Θέκλα Πετρίδου – Συγγραφέας, Ψυχολόγος
Οι χωρισμοί μας, αν τους επεξεργαστούμε ψύχραιμα και με κατανόηση, μπορούν να μας αφήσουν μαθήματα και για να γίνουν “σχολεία” για μας. Συζητάμε με τη μοναδική Θέκλα Πετρίδου για τα μαθήματα που μας αφήνουν οι χωρισμοί.
Ακούστε το podcast στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcasts.
Show notes
- Οι σχέσεις είναι ένα μεγάλο σχολείο, κατά τη διάρκεια τους όμως η προσοχής μας είναι στραμμένη στην ίδια τη σχέση και δεν υπάρχει χρόνος για ενδοσκόπηση. Μέσα στη σχέση, όμως, βγαίνουν όλα τα τραύματα, τα κενά και οι συγκρούσεις που έχουμε μέσα μας.
- Ειδικά στα παντρεμένα ζευγάρια, το να χωρίσουν θεωρείται από πολλούς σαν μια αποτυχία, σαν κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπονται και να νιώθουν ενοχές. Υγιής, όμως, δεν είναι η σχέση στην οποία δεν υπάρχει χωρισμός, αλλά αυτή που έχει ολοκληρώσει τον σκοπό της. Ένας τοξικός γάμος δεν θεωρείται καλός επειδή έχει διάρκεια. Παραμένει τοξικός και βλάπτει όλους όσους εμπλέκονται σε αυτόν (σύζυγοι, παιδιά).
- Καλό είναι, αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα (ή από δωρεάν υπηρεσίες), αμέσως μετά τον χωρισμό μας να κάνουμε ψυχοθεραπεία, όταν οι πληγές μας θα είναι ακόμη φρέσκες και θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί το πρόβλημα.
- Ο καθένας, σύμφωνα με το πρότυπο σύνδεσης που έχει δει από την οικογένεια του, είναι πιθανό ότι θα αναζητήσει τα ίδια χαρακτηριστικά και στον σύντροφο του, λόγω οικειότητας. Σύμφωνα με μια ψυχοδυναμική θεωρία, ασυνείδητα επιλέγουμε συντρόφους που συνδέονται μαζί μας με τον ίδιο μη υγιή τρόπο που συνδέονταν και οι γονείς μας μαζί μας γιατί θέλουμε μια δεύτερη ευκαιρία για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη και να μας δώσουν την αγάπη που θέλουμε.
- Στο μυαλό μας έχουμε την έννοια του πάθους ως κάτι θετικό και απαραίτητο για μια σχέση. Στα αρχαία ελληνικά, όμως, πάθος σημαίνει αρρώστια. Αν δεν μπορείς να αντέξεις χωρίς τον άλλον, αν έχεις σύνδρομο στέρησης μακριά από τον άλλον, αυτό δεν δείχνει υγιή σύνδεση αλλά αρρωστημένη. Υγιής σύνδεση σημαίνει να μπορούμε να ζήσουμε κανονικά χωρίς τον άλλον και να είμαστε μαζί του συνειδητά, από επιλογή και όχι από ανάγκη.
- Έχουμε γαλουχηθεί, και από την κοινωνία και από την θρησκεία, με την αντίληψη ότι πρέπει να θυσιαζόμαστε και να ανεχόμαστε, κάτι που μας καθιστά ευάλωτους στην εκμετάλλευση και τη συνεξάρτηση.
Links και αναφορές
Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:
Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k
Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media: