#129 – Ψυχοσωματικές Διαταραχές – Μυρτώ Μαρίνου
Μυρτώ Μαρίνου – Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
marinoumyrto@yahoo.com
Η ψυχοσωματική ιατρική μελετά πώς οι ψυχολογικοί παράγοντες επιδρούν πάνω στην σωματική λειτουργία και υγεία.
Η επίδραση αυτή είναι είτε άμεση είτε έμμεση επηρεάζοντας βασικές λειτουργίες όπως ο ύπνος, η σίτιση και η κοινωνικότητα.
Βασίζεται σε δυο θεμελιώδεις αρχές:
- το σώμα και η ψυχή/πνεύμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα
- οι ψυχολογικοί παράγοντες πρέπει να υπολογίζονται πάντα σε κάθε σωματική νόσο
Γνωρίζουμε ότι η ψυχική νόσος και η σωματική ασθένεια συνυπάρχουν ιδιαίτερα συχνά και η πλέον μοντέρνα αντίληψη είναι ότι όλες οι σωματικές ασθένειες, επηρεάζονται θετικά ή αρνητικά από ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, από το απλό κρυολόγημα έως τον καρκίνο.
- Αυτά τα νοσήματα εμφανίζονται όταν το άτομο ουσιαστικά εκδηλώνει μια ψυχολογική δυσκολία, μέσω ενός σωματικού προβλήματος (σωματοποίηση).
- Το «ψυχο» αναφέρεται στο συναισθηματικό ή νοητικό κομμάτι του προβλήματος και το «σωματικό» στο οργανικό και φυσιολογικό κομμάτι του προβλήματος.
- Γενικά, είναι μια κατάσταση όπου η υπερβολική ενεργοποίηση του αυτονόμου νευρικού συστήματος και του ενδοκρινικού συστήματος, προκαλεί δυσλειτουργία των σωματικών οργάνων.
- Σε περιόδους υψηλού stress ή έντονων ψυχολογικών προκλήσεων, μια πληθώρα βιολογικών, φυσιολογικών και συμπεριφορικών αλλαγών συμβαίνουν στο σώμα μας, με σκοπό να μπορεί αυτό να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες. Συνήθως μετά από αυτές τις περιόδους υψηλών επιπέδων stress, το σώμα επανέρχεται στην αρχική του ισορροπία. Αν αυτό όμως δεν συμβεί και η επίδραση των στρεσογόνων καταστάσεων επιμηκυνθεί (χωρίς επιστροφή στην συνηθισμένη ισορροπία), μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση έντασης, ανησυχίας, δυσφορίας και ασθένειας.
- Με την ειδική ψυχοθεραπεία ο ασθενής επιτυγχάνει:
- Να εντοπίσει συναισθήματα και πεποιθήσεις σχετικά με την υγεία και τα συμπτώματά του
- Να ανακαλύψει τρόπους μείωσης του άγχους
- Να μπορεί να σταματά την ενασχόληση με τα συμπτώματά του
- Να καταλάβει τι επιδεινώνει τα συμπτώματά του
- Να μάθει να αντιμετωπίζει τα συμπτώματά του
- Να διατηρεί την κοινωνικότητά του παρά τα συμπτώματα
- Να λειτουργεί φυσιολογικά στις καθημερινές δραστηριότητες
- Να αντιμετωπίσει με τη βοήθεια του θεραπευτή του, συνυπάρχοντα προβλήματα όπως κατάθλιψη ή άλλα.
- Να κάνει κατανοητό στους δικούς του ότι τα συμπτώματά του δεν είναι «στο μυαλό του» και με τη βοήθεια του γιατρού να αντιμετωπίσει τόσο τα σωματικά όσο και τα συναισθηματικά του προβλήματα.
Ο τρόπος σκέψης και ερμηνείας των καταστάσεων που βιώνουμε, επηρεάζουν τη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, του ενδοκρινικού μας συστήματος με αποτέλεσμα να τροποποιούνται πολλές σωματικές λειτουργίες όπως η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός, ο αναπνευστικός ρυθμός κ.α.
Έρευνες δείχνουν ότι ο σωματικός πόνος και η θλίψη έχουν στενή σχέση, τόσο σε ανατομικό αλλά και βιολογικό επίπεδο.
Ακούστε όλη τη συζήτηση με την Ψυχίατρο Μυρτώ Μαρίνου κάτω από την εικόνα
Ακούστε επίσης παντού και ανα πάσα στιγμή σε εφαρμογές για κινητά & tablets.
iPhone / iPad: Η εφαρμογή Podcasts είναι εγκατεστημένη εργοστασιακά σε όλα τα iPhone/iPads. Ψάχνετε GiatiOxi και κάνετε συνδρομή. Είναι δωρεάν!
Για τους χρήστες Android, πέρα από τις εφαρμογές που αναγράφονται δεξιά, υπάρχει και η καινούρια εφαρμογή Google Podcasts, στην οποία μπορείτε να κατεβάσετε το podcast και να το ακούσετε και χωρίς internet. Είναι όλα δωρεάν!
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media: