Ο δημόσιος λόγος για τις σχέσειΟ Δημόσιος Λόγος Για Τις Σχέσεις & Το Sex – Dr. Βαγγέλης Λιότζηςς και το σεξ

Share:

Δρ. Ευάγγελος Λιότζης – Ειδικός σεξουαλικότητας, Σύμβουλος σεξ, σχέσεων και γάμου

www.pureaffairs.gr

Όπως τα περισσότερα θέματα ιδιωτικού και δημόσιου ενδιαφέροντος, έτσι και οι σχέσεις αποτελούν συχνά πεδίο συζήτησης, κριτικής και ανάλυσης στα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Η συνήθης αιτίαση είναι ότι υπάρχει ένα «πλαίσιο παραπληροφόρησης» από ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων που όλο και περισσότερο σεξουαλικοποιούν και εμπορευματοποιούν καταχρηστικά και εις βάρος του κοινωνικού συνόλου τις συμβουλές γύρω από τα θέματα των σχέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η συζήτηση γύρω από τις σχέσεις εξελίχθηκε σε ένα πεδίο αναπαραγωγής στερεοτύπων και αποσπασματικής «επιστημονικής γνώσης» μέσω της παρατεταμένης σε διάρκεια διαδικασίας συμβιβασμού ανάμεσα στις γνώμες των «ειδικών» και τη λογική του καταναλωτισμού.

Με άλλα λόγια, επίκεντρο εδώ είναι το μεμονωμένο άτομο το οποίο χρειάζεται τις πατερναλιστικές οδηγίες των «ειδικών» για το πώς να ζει, οδηγίες που του δίνονται μέσω εξαντλητικών καταλόγων για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Πρόκειται φυσικά για προσεγγίσεις που δεν κατανοούν την πολυπλοκότητα της κατάστασης των σύγχρονων προσωπικών σχέσεων και του σεξουαλικού εαυτού.

Στη βάση αυτή, η απαίτηση για σχεσιακή και σεξουαλική αυτονομία είναι μια, σε τελευταία ανάλυση, απαίτηση και για μια συνολική προσωπική χειραφέτηση, ελευθερία και υποκειμενικότητα. Υπό αυτή την έννοια, οι σχέσεις και η σεξουαλικότητά μας αποτελούν μια μετωνυμία για το δικαίωμα στην αυτόνομη και αυτόβουλη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Πείνα Για Αγάπη – Γιώργος Βαφειάδης

Next Article

Το νόημα της ζωής είναι να δίνεις στη ζωή νόημα – Ιάκωβος Μαρτίδης

Related articles