Now Reading
#438 – Σεξ & Εφηβεία – Μυρτώ Σωτηροπούλου

#438 – Σεξ & Εφηβεία – Μυρτώ Σωτηροπούλου

Μυρτώ Σωτηροπούλου – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Σεξολόγος

myrtlelight.com

Instagram

Facebook

Listen to “Σεξ & Εφηβεία – Μυρτώ Σωτηροπούλου” on Spreaker.

Show Notes

  • Βασική προϋπόθεση της σεξουαλικής υγείας είναι η δυνατότητα σύναψης, κάποια στιγμή, γόνιμων σχέσεων που να διασφαλίζουν μια ασφαλή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Η σεξουαλική υγεία πριμοδοτείται και αναβαθμίζεται μέσω της διευκόλυνσης των ατόμων να μπορούν να εισπράττουν και να δίνουν, όσο το δυνατόν πιο αβίαστα, σεξουαλική ικανοποίηση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σεξουαλική υγεία, αν αυτή δεν βασίζεται στον αυτοσεβασμό, στο σεβασμό του Άλλου, των δικαιωμάτων και των όποιων τυχόν σεξουαλικών ιδιαιτεροτήτων του, σε μια θετική στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα γενικώς και στην ανάγκη δημιουργίας ερωτικών σχέσεων που να βασίζονται στην αμοιβαιότητα.
  • Η σεξουαλική υγεία των εφήβων προϋποθέτει: την φροντίδα, τον αυτοσεβασμό και τη σωστή ενημέρωση, από μικρή ηλικία, γύρω από τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Η πληροφόρηση αυτή είναι σημαντικό να γίνεται ανάλογα με την ηλικία που κάθε φορά βρίσκονται, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν και να αποδεχθούν τον εαυτό τους για αυτό που πραγματικά είναι και σε περίπτωση που χρειαστεί, να είναι σε θέση να τον προστατεύσουν.
  • Στην Ελλάδα, παρόλο που υπάρχουν οι στοιχειώδεις δομές (σε σύγκριση με όσα ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες), δεν υπάρχει η απαιτούμενη οργάνωση που να διασφαλίζει ότι είναι σε θέση και να λειτουργήσουν κατάλληλα. Τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού είναι αυτά τα οποία ασχολούνται με τα θέματα της σεξουαλικής συμπεριφοράς των νέων και κανείς τα βρίσκει σε χώρους υγείας όπως τα νοσοκομεία, τις μαιευτικές κλινικές κτλ. Στόχος αυτών των κέντρων είναι να ενημερώσουν τα νέα άτομα σχετικά με την σεξουαλική υγεία, την αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κ.α. Ωστόσο, δεν έχει γίνει εφικτό -όπως φαίνεται- να επικοινωνήσουν με τον κατάλληλο τρόπο το μήνυμα της αναγκαιότητας για σεξουαλική εκπαίδευση των νέων, παρόλο που θα έπρεπε ο ρόλος τους να είναι συμβουλευτικός.
  • Μία μεγάλη προβληματική σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων προκύπτει από τη σχέση με τους γονείς τους και την κουλτούρα της σιωπής γύρω από το σεξ. Αρκετές φορές, φαίνεται πως οι γονείς τους αντιμετωπίζουν υποτιμητικά, τους γεμίζουν με αισθήματα ντροπής ή τους αγνοούν και δεν ασχολούνται μαζί τους. Έτσι, οι έφηβοι καταλήγουν να έχουν απορίες για στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν τη σεξουαλική συμπεριφορά, καθώς και τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Είναι συχνό φαινόμενο, οι έφηβοι να μην γνωρίζουν, να μην έχουν εξοικειωθεί και να μην έχουν συζητήσει για αυτά τα ζητήματα με τους γονείς τους, γεγονός που αποτελεί και μία από τις αιτίες που τείνουν συχνά να αντιμετωπίζουν το σεξ με ντροπή και ενοχή.
