Η Σκιά (Η Σκοτεινή μας Πλευρά)

Share:

Ντέμης Κυριάκου – Ψυχίατρος, Δραματοθεραπευτής (RDTh)

email: demys@otenet.gr

τηλ: 2310909158

«Οτιδήποτε μας ενοχλεί στους άλλους μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανόηση του εαυτού μας

Carl Jung, (1875 -1961) Ελβετός Ψυχίατρος και Ψυχολόγος

Τι είναι η σκιά

Ο Σκιερός Εαυτός μας ή η Σκιά, όπως την ονόμαζε ο Carl Jung, είναι ο παραγκωνισμένος εαυτός, ο εαυτός των παρασκηνίων ο οποίος καθορίζει την ύπαρξή μας, την καθημερινή μας ζωή, πολύ περισσότερο απ’ ότι υποψιαζόμαστε.

Καταδικάστηκε στην σκιά σαν ανεπίτρεπτος στη διάρκεια του μεγαλώματος μας και αποτελείται από όλα εκείνα τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις φαντασίες και συμπεριφορές που λίγο πολύ θεωρούνται “ανάρμοστες” ή “κακές” για τον “καλό” ρόλο που ο καθένας μας δομεί στην κοινωνία που ζούμε.

Στη σκιά βρίσκεται το μεγαλύτερο απόθεμα της δημιουργικότητας, της έμπνευσης, της ενέργειας και της ολοκλήρωσης μας. Βρίσκονται και πολλά ταλέντα και δυνατότητες που έχουν παραγκωνιστεί επειδή δεν ήταν αποδεκτές από μας ή τον κοινωνικό μας περιβάλλον.΄Οσο επιμένουμε να την αγνοούμε, τόσο θα χτυπάει την πόρτα της συνείδησης, είτε μέσα από συμπτώματα, είτε μέσω έλλειψη ενεργητικότητας είτε με υπαρξιακά αγωνιώδη ερωτήματα που ζητάνε λύση.

Η δύναμη της σκιάς βρίσκεται παντού, σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Τη βλέπουμε στo internet, μπορούμε να την αναγνωρίσουμε στους φίλους μας, στην οικογένεια μας, σε αγνώστους που συναντάμε στον δρόμο. Και, το σημαντικότερο ίσως, τη διακρίνουμε στις σκέψεις μας, τη βλέπουμε στις συμπεριφορές μας ακόμα και σε αυτά που ποστάρουμε στα social media.

Ακούστε στη συζήτηση με τον Ντέμη πώς εκδηλώνεται η σκιά, πώς τη διαχειριζόμαστε και πολλά άλλα.

Ακούστε επίσης παντού και ανα πάσα στιγμή σε εφαρμογές για κινητά & tablets.

iPhone / iPad: Η εφαρμογή Podcasts είναι εγκατεστημένη εργοστασιακά σε όλα τα iPhone/iPads. Ψάχνετε GiatiOxi και κάνετε συνδρομή. Είναι δωρεάν!

Android: Στις δωρεάν εφαρμογές:

TuneIn radio
Stitcher
Soundcloud
Podcast Addict
Acast
Castbox
Overcast

και όπου αλλού υπάρχουν podcasts, ψάχνετε GiatiOxi και μας ακολουθείτε.

Μέσω των εφαρμογών, έχετε πρόσβαση στις εκπομπές νωρίτερα!

GiatiOxi. Το ελληνικό podcast!

 

Previous Article

Τα 5 τραύματα της παιδική ηλικίας

Next Article

Όταν ερωτεύεται ο εγκέφαλος

Related articles