7 Συνήθειες Των Πετυχημένων Ανθρώπων – Φιλοθέη Ματσίγγου

Share:

Φιλοθέη Ματσίγγου – Σύμβουλος καριέρας και προσωπικής ανάπτυξης

www.leadcompass.gr

Show Notes

  • Η επιτυχία έρχεται όταν η καθημερινή προσπάθεια συναντά την ευκαιρία. Οι επιτυχημένοι στον τομέα τους άνθρωποι, πέρα από την μάθηση, οφείλουν σημαντικό μέρος του θριάμβου τους στις συνήθειες που έχουν υιοθετήσει. Χάρη σε αυτές είναι σε θέση να απολαμβάνουν την ζωή τους και να συνεχίζουν την προσπάθεια.
  • Η αλήθεια είναι πως η τύχη μπορεί μερικές φορές να ευνοήσει κάνοντας τις συνθήκες ιδανικές, αλλά οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν απλώς κάποια πράγματα λίγο διαφορετικά. Με αυτό τον τρόπο προσεγγίζουν καθημερινές καταστάσεις διαφορετικά και φυσικά η ανταμοιβή τους είναι αυτό που συνοπτικά ονομάζουμε επιτυχία, όπως και αν ορίζεται αυτή. Οι συνήθειες αυτές που λειτουργούν καταλυτικά και συναντώνται στη ρουτίνα των επιτυχημένων ανθρώπων είναι οι εξής:
  • Οι πετυχημένοι άνθρωποι συνέχεια μαθαίνουν.

Η πιο κοινή συνήθεια που εντοπίζεται στους επιτυχημένους ανθρώπους είναι το γεγονός ότι δεν σταματάνε ποτέ να μαθαίνουν και να γνωρίζουν κάτι νέο. Αυτή η “εξερεύνηση” αποτελεί συστατικό στοιχείο της καθημερινότητάς τους και οι ίδιοι θεωρούν πρόκληση το να μην γνωρίζουν κάτι, γεγονός που τους παρακινεί να διαβάσουν περισσότερο. Το διάβασμα είναι στην καθημερινότητα τους. Άνθρωποι όπως ο επενδυτής Warren Buffet, ο Mark Zuckerberg τοu Facebook και η J.K. Rawling, η συγγραφέας του Harry Potter, διαβάζουν οπωσδήποτε σε καθημερινή βάση. Υιοθέτησε αυτή τη συνήθεια διαβάζοντας μερικές σελίδες από κάτι που σε διαφέρει καθημερινά και θα δεις σταδιακά τις επιδράσεις του διαβάσματος στη ζωή σου.

  • Δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα.

Τα ρίσκα είναι επικίνδυνα αλλά χωρίς αυτά δεν μπορείς να προχωρίσεις ουσιαστικά στη ζωή και να εξελιχθείς. Πρέπει να ξεβολεύεσαι από την άνεση σου και να προχωράς μπροστά με υπολογισμένα ρίσκα. Να παίρνεις αποφάσεις που σε αφήνουν λίγο εκτεθειμένο. Το να μην παίρνεις ρίσκα σημαίνει ότι δεν αποφασίζεις και χωρίς να παίρνεις αποφάσεις για τη ζωή σου δεν προχωράς.

  • Προσέχουν τον εαυτό τους.

Οι πετυχημένοι άνθρωποι φροντίζουν τον εαυτό τους τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Αφιερώνουν χρόνο στην προσωπική τους φροντίδα και υιοθετούν morning rituals, δηλαδή μικρές πρωινές συνήθειες που τις ακολουθούν με ευλάβεια και επιδρούν στην παραγωγικότητά τους. Κοιμούνται σωστά, τρέφονται σωστά, κάνουν διαλογισμό, ασχολούνται με την πνευματική τους ξεκούραση, γυμνάζονται. Δεν εξαντλούν τον οργανισμό τους δουλεύοντας Η επιτυχία, εξάλλου δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος.

  • Δεν φοβούνται την αποτυχία.

