Now Reading
Τι χρειάζεται για να συντονιστεί το επάγγελμα, τα λεφτά και ο σκοπός στη ζωή – Χρυσάνθη Κωστάρα

Τι χρειάζεται για να συντονιστεί το επάγγελμα, τα λεφτά και ο σκοπός στη ζωή – Χρυσάνθη Κωστάρα

Χρυσάνθη Κωστάρα – Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Αυτοπραγμάτωσης
www.findyourbliss.gr

Επάγγελμα στα αρχαία σήμαινε υπόσχεση, υπέροχο; Επίσης είναι ο τρόπος που έχει κάθε άνθρωπος να σχετίζεται με την κοινωνία. Είναι σα να λέμε λοιπόν τι υπόσχομαι να προσφέρω στην κοινωνία μέσα από τις κλίσεις και τα ταλέντα μου.

Η Χρυσάνθη Κωστάρα ορίζει ως “bliss” την ευθυγράμμιση της επαγγελματικής τους χαράς και επιτυχίας! Εκτός από τη χαρά του να αμειβόμαστε γι’ αυτά που αγαπάμε, το επιπλέον ανεκτίμητο όφελος είναι ότι θεραπεύει εμάς και τους άλλους γύρω μας καθώς λειτουργούμε μέσα από την ενέργεια της γαλήνης, της ηρεμίας, της αγάπης, της προσφοράς, του ήθους και της αλήθειας μας, οπότε όλη αυτή η δόνηση μόνο καλό μπορεί να κάνει σε εμάς και στον κόσμο γύρω μας.

Πώς μπορούμε όμως να βιώσουμε bliss; Ακούστε στο podcast τα 6 σημεία. Παρακάτω θα βρείτε μία σύντομη ανάλυση τους. 

  1. Αυτογνωσία

Είμαστε τρεις δυνάμεις, αυτό που είμαι, αυτό που μπορώ κι αυτό που θέλω, και οι ειδικότητες οι οποίες περικλείουν την ολότητα μας είναι αυτές τις οποίες επιλέγοντας τες αυξάνω τις πιθανότητες επαγγελματικής χαράς και επιτυχίας. Ο συντονισμός των δυνάμεων μας είναι πολύ σημαντικός καθώς είναι αλλιώς να προσπαθούμε για κάτι με όλες μας τις δυνάμεις και αλλιώς να σκορπάνε προς διαφορετικές κατευθύνσεις (άλλο είμαι, άλλο θέλω, άλλο κάνω).

Είναι σπουδαίο να γνωρίζω ποια είναι η φύση μου και να της επιτρέπω να εκφράζεται μέσα από το επάγγελμα μου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή η φύση μου δεν είναι σε σύμπτωση με το εργασιακό περιβάλλον έχουμε δυσφορία, απάθεια, εκνευρισμό, αίσθημα ανεπάρκειας έως και νεύρωση καθώς δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να γίνουμε το περιβάλλον, πάντα θα είμαστε η φύση μας. Οφείλουμε να την γνωρίσουμε λοιπόν και να της επιτρέπουμε να εκφράζεται μέσα από το επάγγελμα μας έτσι ώστε να έχουμε ροή, αρμονία, ικανοποίηση και δημιουργία.

  1. Αυτοεκτίμηση

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε καλή αίσθηση της αξίας μας καθώς εκτός του ότι καθορίζει το κατά πόσο θα προσπαθήσουμε για τους στόχους μας και πόσο θα διεκδικήσουμε την επιτυχία μας, επηρεάζει δύο ακόμα σημαντικούς παράγοντες που είναι η ικανότητα να βάζουμε όρια σε συμπεριφορές που μας φέρνουν από δυσφορία μέχρι δυστυχία και την ικανότητα μας να χαρούμε το αποτέλεσμα από κάτι όμορφο που φτιάχνουμε/ κάνουμε. Επίσης η χαμηλή αυτοεκτίμηση μας κάνει να νιώθουμε ότι ζούμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον πυροδοτώντας αντίστοιχες συμπεριφορές που καθιστούν δύσκολη την επικοινωνία και τη συνεργασία, άρα επηρεάζουν την επιτυχία μας.

Δεν υπάρχει ισχυρότερη ένδειξη για το ότι κινούμαστε προς την κατάλληλη κατεύθυνση από τη ροή. Σπουδαία υπόθεση η ροή και πάντα απολαυστική! Αυτή προσανατολίζει, αυτή ενδυναμώνει, αυτή οδηγεί στην επιτυχία με μαθηματική ακρίβεια.

