Η αυτοφροντίδα

Share:

Δανάη Κίρλα – Κλινική Ψυχολόγος
Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής Θεσσαλονίκης

6977377535

danaikirla@gmail.com


Αυτοφροντίδα είναι η έννοια που μας στρέφει στην αναγνώριση και τη διεκδίκηση των αναγκων. Χρειάζεται να τις βάζουμε σε μία προτεραιότητα για να μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε. Οι ανάγκες μπορεί να αφορούν το να κάνουμε κάτι ή να σταματήσουμε να κάνουμε κάτι ή να αποκλεισουμε κάτι.

Αφορά τι κάνουμε για τον εαυτό μας, πώς γεμίζουμε τις μπαταρίες ,και πόσο είμαστε τρυφεροί με τον εαυτό μας. Η αυτοφροντίδα είναι μέσα από τα όρια, μέσα από το που σταματάει ο άλλος και που ξεκινάω εγώ.

Βασική ερώτηση αυτοφροντίδας που μπορώ να κάνω είναι να ρωτήσω και να αφησω το νου να κινηθεί όπου θέλει. Τι μου λεει το σώμα μου και να δω αν μπορώ να το πλαισιώσω

To να μάθω να αναγνωρίζω τι χρειάζομαι έχει να κάνει άμεσα με το τι μου έδειξαν οι γονείς μου, ή οι πρώτοι φροντιστές, και με το ποσο καταλάβαιναν τι χρειαζόμουν και συντονίστηκαν σε αυτό.

Υπαρχει ένα μοτιβο, ενα αποτύπωμα που μου έχει αφήσει ο κύριος φροντιστης μου. Όπως συντονίστηκε με τις ανάγκες μου, έτσι θα συντονιστώ κ εγω με τις ανάγκες μου στο μελλον.

Αν δεν συντονίστηκαν όμως, μπορώ να το ξαναμάθω φροντίζοντας κάτι άλλο ή κάποιον άλλο ή δίπλα σε ενα συντροφο, δίπλα σε ένα φίλο που είναι συντονισμένο με τις ανάγκες του.

Η μοναξια είναι αντιποδας  της σύνδεσης και η σύνδεση έχει να κάνει με τη φροντίδα. 

Ακούστε tips στο podcast της κουβέντας με τη Δανάη Κίρλα. Η Δανάη δίνει σεμινάριο για την αυτοφροντίδα στο Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Ιανουαρίου.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:
Κυριακή, 13/01, 17.00- 21.00

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ: 6977377535

Previous Article

Στερεότυπα, φύλα, σχέσεις

Next Article

Οδηγίες ξετυλίγματος του δώρου της ζωής.

Related articles