#445 – Τελειομανία και Φόβος Μπροστά στην Αποτυχία – Σταυρούλα Μπαργιώτα
September 22, 2023
Σταυρούλα Μπαργιώτα – Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια MD, MSc, PhD, επιστημονική συνεργάτιδα της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
psyxiatros-thessaloniki-larisa.gr
Listen to “Τελειομανία και Ο Φόβος Μπροστά Στην Αποτυχία – Σταυρούλα Μπαργιώτα” on Spreaker.Show Notes
- Η τελειομανία ανήκει στα χαρακτηριστικά της ψυχαναγκαστικής προσωπικότητας. Ως όρος χρησιμοποιείται, συνήθως, για να περιγράψει την τάση κάποιου να έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό του και, μερικές φορές, ακόμα και από τους άλλους, θέλοντας οπωσδήποτε να ολοκληρώνει σχεδόν κάθε δραστηριότητά του με έναν άψογο, για τον ίδιο, πάντα τρόπο.
- Η τελειομανία αφορά στην πεποίθηση του ατόμου πως το οποιοδήποτε αποτέλεσμα, πέραν του τέλειου, δεν είναι αποδεκτό. Οι απαιτήσεις που τίθενται είναι τόσο υψηλές που είτε είναι ανέφικτες, είτε μπορούν να εκπληρωθούν μόνο με ένα υπερβολικά υψηλό τίμημα.
- Όταν η τελειομανία αρχίζει να τυραννά τον άνθρωπο, χαρακτηρίζεται από ακαμψία, μη ρεαλιστικούς στόχους και μία έλλειψη ανοχής απέναντι σε τυχόν λάθη ή παραλήψεις, τότε θεωρείται ως παθολογική. Τα βασικά χαρακτηριστικά της φυσιολογικής τελειομανίας είναι ότι ωθεί το άτομο στο να προσπαθεί για το καλύτερο, να βάζει στόχους στη ζωή του και να μην τους παρατά. Αντίθετα, στην παθολογική τελειομανία το άτομο εστιάζει όλη του την ψυχική ενέργεια στους δυσλειτουργικούς του κανόνες, δεν αποκλίνει καθόλου από αυτούς και θυσιάζει ό,τι μπαίνει στο δρόμο του για την τελειοποίηση του στόχου (από τις διαπροσωπικές του σχέσεις μέχρι την κατάσταση της υγείας του).
- Η τελειομανία συνδέεται άμεσα και με την εικόνα του εαυτού και σε αυτό συμβάλλει, σε μεγάλο βαθμό, η επιρροή που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η έκθεσή μας σε αυτά.
- Οι άνθρωποι με τελειομανία, συνήθως, είναι ανταγωνιστικοί άνθρωποι και τις περισσότερες φορές ανταγωνίζονται τον ίδιο τους τον εαυτό, την εικόνα που εκείνοι έχουν θέσει για τους εαυτούς τους.
- Οι περισσότεροι τελειομανείς άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως τελειομανή, αλλά ως έναν άνθρωπο που προσπαθεί όσο πρέπει για το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι με τελειομανία γίνονται εμμονικοί με τον έλεγχο, και αμείλικτοι με τον εαυτό τους.
- Η τελειομανία είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία. Είναι ωραίο να θέλει κανείς να πετύχει το καλύτερο, χωρίς ωστόσο αυτό να κορυφώνει το στρες και άλλες νευρώσεις.
- People pleaser ή το “καλό παιδί”: αυτός που υπερπροσπαθεί συνεχώς να κάνει τους άλλους χαρούμενους και να τους εξυπηρετεί. Είναι αυτός που θυσιάζει δικά του πολύτιμα αγαθά, όπως ο χρόνος, τα χρήματα και η ενέργεια, προκειμένου να τα παραχωρήσει σε κάποιον άλλο με στόχο να γίνει αρεστός και αποδεκτός.
- Τόσο η οικογένεια, όσο και η θρησκεία και τα κοινωνικά συστήματα, επιδρούν καθοριστικά στην έξαρση της τελειομανίας και στο φόβο των ανθρώπων απέναντι στην αποτυχία.
- Η ύπαρξη υπερβολικών απαιτήσεων από τον εαυτό ή/και τους άλλους μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής, όπως η εργασία, οι σπουδές, ο ελεύθερος χρόνος, οι διαπροσωπικές σχέσεις κ.ά. Η τελειοθηρία μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν έχει ως συνέπεια τη μείωση της χαράς της ζωής, της απόλαυσης και της λειτουργικότητας του ατόμου σε επίπεδα κατώτερα των πραγματικών του δυνατοτήτων.
Links και αναφορές
- Ο Άνθρωπος στην Αρένα
- Ο μύθος του Σίσυφου
- B. F. Skinner
- Φρίντριχ Νίτσε
- Ομιλία της Δέσποινας Κανάκογλου στο TEDxLarissa
- Ομιλία της Σταυρούλας Μπαργιώτα στο TEDxUniversityofMacedonia
- Naomi Osaka
- Joe Rogan
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0