Το Ελληνικό MeToo – Βαγγέλης Λιότζης
March 8, 2021
Δρ. Βαγγέλης Λιότζης – Ειδικός σεξουαλικότητας
Show Notes
- Η φεμινιστική σκέψη και δράση αποτελεί την μοναδική και πιο δόκιμη ομπρέλα για να προσεγγίσουμε τα έμφυλα ζητήματα.
- MeToo: Πρόκειται για ένα κίνημα αποκαλύψεων που ξεκίνησε το 2017 με τις καταγγελίες της ηθοποιού Asia Argento πως δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον παραγωγό Harvey Weinstein. Έκτοτε αποτελεί μια ευρεία κινηματική δράση, κυρίως στα ψηφιακά μέσα, με άξονα την απόφαση γυναικών για δημοσιοποίηση των σεξουαλικών κακοποιήσεων και παρενοχλήσεων που έχουν βιώσει και τη ρητή υποστήριξη αυτής τους της απόφασης από άλλα άτομα.
- Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για περιστατικά έμφυλης βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και εργασιακού εκφοβισμού στον καλλιτεχνικό χώρο και στον αθλητισμό αποτελούν την εγχώρια εκδοχή του MeToo κινήματος.
- Οι αποκαλύψεις της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου και της ηθοποιού Ζέτας Δούκα αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημοσιοποίηση μιας σειράς καταγγελιών για ανάρμοστες και κακοποιητικές συμπεριφορές.
- Από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το ξέσπασμα των καταγγελιών στα πλαίσια του Ελληνικού MeToo φάνηκε πως το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ήταν απροετοίμαστο. Η συζήτηση γύρω από έμφυλα ζητήματα φαίνεται να αφορά κατά κύριο λόγο γυναίκες και λιγότερους άνδρες.
- Τόσο η κοινωνική σκέψη, όσο και η κοινωνική σεξουαλικότητα είναι δομημένες γύρω από το πρότυπο των νέων και όμορφων γυναικών.
- Στη δημόσια συζήτηση σχετικά με την έμφυλη βία αναδεικνύονται προβληματικές, όπως ο διαχωρισμός του εργασιακού εκφοβισμού από την σεξουαλική κακοποίηση και τις μορφές έμφυλης κακοποίησης, η εργαλειοποίηση της σεξουαλικότητας των γυναικών, ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός, ο γλωσσικός σεξισμός, η μετατόπιση των ευθυνών στο θύμα κ.α.
- Το να προσδιορίζεσαι ως γυναίκα εμπεριέχει και μία πορεία ζωής, δηλαδή περιλαμβάνει τα αισθήματα που έχει νιώσει κάποια, βιώνοντας το πόσο δύσκολο είναι το να είσαι γυναίκα.
- Mansplaining: Προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων man & explaining και έχει υποτιμητική σημασία. Ορίζεται ως “η πράξη του να εξηγεί κάποιος κάτι σε κάποιον, συνήθως ένας άνδρας σε μία γυναίκα, με τρόπο περιφρονητικό, κηδεμονικό ή πατροναριστικό”.
- Τοξική αρρενωπότητα: Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πτυχές της ηγεμονικής αρρενωπότητας, οι οποίες είναι κοινωνικά καταστρεπτικές, όπως ο μισογυνισμός, η ομοφοβία, η πλεονεξία και η βίαιη κυριαρχία.
- Είναι προφανές το ότι οι έμφυλες σχέσεις, ένα έτσι και αλλιώς ακανθώδες κοινωνικό πεδίο, αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις που εντείνονται στην εποχή της πανδημίας. Παραμένει, όμως, δεδομένο ότι η διαθεματική, συμπεριληπτικά προσανατολισμένη φεμινιστική σκέψη συνεχίζει να αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο και όχημα για την άρση των πολυεπίπεδων δυσχερειών και για τα δύο φύλα.
Links και αναφορές
- Rebecca Solnit
- The Matrix
- Διεθνής Οργάνωση Εργασίας
- Έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας – ILO Monitor: COVID-19 and the world of work
- #BlackLivesMatter
- John Holloway – Ας αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να καταλάβουμε την εξουσία
Ακούστε και άλλα podcast με τον Δρ. Βαγγέλη Λιότζη εδώ.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:
Tags
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0