Now Reading
Η Γονιμότητα Σήμερα – Αλεξία Χατζηπαρασίδου MSc, PMI-RMP, Embryolab

Η Γονιμότητα Σήμερα – Αλεξία Χατζηπαρασίδου MSc, PMI-RMP, Embryolab

Αλεξία Χατζηπαρασίδου – MSc, PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας,
Διευθύντρια Embryolab Academy, Συνιδρύτρια Embryolab

Embryolab.eu

Email

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να κλείσετε δωρεάν συμβουλευτική συνεδρία απεθείας με την Αλεξία Χατζηπαρασίδου. Η συνεδρία μπορεί να γίνει είτε on line ή από κοντά.

onlineivf.embryolab.eu

Είστε έτοιμοι για μια γόνιμη συζήτηση;

Παγκόσμια, 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης. Στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 300.000 ζευγάρια, αριθμός μεγάλος για το μικρό πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας μας, αν μάλιστα συνδυαστεί με την υπογεννητικότητα και το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα.

Τέσσερις ειδικοί της γονιμότητας στέλνουν το μήνυμα της γονιμότητας από τη δική τους σκοπιά.

Επιστήμη που νοιάζεται

 • Η γονιμότητα δεν είναι πάντα δεδομένη! Ακόμα και νέοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν διαταραχές στη γονιμότητα. 
 • Η γονιμότητά μας είναι μετάβλητη στον χρόνο! Είναι νόμος της φύσης να βιώνουμε σταδιακή μείωση της γονιμότητάς μας. 
 • Η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται μετά τα 35 σταδιακά και μετά τα 40 είναι χαμηλή.
 • Και η γονιμότητα των αντρών είναι ευάλωτη στον χρόνο! Μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του σπέρματος σταδιακά μειώνεται όσο η ηλικία του άντρα αυξάνεται. 
 • Η επιστήμη παρά τη σημαντική πρόοδο, αδυνατεί να αποκαταστήσει τις διαταραχές στην ωογένεση και τη σπερματογένεση που παρατηρούνται με την αύξηση της ηλικίας.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνουν λύσεις σε περισσότερα ζευγάρια.

 • Η συντήρηση γονιμότητας για τις νέες γυναίκες που δεν ειναι ακόμη έτοιμες να δημιουργήσουν οικογένεια. 
 • Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση για τα ζευγάρια που έχουν αυξημένο ρίσκο εγκυμοσύνης με γενετική επιβάρυνση. 
 • Η καλλιέργεια Embryoscope, για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης των εμβρύων.
 • Το micro-TESE για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αζωοσπερμίας. 

Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εξελίσσεται ραγδαία και αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο των ζευγαριών και των ατόμων που βιώνουν δυσκολίες σύλληψης. Κι εμείς οι επιστήμονες της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, στεκόμαστε δίπλα σας με όλα μας τα εφόδια και την υψηλότερη φροντίδα για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα.

Επιστήμη βασισμένη σε αποδείξεις!

Η εξέλιξη της επιστήμης της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εδώ και τέσσερις δεκαετίες παράλληλα με τη φαρμακολογία, την εμβρυολογία, την κρυοβιολογία, αλλά και τη γενετική επιστήμη, προσφέρει σημαντικές λύσεις στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης. 

 Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια για κύηση, είναι πότε πρέπει ένα ζευγάρι να αναζητήσει ιατρική βοήθεια όταν καθυστερεί να πετύχει εγκυμοσύνη. Η σύσταση που δίνεται είναι μετά από ένα χρόνο συστηματικών και ελεύθερων επαφών, να ξεκινά ένας βασικός γυναικολογικός και ανδρολογικός έλεγχος. Σε γυναίκες πάνω από 35 ετών, η διερεύνηση ξεκινά στους έξι μήνες άκαρπων προσπαθειών. Τα βασικά στοιχεία που ελέγχονται είναι η ωοθυλακιορρηξία, η κατάσταση των σαλπίγγων και οι βασικές αριθμητικές παράμετροι του σπέρματος.

Μεγάλη εξέλιξη έχει σημειώσει και η αντιμετώπιση των πιο συχνών παθήσεων που ενοχοποιούνται για τη γυναικεία υπογονιμότητα, όπως η ενδομητρίωση, η πρόωρη εμμηνόπαυση, οι πολυκυστικές ωοθήκες και οι υδροσάλπιγγες. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης αντιμετώπισης εφαρμόζονται τόσο τα πιο σύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία, όπως η χρήση υπερήχου 4D και η ανώδυνη σαλπιγγογραφία, όσο και νεότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα για εξωσωματική γονιμοποίηση, ενδομήτρια σπερματέγχυση, όπως και δωρεά ωαρίου.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων υποβοήθησης, μπορεί η επιτυχία ενός κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να μην είναι πάντα δεδομένη, ωστόσο με βάση την εξέλιξη των μεθόδων αυτών και ανάλογα με τα ιατρικά και ηλικιακά δεδομένα,μία στις 3 γυναίκες οδηγείται σε τοκετό.

Σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πρέπει να τονιστεί πως αυτή είναι γενικά ασφαλής, τόσο για τη μητέρα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται από αυτή, μετά από πλήθος ερευνών που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια.

