Now Reading
Οι Ιστορίες Που Λέει Το Σώμα Μας – Φραγκίσκος Γονιδάκης, Νατάσα Μεσσήνη

Οι Ιστορίες Που Λέει Το Σώμα Μας – Φραγκίσκος Γονιδάκης, Νατάσα Μεσσήνη

Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στην Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Νατάσα Μεσσήνη – Wellness Coach, Αθλητικός Διατροφολογος MSc Χαροκοπειο Πανεπιστήμιο, Επιστημονικος συνεργάτης Α Ψυχιατρική Κλινική Αιγινητειο Νοσοκομείο.

Instagram


Η ζυγαριά και ο καθρέφτης είναι στο μυαλό μας και συνέχεια κρίνουμε. (…) και είναι η καταστροφική σχέση με τον εαυτό μου που στην κυριολεξία, ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανθρώπων που έχουν αυξημένο βάρος (…) μεγαλώνουν μισώντας τον εαυτό τους και θεωρώντας ότι είναι κατώτερος άνθρωπος ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει από τη ζωή ούτε τον έρωτα, ούτε την εργασία, ούτε και άλλα πράγματα που πιθανώς θέλει. Αυτό είναι πολύ χειρότερο από την επίδραση της παχυσαρκίας ιατρικά μέσα στο σώμα μας. Είναι η πιο τρομακτική ιστορία που μπορεί να πει το σώμα μου για τη ζωή μου. Για όλα αυτά τα πράγματα που ήθελα να κάνω και δεν τα έκανα γιατί εγώ ντρόπιασα τον εαυτό μου και δεν τόλμησα.

Φραγκίσκος Γονιδάκης

Show Notes

  • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με το πέρας του εγκλεισμού παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό υποτροπής σε όλες τις ψυχικές παθήσεις. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που δεν αφορά μόνο τον μακροχρόνιο εγκλεισμό και τις συνέπειές του (οικονομικές, ψυχολογικές, κοινωνικές). Συχνά, οι συνέπειες εκδηλώνονται κάποιους μήνες μετά. Άρα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η επιδείνωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων μετά την πανδημία.
  • Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που νόσησαν με Covid μπορεί να εκδηλώσει το επόμενο διάστημα κάποια μορφή ψυχικής νόσου, με πιο συχνές τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη. Χωρίς αυτό να περιορίζεται στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει βαριά. Έρευνες που έχουν γίνει μιλούν ακόμη και για ποσοστό που αγγίζει το 30%.
  • Σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις (2022):

1.  H χώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία και στις πρώτες θέσεις και στην παχυσαρκία των ενηλίκων, με το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 ετών να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

2. Υπολογίζεται ότι στα τρία τέταρτα των ελληνικών οικογενειών τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ενώ σε μία στις τέσσερεις οικογένειες, είναι και οι δύο γονείς.

3. Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα φτάνει το 20,6%. Στα παιδιά ηλικίας 6 – 10 ετών ανεβαίνει στο 38,5% και στα παιδιά ηλικίας 10 – 12 ετών αγγίζει το 41,2%.

4. Οι άνδρες φαίνεται να έχουν λιγότερο ακριβή αντίληψη για το σωματικό τους βάρος και κάνουν λιγότερες προσπάθειες για να χάσουν κιλά συγκριτικά με τις γυναίκες.

5. Μόνο το 25% των ενηλίκων καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά στις ποσότητες που προτείνονται.

6. Το 68% των Ελλήνων ενηλίκων δεν γυμνάζονται καθόλου και δεν ασχολούνται με κανένα άθλημα – το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ.

  • Τα ίχνη που αφήνει η διατροφική μας συμπεριφορά στην υγεία μας αρχίζουν να φαίνονται μετά από κάποιες δεκαετίες ζωής. Μπορεί να είναι ίχνη εξωτερικά (δέρμα, γήρανση), να αφορούν την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων ή το μυοσκελετικό σύστημα. 
  • Τόσο οι αυξομειώσεις βάρους και η συχνότητα αυτών, καθώς και η ποιότητα της διατροφής μας επηρεάζουν όχι μόνο την σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία και ευεξία.
  • Η πολύωρη έκθεση στα social media επηρεάζει την κοινωνική εμμονή που αποκτούν οι άνθρωποι, ειδικότερα τα νέα κορίτσια, με την εικόνα τους και τις προδιαγραφές του σώματός τους
  • Η κακοποίηση (σεξουαλική, σωματική) στην παιδική ηλικία σχετίζεται με πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή.
  • Ως λαός και ως άνθρωποι έχουμε ανάγκη να επαναφέρουμε το μέτρο και τα σωστά πρότυπα συμπεριφοράς αναφορικά με την τροφή, την άσκηση και την φροντίδα του εαυτού μας.

Links και αναφορές

Μιλώντας για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (βιβλίο)

See Also

Η Παχυσαρκία Και Οι Συνέπειές Της (έρευνα διαΝΕΟσις)

Το βιβλίο του Φραγκίσκου Γονιδάκη(Μιλώντας για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής) μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ.

Μια μεγάλη συζήτηση για τις διατροφικές διαταραχές. Ακούστε στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcast!

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.