Ο φόβος της αποτυχίας διατρέχει την κοινωνία μας. Δημιουργείται στο σχολείο όπου ο άριστος θεωρείται αυτός που περνάει τα τεστ χωρίς κανένα λάθος. Στη ζωή, όμως, δεν ισχύει αυτό. Η αποτυχία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας, καθώς και απαραίτητο στοιχείο προκειμένου να μάθεις και να ωριμάσεις. Αποτυγχάνουμε, πολλές φορές και δημοσίως και πρέπει να δεχτούμε ότι είναι κανόνας της ζωής. Η μισή επιτυχία έρχεται όταν αποφασίζουμε να ξανά σηκωθούμε.

  • Έχουν αναλυτικά οργανωμένο πρόγραμμα.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι διαθέτουν ένα πολύ αναλυτικό καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο και τηρούν κατά γράμμα. Είναι σε θέση να οργανώνουν διεξοδικά κάθε τους κίνηση, γεγονός το οποίο δίνει ώθηση και σε όλα τα υπόλοιπα. Το πώς αξιοποιούμε και πώς δημιουργούμε τον χρόνο μας βάσει των προτεραιοτήτων μας παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία. Οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν ζουν “πρόχειρα” με σημειώσεις στο μυαλό τους. Είτε είναι σε θέση να έχουν γραμματέα είτε όχι, οργανώνουν αναλυτικά τη μέρα τους. Το πλάνο δεν είναι αυτά που πρέπει να ολοκληρώσουν μέσα στη μέρα αλλά είναι πιο αναλυτικό που περιλαμβάνει ακόμα τις ώρες στο facebook και των σειρών. Εφάρμοσε το και θα δεις ξαφνικά ότι εκείνες οι 3 ώρες που ψάχνεις είναι κάπου μέσα στη μέρα σου.

  • Έχουν μέντορα.

Και οι ίδιοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν ένα μέντορα, κάποιον να τους στηρίζει και να τον συμβουλεύονται. Είναι πολύ σημαντικό να ζητάμε βοήθεια και τελικά να αναπτύξεις μία σχέση με έναν άνθρωπο που διαθέτει εμπειρία και μπορεί να σε βοηθήσει προκειμένου να εξελιχθείς. Για να πετύχεις χρειάζεται να κοιτάξεις και το μονοπάτι και τις τακτικές ανθρώπων που κατέκτησαν “κορυφές” και όρισαν το χώρο πριν από σένα. Είναι σημαντικό να αναζητήσεις και να συζητήσεις με μέντορες. Θα πάρεις σημαντική βοήθεια και πολύτιμα μαθήματα για την πορεία σου.

Οι συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων έχουν ένα απαραίτητο συστατικό, μία βάση θα λέγαμε: το σθένος. Το σθένος είναι η δύναμη που βρίσκεις για να ξυπνάς κάθε πρωί είτε έχεις κίνητρο, είτε όχι και να συνεχίζεις. Η επιτυχία δεν είναι προορισμός. Είναι εργοτάξιο υπό κατασκευή. Κατακτάς μια κορυφή και μετά συνεχίζεις για την επόμενη ή αποτυγχάνεις και βρίσκεις το σθένος για να ξανά σηκωθείς. Η μακρόχρονη επιτυχία των ανθρώπων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την συναισθηματική νοημοσύνη ή την ευφυία μας, αλλά κυρίως από το σθένος που διαθέτουμε ή όχι.

Links και αναφορές

Αυτά και άλλα πολλά συζητάμε με στο podcast της συζήτησης που βρίσκεται κάτω από την εικόνα στο widget του Soundcloud.

Ακούτε επίσης και στις εφαρμογές για κινητά.

iPhone / iPad: Η εφαρμογή Podcasts που υπάρχει εργοστασιακά σε όλα τα iphone/ipads. Ψάχνετε GiatiOxi και κάνετε συνδρομή. Είναι δωρεάν. Φυσικά και μέσω iTunes.

Android: Στις δωρεάν εφαρμογές:

TuneIn radio
Stitcher
Soundcloud
Podcast Addict
Acast

και όπου αλλού υπάρχουν podcasts, ψάχνετε GiatiOxi και μας ακολουθείτε.

Μέσω των εφαρμογών, έχετε πρόσβαση στις εκπομπές νωρίτερα!

GiatiOxi. Το ελληνικό podcast!

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Η Λογοθεραπεία – Κώστας Παπαρίζος

Next Article

Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες Ανδρών & Γυναικών – Εύη Κυράνα

Related articles