Ο Φόβος Της Δέσμευσης – Μαρίνα Θεοφίλου

Share:

Μαρίνα Θεοφίλου – Ζησιάδη – Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια & Επόπτρια Gestalt – Ατομικές Ομαδικές Συνεδρίες Ενηλίκων Εφήβων – Σχέσεις Ζευγαριών – Οικογενειακή Θεραπεία
mail: marina77zi@gmail.com
τηλ: 2310273374

“Θυμήθηκα την αλεπού. Κινδυνεύεις να κλάψεις και λίγο αν αφήσεις τον εαυτό σου να εξημερωθεί.”

Antoine de Saint-Exupéry, Ο Μικρός Πρίγκηπας

Show Notes

  • Το υπαρξιακό δίλημμα του ανθρώπου που αποτελεί και τον μεγαλύτερο φόβο του είναι το πώς να ανήκει σε μία ομάδα/-ες, να βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους, χωρίς όμως να χάσει την ατομικότητά του. Να συνεχίσει να σκέφτεται, να αισθάνεται και εν τέλει να αποφασίζει ο ίδιος στη ζωή του, βάσει των δικών του επιθυμιών.
  • Ο φόβος προς τη δέσμευση και γενικότερα ο φόβος  είναι κοινός, φυσιολογικός και απολύτως κατανοητός σε όλους τους ανθρώπους. 
  • Η εμπιστοσύνη στις σχέσεις είναι ασύμμετρη και υποκειμενική. Δηλαδή, ο καθένας και η καθεμιά εμπιστεύεται με τον δικό του τρόπο και σύμφωνα με τα δικά του/της βιώματα. Η εμπιστοσύνη δοκιμάζεται σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια της ζωής. Μπορεί να δοκιμαστεί για παράδειγμα ο δεσμός με τους γονείς, τους συμμαθητές στο σχολείο κ.ο.κ. 
  • Ένα άνθρωπος που έχει τραυματιστεί και δεν έχει λάβει τις καλύτερες εμπειρίες από μια σχέση, είναι φυσικό να ειναι πιο επιφυλακτικός και να χρειάζεται μια βοήθεια προκειμένου να το διαχειριστεί. 
  • Πρέπει μέσα στη δέσμευση των σχέσεων να υπάρχει η ελευθερία να αλλάζουμε, να προσαρμοζόμαστε εκ νέου στις καταστάσεις.
  • Αντί να χρεώνουμε στον άλλο το γεγονός ότι αλλάζει, καλό είναι να στηρίζουμε την αλλαγή που έτσι και αλλιώς συμβαίνει.
  • Πολλές φορές ο φόβος μας προφυλάσσει, ώστε να προχωρήσουμε σιγά σιγά να γνωριστουμε με το άλλο άτομο, να ζήσουμε τη δέσμευση και να το απολαύσουμε. 
  • Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η παρουσία του άλλου και η αίσθηση πως δεν είμαστε μόνοι, είμαστε και οι δύο ευάλωτοι, φοβόμαστε και μοιραζόμαστε κοινές, ανθρώπινες ανησυχίες.
  • Έχουμε πάντα την επιλογή να μείνουμε στην πίσω θέση του “αυτοκινήτου” της ζωής. Αν όμως αποφασίσουμε να αναμιχθούμε στη ζωή και να συμμετέχουμε στην αρένα, πρέπει να γνωρίζουμε πως η αρένα έχει αβεβαιότητα κάθε στιγμή, “τραυματισμούς” και πολύ ρίσκο.

Links και αναφορές

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Επιχειρείν out of the box – Αρχιτεκτονική, κοσμήματα & το market place nice-things.me

Next Article

Απώλεια και πένθος

Related articles