  • Η διακοπή ανεπιθύμητης κύησης ή έκτρωση (ή άμβλωση) είναι ίσως η πιο συχνή γυναικολογική επέμβαση, δεδομένου ότι εκτιμάται πως πραγματοποιούνται περίπου 200.000 διακοπές κύησης τον χρόνο στην Ελλάδα. Κάθε γυναίκα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και το δίλημμα της έκτρωσης (ακόμα κι από την εφηβική ηλικία) και οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι η ελλιπής ενημέρωση, η αμέλεια και η κακή εφαρμογή των μεθόδων αντισύλληψης κ.α.
  • Σήμερα υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι αντισύλληψης, που δίνουν τη δυνατότητα στα ζευγάρια να απολαύσουν την ερωτική τους επιθυμία, χωρίς το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από τα ζητήματα σεξουαλικής υγείας και ιδίως σε ό,τι αφορά την αντισύλληψη. Δεν προβάλλονται καθόλου τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα των διαφόρων μεθόδων, ενώ υπερμεγενθύνονται οι αντικειμενικά λίγες παρενέργειες που μπορεί να έχουν. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε έναν απαράδεκτα μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων κυήσεων που τελικά καταλήγουν σε τεχνητή διακοπή (έκτρωση).
  • Σεξουαλική Αγωγή: Είναι η γνώση, η κατανόηση και ο έλεγχος από το άτοµο της γενετήσιας και αναπαραγωγικής λειτουργίας. Οι γνώσεις αυτές αναφέρονται στην ανατοµία και στη λειτουργία του γεννητικού συστήµατος, στις διαφορές ανάµεσα στα φύλα, στη σύλληψη και γονιµοποίηση, στην εγκυµοσύνη και ανάπτυξη του εµβρύου, στον τοκετό, στο θηλασµό, στην εµµηνόπαυση, στην αντισύλληψη και διακοπή της εγκυµοσύνης, στα διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήµατα (πρόληψη, θεραπεία, κλπ) στις σεξουαλικές διαταραχές, στην υγιεινή των γεννητικών οργάνων, στην αντιµετώπιση προβληµάτων ανάµεσα στα φύλα κ.ά. 
  • Η εφαρµογή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, σύµφωνα µε τις ανάγκες των νέων και της σύγχρονης κοινωνίας, αποτελεί µια πραγµατική ανάγκη. Η παρέμβαση αυτή οφείλει να πραγματοποιηθεί οργανωμένα, σοβαρά και μεθοδικά, να καταρτίζεται από ειδικούς και να εφαρμόζεται αντίστοιχα από τα κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα – ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων για έγκυρη πληροφόρηση.
  • Οι νέοι χρειάζονται περισσότερη πληροφόρηση, προβληµατισµό και συζήτηση γύρω από ευαίσθητα θέµατα για τα οποία οι απόψεις τείνουν να ποικίλουν. Έχουν κάθε δικαίωµα να ενηµερώνονται σωστά, έτσι ώστε να µπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους σε περιπτώσεις βίας, παρενόχλησης, προστασίας από τη µετάδοση σεξουαλικά µεταδιδοµένων νοσηµάτων κ.α. Επιπλέον, επείγει να ενθαρρυνθούν πρωτοβουλίες που να στοχεύουν στη µείωση της προκατάληψης και την προώθηση του σεβασµού προς τη διαφορετικότητα.
  • Σε ό,τι αφορά την πρώτη σεξουαλική επαφή των εφήβων, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα κορίτσια έχουν πολλή αγωνία, καθώς δημιουργούνται τεράστιες προσδοκίες για την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Από την άλλη, η μεγαλύτερη αγωνία των αγοριών, συνηθέστερα, αφορά το μέγεθος του πέους τους. Είναι πολύ σημαντικό να “προσγειώσουμε” το παιδί, να του μάθουμε τον αυτοσεβασμό και έτσι να μην πιεστεί να προχωρήσει σε κάτι, εφόσον δεν το θέλει.

Links και αναφορές

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

See Also

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.