Η Δύναμη της Αυτο – Συμπόνιας (Self – Compassion) – Dr. Ειρήνη Καρακασίδου

Share:

Ειρήνη Καρακασίδου – Ψυχολόγος, Συγγραφέας, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας

Ελληνική Εταιρία Θετικής Ψυχολογίας

Με την υποστήριξη της www.klimamichaniki.gr.
Η Κλιμαμηχανική δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας από το 1984, προσφέροντας υπηρεσίες ολιστικής ενεργειακής διαχείρισης.

“Η συμπόνια δεν είναι σχέση θεραπευτή – πληγωμένου. Είναι μια σχέση ίσων. Μόνο όταν γνωρίζουμε καλά το δικό μας σκοτάδι μπορούμε να είμαστε παρόντες στο σκοτάδι των άλλων.”

Pema Chödrön – Αμερικανοθιβετιανή Βουδίστρια, Πνευματική Ηγέτιδα 

Γιατί, αν εφαρμόσουμε την αυτο-συμπόνια μπορεί να αλλάξει η σχέση μας με τον εαυτό μας και κατά συνέπεια, η ζωή μας;

Ακούστε το podcast με την Ψυχολόγο Ειρήνη Καρακασίδου στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcast.

Η Ελληνική Εταιρία Θετικής Ψυχολογίας ξεκινάει Diploma στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες εδώ.

Show notes

 • Η συμπόνια πάνω στον εαυτό μας δεν είναι οίκτος ή λύπηση. Η έννοια της συμπόνιας έχει τις ρίζες της στις ανατολικές φιλοσοφίες, σύμφωνα με τις οποίες η συμπόνια προς τον εαυτό μας και η συμπόνια προς τους άλλους είναι το ίδιο πράγμα. Στον δυτικό κόσμο, η έννοια της αυτοσυμπόνιας άρχισε να εμφανίζεται τα τελευταία 15 χρόνια. 
 • Έχουμε μάθει να είμαστε συμπονετικοί με τους άλλους αλλά σκληροί με τον εαυτό μας. Πολλές φορές μάλιστα νιώθουμε ενοχές, γιατί συγχέουμε την αυτοσυμπόνια με τον εγωκεντρισμό. Η αυτοσυμπόνια όμως δεν είναι εγωισμός, είναι ένας υγιής τρόπος να σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας. Είναι η κατανόηση που δείχνουμε στον εαυτό μας όταν αισθανόμαστε άσχημα ή ανεπαρκείς. Δεν τον μαστιγώνουμε για τα λάθη του, αλλά τον αγκαλιάζουμε.
 • Πρέπει να μιλάμε στον εαυτό μας όπως θα μιλούσαμε σε κάποιον που αγαπάμε πολύ.
 • Η απουσία αυτοσυμπόνιας μας οδηγεί σε μια κατάσταση συνεχούς αυτοκριτικής. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και διάβρωση των κοινωνικών μας σχέσεων. Αν είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας θα είμαστε σκληροί και με τους άλλους.
 • Πώς χτίζουμε την αυτοσυμπόνια; 
  • Πηγαίνουμε ραντεβού με τον εαυτό μας: Κάθε μέρα αφιερώνουμε λίγα λεπτά και απολαμβάνουμε τη στιγμή με τον εαυτό μας. Ενεργοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας, διώχνουμε τους αντιπερισπασμούς και είμαστε παρόντες, απολαμβάνουμε τη δική μας παρουσία.
  • Μπορούμε επίσης να θέσουμε μια λέξη ή μια πρόταση που θα ενεργοποιεί στο μυαλό μας την αυτοσυμπόνια.
  • Σύνδεση με τους ανθρώπους. Πρέπει να νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας.
  • Ενσυνειδητότητα, η δυνατότητα δηλαδή να στεκόμαστε μπροστά στις σκέψεις και τα συναισθήματα μας χωρίς να κρίνουμε. Να μην εγκλωβιζόμαστε δηλαδή στα αρνητικά συναισθήματα μας.
 • Η αυτοσυμπόνια μας δίνει την επιλογή να νιώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα ελεύθερα, να τα βιώσουμε και στο τέλος να τα καταλάβουμε.
 • Η αυτοσυμπόνια μαθαίνεται και θέλει εξάσκηση. Με την εξάσκηση αυτή μας γίνεται ακόμη πιο γνώριμη, πιο εύκολη, πιο “προσβάσιμη”.
 • Αγκαλιάζουμε τον εαυτό μας ακόμη και στις στιγμές που μας είναι δύσκολη η αυτοσυμπόνια. Ακόμη και τότε δεν τον τιμωρούμε.
 • Τα γεγονότα δεν αλλάζουν. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το αφήγημα μας.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Δύσκολες Ερωτήσεις στη Συνέντευξη – Θόδωρος Παναγιωτόπουλος

Next Article

Η Διπολική Διαταραχή – Dr. Γιάννης Μάλλιαρης – Στέλιος Ανατολίτης

Related articles