  1. Ενεργόσυναίσθημα

Επιτυχία είναι να αξιοποιώ όλες μου τις δυνάμεις για αυτά που με συγκινούν και να αμείβομαι για αυτό.

Όλα ξεκινάνε μόνο αν αφηνόμαστε να νιώθουμε συγκίνηση, άλλωστε η δύναμη μου ενεργοποιείται μόνο για αυτά που με συγκινούν/ ενδιαφέρουν. Αγαπάω αυτήν τη λέξη, συν+κινώ, η συγκίνηση μας βάζει σε κίνηση και μάλιστα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πολλοί άνθρωποι βασανίζονται με την ερώτηση «τι θέλω;» ενώ η σωστή ερώτηση είναι «τι με συγκινεί;» κι αυτό μπορείτε να το εντοπίσετε παρατηρώντας τις αισθήσεις σας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάτι ξύπνησε μέσα σας; Που έγινε έστω και ένα μικρό κλικ; Ποια ήταν η αφορμή; Παρατηρήστε αυτές τις στιγμές και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψει ένας κοινός παρανομαστής που θα σας δείξει τι έχει νόημα για εσάς.

See Also

  1. Δράση&βίωμα

To bliss μας ποτέ δε μας αποκαλύπτεται από τον καναπέ! Χρειάζεται να είμαστε εκεί έξω και να έχουμε έκθεση στα ταιριαστά σε εμάς ερεθίσματα (τα οποία τα εντοπίζουμε στο στάδιο της αυτογνωσίας). Γι’ αυτό και ενθαρρύνω πάντα για χόμπι, εθελοντισμό, να διαβάσουμε γι’ αυτά που μας ενδιαφέρουν, να παρακολουθήσουμε βίντεο, να πάμε σε σεμινάρια / ημερίδες έτσι ώστε να μπούμε στον χορό απολαυστικά, παιχνιδιάρικα και διερευνητικά. Η αυτογνωσία χωρίς δράση μένει στο συρτάρι και η δράση χωρίς αυτογνωσία δεν ενώνει τις τελείες.

  1. Ξεκούραση

Η έμπνευση που συνοδεύει το bliss μας είναι αρκετά απαιτητική συνθήκη, όχι με την έννοια της δυσκολίας, ίσα ίσα, όλα φαίνονται αστεία εύκολα ακόμα κι αν δεν είναι. Με την έννοια όμως ότι χρειάζεται πολλή ενέργεια για να την υπηρετήσουμε. Όχι χωρίς κόστος όμως όλα αυτά. δουλέψουμε μαζί γιατί το είδα και σε αυτούς.

Ωραίο και το bliss και όλα αλλά ανάλογα με το τι έχουμε περάσει ή περνάμε ακόμα, ίσως προτεραιότητα να είναι η ξεκούραση. Αν δεν είναι τώρα προτεραιότητα μας γιατί μπορεί να προέχει η επιβίωση μας ή έχουμε συσσωρεύσει πολύ άγχος ή γιατί η προτεραιότητα μας είναι στην προσωπική μας ζωή, είναι απόλυτα οκ να μην ασχοληθούμε τώρα.

Ας με ξεκουράσω, ας μου πω ένα μπράβο που κατάφερα να επιβιώσω τόσες δυσκολίες και απαιτητικές καταστάσεις μέχρι σήμερα, ας πάω για μασάζ, ας απολαύσω τους αγαπημένους ανθρώπους, ας πάω μια εκδρομή, ας κάνω στο μεταξύ την προετοιμασία μου αλλά ας σταματήσω να απαιτώ για λίγο να πάρω από ένα άδειο δοχείο μέχρι να ξαναγεμίσει.

  1. Κοινό Καλό

Αυτό είναι ίσως το πιο καθοριστικό σημείο της επαγγελματικής μας χαράς και επιτυχίας. Το να προσπαθούμε για κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας. Πολύ ωραία και τα ταλέντα μου και τέλειο το να μου αρέσει η δουλειά μου αλλά όταν το «δένω» μαζί με το κοινό καλό τότε απογειώνω το αποτέλεσμα. Ενεργοποιώ μια ισχυρότατη δυναμική και είναι σαν επιταχύνω την επαγγελματική μου χαρά και επιτυχία.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.