Το Κρασί και Το Πιο Κλειστό Club Κρασιού Στον Κόσμο – Γιάννης Καρακάσης, Master Of Wine

Share:

Γιάννης Καρακάσης – Master of Wine,

Γιάννης Καρακάσης – Master of Wine, Συγγραφέας
Ιδρυτής 50 Great Greek Wines & First Growth Wine School

Consultant Katikies Hotels

www.karakasis.mw

Ο Γιάννης Καρακάσης MW (Master of Wine) είναι ένας από τους περίπου 400 Masters of Wine στον κόσμο, τίτλος που θεωρείται ο κορυφαίος στον χώρο του κρασιού. Γράφει για το κρασί, συμβουλεύει και εκπαιδεύει. Είναι ιδρυτής του blog karakasis.mw , το μοναδικό οινικό blog στην Ελλάδα που επικοινωνεί το ελληνικό κρασί σε εβδομαδιαία βάση και στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά με μόνο πρωτότυπο περιεχόμενο. Παράλληλα, έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα τρία βιβλία: το e-book ‘The Wines and Vineyards of Greece’ 2017, τα ‘Φυσικά Κρασιά στην Ελλάδα’ και το ‘The Wines of Santorini’ longlisted για τα βραβεία Andre Simon.

Ο Γιάννης Καρακάσης MW is in da house!

Show Notes

 • Ο Γιάννης Καρακάσης M.W. είναι ένας από τους περίπου 400 Masters of Wine στον κόσμο και ο ένας από τους τρεις συνολικά ΄Έλληνες που έχουν αποκτήσει αυτό τον τίτλο. 
 • Ένας master of wine δεν δοκιμάζει απλώς κρασιά και μπορεί να τα διακρίνει μεταξύ τους ή να τα κατατάσσει σε ποια χρονιά ή ποικιλία ανήκουν. Αυτό που χρειάζεται είναι η κατανόηση του κρασιού, να τεκμηριώνει τι είναι αυτό που το κατατάσσει εκεί που το κατατάσσει. Ο master of wine ουσιαστικά είναι ένας άνθρωπος που επικοινωνεί το κρασί.
 • Όσο και αν θεωρείται ένας master of wine κορυφαίος ή αυθεντία, είναι μία συνεχής διαδικασία και ένας τίτλος που συντηρείται σε βάθος χρόνου, για παράδειγμα κάνοντας ταξίδια
 • Ο master of wine δεν έχει καμία σχέση με έναν σομελιέ. Σομελιέ είναι ένας οινοχόος σε ένα εστιατόριο, πρόκειται για μία θέση, ένα job description. Ένας σομελιέ μπορεί να φτάσει στο ύψιστο σημείο και να γίνει ένας μάστερ σομελιέ. Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους, αφού το ένα είναι τίτλος, ενώ το άλλο είναι μία θέση εργασίας. 
 • Το ινστιτούτο σου δίνει τον τίτλο του M.W που διαθέτει ένα κύρος, όμως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να το αξιοποιήσει κανείς. Οι M.W μπορούν να ακολουθήσουν οποιονδήποτε επαγγελματικό δρόμο. Συχνά απασχολούνται ως δημοσιογράφοι, εκπαιδευτές, συγγραφείς, οινοποιοί ή σύμβουλοι οίνου. 
 • Οι περισσότεροι masters of wine ανά τον κόσμο βρίσκονται στην Αγγλία.
 • Το κρασί με ένα μαγικό τρόπο, ελκύει και καταφέρνει να συνδέει τους ανθρώπους μεταξύ τους, όσο ετερόκλητοι και αν είναι. Η ιστορία, οι θρύλοι, οι παραγωγοί, τα ταξίδια, η γεωγραφία, η ιστορία της ετικέτας, είναι κάποια από τα στοιχεία εκείνα που όλα μαζί συνθέτουν το κρασί και την μαγεία που το περιβάλλει. 
 • Στην Ελλάδα έχουν γίνει κάποια βήματα και σταδιακά αρχίζει να δημιουργείται η κουλτούρα γύρω από το κρασί. Ωστόσο πολλά είναι τα κακώς κείμενα και σαφώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω ανάπτυξης
 • Συγκριτικά με την Ελλάδα, η Κύπρος βρίσκεται ακόμη πιο πίσω σε ό,τι αφορά την κουλτούρα και τη βιομηχανία του κρασιού. Το επίπεδο, δυστυχώς, ακόμη παραμένει χαμηλό και χρειάζεται χρόνος. 
 • Η Ελλάδα ακολουθεί τις τάσεις που δημιουργούνται στο εξωτερικό. 
 • Στην βιομηχανία του κρασιού οι χώρες που δημιουργούν τις τάσεις και είναι πιο επιδραστικές είναι οι ΗΠΑ και η Αγγλία.
 • Η Αυστραλία είναι από τις χώρες που ξεχωρίζουν σε ό,τι αφορά το κρασί, αφού θεωρείται open minded και καινοτόμος στην οινοποίηση, τους αμπελώνες και τις ετικέτες της. 
 • Ένα μεγάλο κρασί διαθέτει πολλά περισσότερα στοιχεία από την ποιότητά που είναι μετρήσιμη. Είναι ένα κρασί που δεν γίνεται με συμβιβασμούς, ούτε με τακτικές, κινείται εκτός της ζώνης άνεσης και γίνεται μεγάλο όχι εξαιτίας της υπερβολικής προσοχής ή της ορθότητας, αλλά γιατί κυνηγάει διαρκώς την τελειότητα. Και όσο απομακρύνεται από αυτή, το κυνήγι είναι αδιάκοπο.

Links και αναφορές

Ακούτε στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcasts!

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Όταν Η Ζωή Ρέει – Dr. Αγγελική Κομποχόλη

Next Article

Άβολες Ερωτήσεις – Κατερίνα Χλωροκώστα

Related articles