#436 – Τεχνητή Νοημοσύνη και Το Μέλλον Της Ανθρωπότητας – Δημήτρης Δημητριάδης
June 22, 2023
Δημήτρης Δημητριάδης – Digital Futurist, CIO The FutureCats
Listen to “Τεχνητή Νοημοσύνη και Το Μέλλον Της Ανθρωπότητας – Δημήτρης Δημητριάδης” on Spreaker.Show Notes
- Digital Futurist: λέγεται ο άνθρωπος που ασχολείται με τη μελέτη σεναρίων που αφορούν στο μέλλον και τις νέες τεχνολογίες και προσπαθεί να δείξει στον κόσμο πώς μπορεί να είναι η ζωή στα αμέσως επόμενα χρόνια που θα έρθουν. Σε καμία περίπτωση ένας digital futurist δεν είναι αυτός που προβλέπει ή μαντεύει το μέλλον, αλλά είναι εκείνος που διερευνά το εύρος των πιθανών μελλοντικών καταστάσεων που μπορεί να συμβούν. Ένας futurist δεν θα πει ποτέ πως κάτι πρόκειται να συμβεί οριστικά (forecasting), αλλά περισσότερο θα επιχειρήσει να αποκαλύψει, να αναδιαμορφώσει και ενδεχομένως να ανατρέψει βασικές παραδοχές που έχουμε για το μέλλον (foresighting).
- Έννοιες όπως η στρατηγική προόραση, η προοπτική διερεύνηση ή ο αλφαβητισμός για τα μέλλοντα (futures literacy) μπορεί να μας ξενίζουν ακόμη. Ωστόσο, οι ίδιες έννοιες ασκούν μία σαγήνη, καθώς με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων ο ανθρώπινος νους στρέφεται προς τη διερεύνηση εκδοχών του μέλλοντος. Γενικεύοντας, μάλιστα, την αντίληψη ότι περισσότερες εκδοχές του μέλλοντος (δηλαδή περισσότερα μέλλοντα) είναι εφικτά, ενώ ταυτόχρονα είναι μέχρις ενός σημείου και επηρεάσιμα.
- Ψηφιακός μετανάστης ονομάζεται ένα άτομο που γεννήθηκε πριν από την ευρεία υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο όρος ψηφιακός μετανάστης μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί σε άτομα που γεννήθηκαν μετά την εξάπλωση της ψηφιακής τεχνολογίας και δεν είχαν εκτεθεί σε αυτήν σε νεαρή ηλικία. Οι ψηφιακοί μετανάστες είναι το αντίθετο των ψηφιακών ιθαγενών, οι οποίοι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία από την παιδική ηλικία.
- Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – ΑΙ) αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο ως τεχνολογία του μέλλοντος. Αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Καθιστά τις μηχανές ικανές να “κατανοούν” το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.
- Μερικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έκαναν την εμφάνισή τους εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια. Η εξέλιξη, ωστόσο, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάθεση αναρίθμητων δεδομένων και νέων αλγορίθμων επέτρεψαν την ταχύτατη ανάπτυξη της. Παρότι επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει ακόμα τεράστιες αλλαγές και να παίξει κεντρικό ρόλο στη ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας. Πέρα από την καθημερινότητα μας, όμως, επηρεάζονται άμεσα από τον τρόπο που λειτουργεί και εφαρμόζεται η τεχνητή νοημοσύνη και τομείς όπως είναι η υγεία, οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η πολιτική, οι ανθρώπινες σχέσεις, η εργασία κ.α. Το γεγονός αυτό κάνει εμφανές ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει ευκαιρίες σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αλλά ενέχει και προκλήσεις ή απειλές για την ασφάλεια, τη δημοκρατία, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.
- Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχουν αρχίσει να διεισδύουν σχεδόν σε κάθε κλάδο και πρέπει να μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε. Ειδικότερα, με την ανάπτυξη των υπολογιστών που ο “τρόπος σκέψης” τους μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τον ανθρώπινο, η χρήση τους είναι αναπόφευκτη αν θέλουμε να συμβαδίζουμε με τις σημερινές τεχνολογίες.
- Παγκόσμιο ενιαίο εισόδημα: Μια οικονομική, κοινωνική, φιλοσοφική θεωρία που αποβλέπει στο να διασφαλίζει προς όλους/ες, μια άνευ όρων χορήγηση ενός εισοδήματος που καλύπτει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες (στέγη, τροφή, περίθαλψη, εκπαίδευση κτλ.) και δίνεται σταθερά, κάθε μήνα, σε κάθε άτομο ανεξαιρέτως και δια βίου. Το παγκόσμιο ενιαίο εισόδημα δεν πρόκειται για την απάντηση στην ανεργία, ωστόσο μπορεί να είναι μία απάντηση στην ισότητα. Το μέλλον και η αφθονία είναι εδώ, όμως είναι ανισομερώς κατανεμημένη. Η εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης θα ήταν εξαιρετικά πολιτική επιλογή και θα μπορούσε να κλείσει σε ένα βαθμό την ψαλίδα που δημιουργεί η ανισότητα, χωρίς όμως και να την ανατρέπει ή να φέρει θεαματικά αποτελέσματα.
Links και αναφορές
- Chat GPT
- Delphi Economic Forum
- Artificial Intelligence (AI)
- Generation Alpha
- Generation Z
- Millennials
- Siri
- Dall-E 2
- Luka AI
- Alan Turing
- Turing Test
- Deepfakes
- Πάπας Φραγκίσκος
- Donald Trump
- Σκάνδαλο Faceboook – Cambridge Analytica
- Brexit
- Oculus Quest
- Θεοφάνης Τάσης
- Apple Vision Pro
- ByteDance
- PICO
- Meta
- Avatar (2009)
- Πυραμίδα της ιεράρχησης κατά Μάσλοου
- Patreon
- Onlyfans
- Babylon (2022)
- Steve Jobs
Ακούστε εδώ το podcast “Το Μέλλον της Επιρροής – Δημήτρης Δημητριάδης”.
Ακούστε εδώ το podcast “Ηράκλειτος, Ο “Σκοτεινός” Φιλόσοφος – Αγγελική Κομποχόλη” που αναφέρεται στο επεισόδιο.
Ακούστε εδώ το podcast “Η Βιολογία Της Γήρανσης & Το Θαύμα Της Ζωής – Γιάννης Τρουγκάκος, Ph.D.” που αναφέρεται στο επεισόδιο.
Ακούστε κι άλλα επεισόδια με τον Δημήτρη Δημητριάδη εδώ.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0