#303 – Η Κουλτούρα του Βιασμού και ο Φεμινισμός – Ειρήνη Γεωργή
January 19, 2021
Ειρήνη Γεωργή
Facebook
Instagram
Περί συναίνεσης
“Πρέπει να μάθουν τα κορίτσια ότι είναι απολύτως ok να θέλουν σεξ και να το ζητάνε και να μη ντρέπονται και να το γουστάρουν. Πρέπει τα αγόρια να μάθουν από την αρχή να σέβονται τη σύντροφο τους. Πρέπει να θέλουν πολύ και οι δύο.” Ειρήνη Γεωργή.
Η Ειρήνη Γεωργή είναι μία ακτιβίστρια του φεμινισμού στην Ελλάδα (ξέρω ότι μπορεί να μην νιώθει άνετα που το γράφω αλλά εγώ έτσι την νιώθω και είμαι σίγουρη ότι και πολλοί και πολλές ακόμα) και χαίρομαι πολύ που την ανακάλυψα και που τη γνώρισα. Η Ειρήνη μιλούσε για το φεμινισμό, την πατριαρχία και την κουλτούρα του βιασμού όταν δεν ήταν καθόλου cool να μιλάς για αυτά τα θέματα και ουσιαστικά δεν μιλούσε κανείς.
Μερικά από αυτά που συζητήσαμε στο podcast:
- Η αφορμή που έγινε η ομιλία της στο Τed “Η κουλτούρα του βιασμού”
- H κουλτούρα του βιασμού
- Το κείμενο της Ειρήνης: “Τα κορίτσια της ντροπής”
- Το αντρικό προνόμιο (male entitlement)
- Ο φεμινισμός στην Ελλάδα
- Η “δυναμική αντιφεμινίστρια”
- Η έννοια της συναίνεσης
- H εμβληματική υπόθεση Τοπαλούδη
Show notes
- Οι βιασμοί σε μεγάλο βαθμό συμβαίνουν από άτομα μέσα στον κύκλο της γυναίκας (οικογένεια, σύντροφος, συνάδελφος κλπ).
- Για πολλές γυναίκες, το να παραδεχτούν ότι έχουν δεχθεί βιασμό είναι κάτι ντροπιαστικό και επίπονο.
- Καθώς έχουμε μεγαλώσει με απόψεις του τύπου τα κορίτσια μεγαλώνουν πιο γρήγορα, πρέπει να ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο, boys will be boys κλπ, βλέπουμε ότι πολλές γυναίκες στη συνέχεια υιοθετούν και προβάλουν αυτόν τον τρόπο σκέψης, μέσω του εσωτερικευμένου μισογυνισμού.
- Ο όρος “φεμινιστής/-ρια” αντιμετωπίζεται σαν κάτι ντροπιαστικό, σχεδόν και προσβλητικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μεγαλώνουμε με την ιδέα του “ανταγωνισμού” και της μάχης των δύο φύλων, οπότε σαν όρος που περιέχει τη λέξη fem- (θηλυκό), θεωρείται σαν κάτι εχθρικό για το άλλο φύλο.
- Αν και έχουν γίνει βήματα, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, ακόμη και στον δυτικό κόσμο. Πρόκειται κυρίως για μια νομικά αναγνωρισμένη ισότητα, η οποία όμως δεν υπάρχει στη συνείδηση των ανθρώπων.
- Πολύ σημαντική είναι η αφύπνιση της γενιάς που μεγαλώνει τώρα παιδιά, γιατί αυτοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τους επόμενους.
- Επίσης σημαντική είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Βασικό είναι να μάθουν την έννοια της συναίνεσης, και ειδικά τα αγόρια να καταλάβουν το ναι και το όχι στις ερωτικές σχέσεις.
- Πάνω σε αυτό το θέμα, δημιουργείται και ένας φαύλος κύκλος: Από τη μια, οι άντρες δεν έχουν μάθει να σέβονται και να παίρνουν στα σοβαρά την άρνηση μιας γυναίκας. Από την άλλη, η γυναίκα έχει μάθει πως αν εκφράσει τη σεξουαλικότητα της θα θεωρηθεί “εύκολη”, άρα πρέπει να το παίζει δύσκολη ακόμα και αν το θέλει. Επομένως, οι άντρες θεωρούν πως όταν λέει όχι μια γυναίκα, δεν το εννοεί πραγματικά. Αυτή η αλυσίδα πρέπει να σπάσει.
- Η πατριαρχία δεν βλάπτει μόνο τις γυναίκες αλλά και τους ίδιους τους άντρες, κάτι που δεν το έχουν καταλάβει. Σαν κοινωνία, όμως, πρέπει να δούμε τους άντρες σαν πολυδιάστατα άτομα με συναισθήματα.
Links και αναφορές
Ακούστε κι άλλα επεισόδια με την Ειρήνη Γεωργή εδώ.
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:
What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0