Έχουν περάσει 41 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, η Λουίζ Μπράουν. Από εκείνη τη στιγμή ως σήμερα, έχουν γεννηθεί πάνω από 8.500.000 παιδιά σ’ όλο τον κόσμο, χάρη στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Μπορεί η προσπάθεια για τεκνοποίηση να σκοντάφτει πιο εύκολα σήμερα στη φυσική της διαδικασία, ωστόσο η εξέλιξη των επιστημών, η καταγεγραμμένη εμπειρία και η αφοσίωση των επιστημόνων της αναπαραγωγικής ιατρικής φέρει ένα ξεκάθαρα ελπιδοφόρο μήνυμα, η υπογονιμότητα είναι διαχειρίσιμη.

Για να διατηρήσουμε το δικαίωμα στη μητρότητα και στην πατρότητα…

 • Επαναξιολογούμε τις προτεραιότητες μας και αποφεύγουμε να μεταθέσουμε τη δημιουργία οικογένειας στο μακρινό μέλλον.
 • Αν πρέπει να μετατεθεί η δημιουργία οικογένειας, συστήνεται έλεγχος γονιμότητας προκειμένου να εκτιμηθεί το επίπεδο της.
 • Ακόμη κι αν τα δεδομένα της γονιμότητας είναι καθυσηχαστικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μετά την ηλικία των 35 αρχίζει η πιο συστηματική επίδραση της ηλικίας στην ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.
 • Εάν τα δεδομένα αποκαλύψουν κάποια δυσκολία τότε και όσο ακόμη βρισκόμαστε σε νεαρή ηλικία υπάρχουν ασφαλείς επιλογές όπως η κρυοσυντήρηση σπέρματος και ωαρίων.
 • Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης συστήνεται να υποβληθούν νωρίτερα σε έλεγχο γονιμότητας.
 • Περιοδικός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και έγκαιρη αντιμεώπιση ώστε να αποφύγουμε μελλοντικές επιπλοκές. 
 • Αποφεύγουμε τη συστηματική χρήση καπνού, αλκοόλ και ουσιών που μπορεί επιπλέον να επηρεάσουν αρνητικά την γονιμότητά μας.
 • Υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής τόσο σε επίπεδο άσκησης όσο και σε επίπεδο διατροφής.

Η ημέρα αυτή απευθύνεται και σε όσους μάχονται να ξεπεράσουν την υπογονιμότητα, προκειμένου να αποκτήσουν ένα παιδί και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια! Στους ανθρώπους που διεκδικούν το γονεϊκό ρόλο είτε μέσα από την πρόληψη, είτε μέσα από τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η υποστήριξη κάθε ξεχωριστής προσπάθειας, ενισχύει και φωτίζει την αρμονία που της αξίζει να διατηρεί καθόλη την πορεία προς έναν τόσο όμορφο προορισμό. Μια διαδικασία που είναι γεμάτη συναισθήματα από το πρώτο λεπτό, δε θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη χωρίς τη φροντίδα και την ισορροπία μιας ολιστικής προσέγγισης.

See Also

Η καθιέρωση της έννοιας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα ενισχύσει την κοινωνική αποδοχή των ζευγαριών ακόμη και στο πλαίσιο του οικογενειακού περιβάλλοντος αλλά και στις μικρότερες κοινωνίες. Όσοι προσπαθούν να γίνουν γονείς παρά τις δυσκολίες αξίζουν επιβράβευση, χωρίς καμία κριτική και καμία καχυποψία. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα σημεία είναι η δική μας ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση των νεότερων και η υποστήριξη όσων προσπαθούν.

Η γονιμότητα δεν είναι υπόθεση λίγων, μας αφορά όλους!

Αλεξία Χατζηπαρασίδου είναι Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας με εμπειρία, περισσότερους από 60.000 κύκλους στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στην εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων κρυοσυντήρησης ωαρίων και εμβρύων και θεραπείας της ανδρικής υπογονιμότητας και αζωοσπερμίας. Από το 2007 έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξειδίκευση στον τομέα του Τotal Quality Management (TQM) και Risk Management (RM) σε Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης των διαδικασιών και στην εφαρμογή στρατηγικών αποφυγής και διαχείρισης κινδύνων.

Η κ. Α. Χατζηπαρασίδου, ζει στη Θεσσαλονίκη και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε συνέδρια και εκπαιδεύτρια σε hands on workshops, οργανώνει και συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία αφορούν τις πιο σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και έχει συγγράψει έναν σημαντικό αριθμό άρθρων, δημοσιεύσεων και παραρτημάτων.

Την πιο πρόσφατη μελέτη της διεξάγει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχει το θέμα «Η γενετική βάση της αζωοσπερμίας-το μυστήριο που χρειάζεται να διαλευκανθεί». Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να διερευνηθεί η γενετική βάση της αζωοσπερμίας και να τεθούν τα θεμέλια για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών επιλογών για τους άνδρες που πάσχουν από αυτήν.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ESHRE),της Αμερικανικής Κοινότητας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), των Επιστημόνων της Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ALPHA) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων (ΠEKE), Πρεσβευτής του EURO-GTP II εργαλείο αξιολόγησης κινδύνων για καινοτόμες εφαρμογές.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.