνει ένα αφεντικό ή ένας manager στους εργαζόμενους του έχει τεράστια σημασία γιατί καθορίζει και την απόδοση τους. “Δουλεύω ανάλογα με το πώς με κάνεις να νιώθω”.
Links και αναφορές