Now Reading
Η Ιστορία του Ανδρέα Καραγιώργη, Μελισσοκήπι Καραγιώργη

Η Ιστορία του Ανδρέα Καραγιώργη, Μελισσοκήπι Καραγιώργη

Ανδρέας Καραγιώργης – Ιδρυτής της Οικοτεχνίας Μελιού “Μελισσοκήπι” και ωφελούμενος του επιταχυντή “Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία”.

Instagram

Facebook

Listen to “Η Ιστορία Του Ανδρέα Καραγιώργη, Μελισσοκήπι Καραγιώργη” on Spreaker.

Ποιος είναι ο Ανδρέας Καραγιώργης, ωφελούμενος του επιταχυντή «Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία»;

Ο Ανδρέας είναι ένας νέος μελισσοκόμος, ο οποίος δραστηριοποιείται στο νησί των Ψαρών και μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αγροδιατροφικής επιτάχυνσης του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», έχει καταφέρει να εκκινήσει  τη δική του οικοτεχνία, παράγοντας και αξιοποιώντας εμπορικά δυο παραδοσιακά υποπροϊόντα μελιού του τόπου του, το πετιμέζι από μέλι και την μελοκουρκούτα.

Με καταγωγή από τα Ψαρά της Χίου, αν και έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα, ο Ανδρέας δηλώνει περήφανα πως «Η μέλισσα είναι έρωτας. Νομίζω πως η αγάπη για τις μέλισσες ήταν καταγεγραμμένη στο DNA μου. Όπως άλλωστε είναι σχεδόν σε όλους τους κατοίκους των Ψαρών, είναι μέρος της παράδοσης μας».

Μπορεί λοιπόν να σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όμως τελικά πριν από περίπου 10 χρόνια επέστρεψε στον τόπο του και αποφάσισε να ασχοληθεί με την μελισσοκομία.

Από την ιδέα στην πράξη:

Η οικοτεχνία που μεταποιεί υποπροϊόντα μελιού σε παραδοσιακά προϊόντα

Από το 2015 ο Ανδρέας ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μελισσοκομία, φτιάχνοντας τη δική του μονάδα στο νησί των Ψαρών, με την επωνυμία «Μελισσοκήπι». Το μέλι που παράγει, το οποίο μάλιστα έχει βραβευτεί και με το βραβείο Great Taste, είναι καθαρά θυμαρίσιο ακολουθώντας την παραδοσιακή μέθοδο της σταθερής μελισσοκομίας και παράγοντας με αυτόν τον τρόπο μια ποικιλία μελιού ιδιαίτερα αρωματική και καθαρή.

Στόχος του όμως, πέρα από την παραγωγή υψηλής ποιότητας μελιού, ήταν πάντα η δημιουργία της δικής του οικοτεχνίας μέσα από την οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει τα διάφορα υποπροϊόντα που παράγει και τα οποία μέχρι σήμερα έμεναν ανεκμετάλλευτα.

«Αγροανέλιξη-Οικοτεχνία»:

Ποια η συμβολή του αγροδιατροφικού επιταχυντή;

Θέλοντας να φέρει εις πέρας το όραμά του για τη δημιουργία της δικής του οικοτεχνίας, ο Ανδρέας ανακάλυψε τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και βλέποντας τις δράσεις του αποφάσισε να συμπληρώσει την αίτηση συμμετοχής του στο πρόγραμμα επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη», όπου και τελικά επιλέχθηκε ανάμεσα στους 15 συμμετέχοντες.

«Είχα στο μυαλό μου την οικοτεχνία εδώ και 2 χρόνια αλλά έπρεπε να βρεθεί κάποιος ή κάτι που να με παρακινήσει στο να κάνω το μεγάλο βήμα και να ξεκινήσω. Αυτό ακριβώς έκανε ο αγροδιατροφικός επιταχυντής “Αγροανέλιξη”» λέει ο Ανδρέας προσθέτοντας πως «μέσα από τη διαδικασία της εκπαίδευσης εξέλιξα πολύ την αρχική μου ιδέα και μπόρεσα να έρθω σε επαφή με την πραγματικότητα της αγοράς και του αγροδιατροφικού κλάδου. Όλη η εμπειρία ήταν φανταστική!».

Σχεδιάζοντας μαζί με την ομάδα του Νέα Γεωργία Νέα Γενιά τη δική του οικοτεχνία

Σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης και καθοδήγησης του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, ο Ανδρέας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες διαμόρφωσης του χώρου της νέας του οικοτεχνίας ενώ παράλληλα, μέσω της χρηματοδότησης που θα λάβει από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα επιτάχυνσης «Αγροανέλιξη» θα μπορέσει να αποκτήσει όλα τα απαραίτητα μηχανήματα που χρειάζεται, όπως αυτά για τη μεταποίηση ή και τη συσκευασία των προϊόντων του.

See Also

Μάλιστα, από τον Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε η παραγωγή των παραδοσιακών προϊόντων μελιού της οικοτεχνίας και μέσα στους επόμενους μήνες, θα είναι έτοιμα να εισαχθούν τόσο στην τοπική αγορά των Ψαρών όσο και σε επιλεγμένα delicatessen σε όλη την χώρα, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον και επιθυμούν να τα εντάξουν στα ράφια τους.

«Στόχος μας είναι η αναβίωση των παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας», λέει ο Ανδρέας. Όμως εκτός από αυτό, φαίνεται πως θέτει και άλλους μακροπρόθεσμους στόχους, όπως το να μπορέσει να κάνει το μελισσοκομείο αλλά και την οικοτεχνία του επισκέψιμη από το προσεχές έτος καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ίδιος «Όλες οι διαδικασίες στη μελισσοκομία αλλά και την μεταποίηση έχουν μια μαγεία και προσφέρουν μια πληθώρα εμπειριών, οι οποίες αξίζει να είναι διαθέσιμες στον κόσμο».

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης
και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.