Θηλυκός Εγκέφαλος vs. Αρσενικός Εγκέφαλος – Dr. Χριστίνα Δάλλα

Share:

Dr. Χριστίνα Δάλλα – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Email

 

Διαφέρει ο θηλυκός με τον αρσενικό εγκέφαλο; Πριν κατηγορηθούμε για νευροσεξισμό, ακούστε στο πλαίσιο το podcast με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Dr. Χριστίνα Δάλλα!

Show notes

  • Διαφορές μεταξύ του θηλυκού και του αρσενικού εγκεφάλου υπάρχουν και σε επίπεδο ανατομίας, νευροδιαβιβαστών, πρωτεϊνών και συμπεριφοράς. 
  • Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτοάνοσα ή από νοσήματα του εγκεφάλου (π.χ. Πολλαπλή Σκλήρυνση, Αλτσχάιμερ). Επίσης συναισθηματικά νοσήματα όπως η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστούν με άλλα συμπτώματα στις γυναίκες και άλλα στους άντρες.
  • Από την άλλη, στους άντρες βλέπουμε πιο συχνά το Πάρκινσον, νευροαγγειακά προβλήματα και νευροαναπτυξιακές διαταραχές (Αυτισμός, ΔΕΠΥ κλπ). Αυτά τα νοσήματα πιθανόν να προκαλούνται κατά τη διάρκεια της αρρενοποίησης του εγκεφάλου. Καθώς όλοι ξεκινάμε με θηλυκό εγκέφαλο σαν έμβρυα, όταν το φύλο κάποιου είναι αρσενικό, ξεκινάει κάποια στιγμή η αρρενοποίηση του εγκεφάλου του και επιφέρει τις αντίστοιχες αλλαγές.
  • Κατά μέσο όρο, επίσης, οι άντρες έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρου ενώ οι γυναίκες έχουν καλύτερη διακριτική ικανότητα και αντίληψη χρωμάτων.
  • Στόχος της ιατρικής ακριβείας είναι η παραγωγή φαρμάκων εξατομικευμένων στις ανάγκες του κάθε ασθενή, στο οποίο παίζει ρόλο και το φύλο.

Links και αναφορές

The Story of God with Morgan Freeman

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook Instagram @giatioxi Twitter @giati_oxi

Previous Article

DNA & Σπάνιες Ασθένειες (DNA & Rare Diseases) – Dr. Στέλιος Καρούλιας (Dr. Stelios Karoulias)

Next Article

5 Χρόνια GiatiOxi!

Related articles