Now Reading
Φοβάσαι Να Ζητήσεις Και Δυσκολεύεσαι Να Δεχτείς – Κατερίνα Χλωροκώστα

Φοβάσαι Να Ζητήσεις Και Δυσκολεύεσαι Να Δεχτείς – Κατερίνα Χλωροκώστα

Κατερίνα Χλωροκώστα

Pg.D.Δραματοθεραπεύτρια, ICRC Ειδική Σύμβουλος Εξαρτήσεων

lifecircles.gr

Για όλους εμάς που μας στοιχίζει να ζητάμε και μας δυσκολεύει και να δεχομάστε, η Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Χλωροκώστα στο giatioxi.

Τι κρύβει η δυσκολία μας να ζητήσουμε;
Γιατί μας είναι εύκολο να δίνουμε;
Γιατί το να δεχόμαστε ακόμα και τα κοπλιμέντα, για πολλούς, απαιτεί προσπάθεια;

Show notes

  • Με τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει, μας είναι πιο εύκολο να δίνουμε παρά να παίρνουμε. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί όταν δίνουμε κάτι εμείς, νιώθουμε ότι έχουμε και τον έλεγχο, ενώ όταν δεχόμαστε κάτι είμαστε παθητικοί και ευάλωτοι. Όταν μας δίνουν κάτι υπάρχει συχνά η άρρητη υπόσχεση ότι τους χρωστάμε. Γίνεται επομένως σε μια ανταλλαγή δύναμης.
  • Έτσι, μπορεί κάποιος να είναι δοτικός επειδή κάτι τέτοιο ενισχύσει το εγώ του και την εικόνα αυτού που θυσιάζεται για όλους.
  • Από την άλλη, όταν δυσκολευόμαστε να δεχτούμε κοπλιμέντα, μπορεί να το κάνουμε λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης αλλά και λόγω μιας καχυποψίας πως όταν μας έρχεται κάτι καλό, δεν έρχεται για καλό σκοπό. 
  • Γενικά, έχουμε μεγαλώσει νιώθοντας ενοχές για τα κοπλιμέντα που έχουμε λάβει και πιστεύοντας πως το να τα δεχτούμε είναι ένδειξη περηφάνια και εγωισμού. Κάποιος, ωστόσο, ο οποίος δέχεται ένα κοπλιμέντο για κάτι που έχει καταφέρει έχει επίγνωση, όχι περηφάνεια. 
  • Το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη, το να μην θέλουμε να έχουμε στα πάντα τον έλεγχο και να μην φοβόμαστε ότι κάποιος θα μας την φέρει ή θα μας εκμεταλλευτεί.
  • Αυτό που μας εμποδίζει από το να ζητήσουμε βοήθεια είναι το αίσθημα της ευαλωτότητας, ο φόβος ότι είμαστε στο έλεος κάποιου.Το να ζητάμε βοήθεια, όμως, δεν μας κάνει αδύναμους ούτε “ζητιάνους”. Πρέπει να το απενοχοποιήσουμε στην σκέψη μας ως κάτι απολύτως φυσιολογικό και πολλές φορές αναγκαίο.
  • Εκτός από αυτό όμως, πρέπει κάποια στιγμή να αφήσουμε τους άλλους να νιώσουν την χαρά της προσφοράς, ότι είναι χρήσιμοι και προσφέρουν κάτι σε κάποιον όχι από δόλο αλλά από αγάπη.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

See Also

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.