Now Reading
#131 – Σύγχρονοι Σεξισμοί – Dr. Βαγγέλης Λιότζης

#131 – Σύγχρονοι Σεξισμοί – Dr. Βαγγέλης Λιότζης

Δρ. Ευάγγελος Λιότζης – Ειδικός σεξουαλικότητας, Σύμβουλος σχέσεων και γάμου

www.pureaffairs.gr

Show Notes

  • Εκτός από επίμαχο, το ζήτημα του σεξισμού και του μισογυνισμού είναι εξαιρετικά δυναμικό. Η μελέτη του φαινομένου είναι ανοιχτή και εμπλουτίζεται συνεχώς.
  • Στην Ελλάδα, η δημόσια συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα είναι ισχνή. Είμαστε “σεξουαλικώς αναλφάβητοι”, δεν εκπαιδευόμαστε σε ζητήματα σεξουαλικής αγωγής, δεν γνωρίζουμε την σχετική ορολογία και για κοινωνικούς – ιστορικούς λόγους υπάρχει αδυναμία συγκρότησης ενός ισχυρού φεμινιστικού κινήματος από τα κάτω.
  • Ο σύγχρονος σεξισμός δεν θα πρέπει να θεωρείται μία σταθερή και άκαμπτη έννοια γεμάτη από στερεότυπα, αλλά μία δυναμική έννοια που περιλαμβάνει ένα σύνολο λόγων και πρακτικών που με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά συνιστούν επιθετικές ενέργειες ή αναπαράγουν τις έμφυλες ανισότητες. Συνεπώς, ως σεξισμός εννοείται μια συνολική ιδεολογική προσέγγιση που σχετίζεται άμεσα με τον κυρίαρχο τρόπο που δομείται η σύγχρονη κοινωνική ζωή και εκδηλώνεται με επιμέρους μορφές.
  • Παρά τις πολλαπλές και πολυποίκιλες διαφοροποιήσεις, τέσσερις είναι οι βασικές μορφές εκδήλωσης του σύγχρονου σεξισμού. Πρόκειται για τον εχθρικό, τον καλοσυνάτο, τον εσωτερικευμένο και τον πεφωτισμένο.
  • Αν μπορεί με πολύ σύντομο τρόπο να περιγραφεί ο καθένας από τις βασικές μορφές σεξισμού, τότε ως εχθρικός σεξισμός εννοείται ο εύκολα αναγνωρίσιμος μισογυνισμός, ως καλοσυνάτος οι ιπποτικές συμπεριφορές που αναπαράγουν τη δομή της πατριαρχίας, ως εσωτερικευμένος η υιοθέτηση μιας αντιφεμινιστικής στάσης από πλευράς γυναικών και ως πεφωτισμένος η αμφίθυμη υποστήριξη της θέσης ότι η ισότητα έχει επιτευχθεί.
  • Κουλτούρα του βιασμού: είναι κοινωνική σύμπλεξη του σεξισμού, του μισογυνισμού, και της τοξικής αρρενωπότητας. Πρόκειται για ένα κοινωνικό σύστημα που ορίζεται από πατριαρχικές νοοτροπίες, συμπεριφορές, και στερεότυπα και διαιωνίζεται από την ανοχή ή και συνενοχή των θεσμών και των ΜΜΕ. Σε αυτό το σύστημα, η σεξουαλική κακοποίηση είναι κανονικότητα και υπαίτιοι είναι τα θύματα, όχι οι θύτες. Αυτό συνεπάγεται και αποσκοπεί στην εγκληματοποίηση της γυναίκας όταν εκείνη είναι το θύμα. Η γυναίκα, δηλαδή, κατηγορείται και εξευτελίζεται καθώς «άξιζε» την κακοποίηση.
  • Body shaming: πράξεις ή εκφράσεις χλευασμού της εξωτερικής εμφάνισης ενός ατόμου. Το εύρος του body shaming μπορεί να περιλαμβάνει χλευασμό για παχύσαρκους, λιποβαρείς ανθρώπους, ύψους, υπερβολικής τριχοφυίας, χρώματος μαλλιών, σχήμα σώματος, μυϊκότητας, χαρακτηριστικών του προσώπου κ.α.

Links και αναφορές

Ακούστε το podcast “Το Ελληνικό MeToo”, με τον Δρ. Βαγγέλη Λιότζη εδώ.

Ακούστε και άλλα podcast με τον Δρ. Βαγγέλη Λιότζη εδώ.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

See Also

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.