Ο Καρκίνος του Μαστού – Κλέαρχος Δεσίρης, Ανδρομάχη Αθηναίου, Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης

Share:

Κλέαρχος Δεσίρης – Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδ. σε Παθήσεις Μαστού.

Ανδρομάχη Αθηναίου, Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ “Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης”.

Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης

Με την υποστήριξη της www.klimamichaniki.gr

Η Κλιμαμηχανική δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας από το 1984, προσφέροντας υπηρεσίες ολιστικής ενεργειακής διαχείρισης.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.

Περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Περίπου 400.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας κάθε χρόνο.

1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Η πρόληψη είναι το παν. Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πιο ιάσιμους, αν γίνει η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο. 

Τα “όπλα” της πρόληψης είναι:

Ψηλάφηση.
Κλινική εξέταση
Υπέρηχος
Μαστογραφία

Ακούστε το podcast στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcast!

Show notes

 • Υπάρχουν δύο κατηγορίες καρκίνου του μαστού: ο σποραδικός καρκίνος (92%), για τον οποίο δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε και ο κληρονομικός καρκίνος (8%), ο οποίος μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.
 • Πώς δημιουργείται ο καρκίνος; Τα κύτταρα στο σώμα μας διαιρούνται με έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Υπάρχουν ωστόσο κάποια κύτταρα τα οποία αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να σχηματίζουν ομάδες, τους όγκους. Αυτοί μπορεί να είναι καλοήθεις και να αποτελούνται από κύτταρα που μοιάζουν με τα υπόλοιπα γύρω τους και δεν μετακινούνται ή κακοήθεις, των οποίων τα κύτταρα είναι εντελώς ανώμαλα και έχουν την τάση να φεύγουν από τον κυρίως όγκο και να κάνουν μεταστάσεις.
 • Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εκδηλωθεί και στα δύο φύλα, σε όλες τις ηλικίες, οι γυναίκες ωστόσο πάνω από τα 45 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν.
 • Παράγοντες προδιάθεσης για καρκίνο μαστού είναι: η πρώιμη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, αλόγιστη χρήση ορμονών, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, κακή διατροφή, κάπνισμα, στρες.
 • Πάνω από ένα 90% των καρκίνων του μαστού που ανακαλύπτονται έγκυρα έχουν πλήρη ίαση. Ο τακτικός έλεγχος, επομένως, παίζει κύριο ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας.  
 • Υπάρχει μια τριπλέτα εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού: 
  • η κλινική εξέταση (αυτοεξέταση, ψηλάφηση)
  • Η μαστογραφία και ο υπέρηχος
  • Η μαγνητική μαστών 
 • Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι επίσης είναι το πώς θα ανακοινώσει ο γιατρός στον ασθενή ότι έχει καρκίνο, κάτι που δυστυχώς δεν διδάσκεται από τις σχολές αλλά βασίζεται στην ενσυναίσθηση και παιδεία κάθε γιατρού.
 • Οι θεραπείες που υπάρχουν ξεκινούν αρχικά με την καταπολέμηση του προβλήματος τοπικά (αφαίρεση όγκου ή μαστεκτομή). Επιπλέον υπάρχουν και οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοβολίες, ορμονοθεραπείες και ανοσοθεραπειές. Όλες αυτές οι θεραπείες δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογή της κάθε θεραπείας στις ανάγκες του κάθε ασθενή.
 • Βασικό επίσης είναι οι γυναίκες να μάθουν από μικρή ηλικία να αυτοεξετάζονται, ώστε να μάθουν και το ίδιο τους το σώμα και να μπορούν να καταλάβουν αν υπάρχει κάτι διαφορετικό στην ψηλάφηση.
 • Το βασικότερο είναι να αρχίσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, και από άποψη βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας αλλά και με τον τακτικό έλεγχο.

Links και αναφορές

Angelina Jolie

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Σπουδές και Πανδημία – Χρήστος Ταουσάνης

Next Article

O Θάνατος στην Ανθρώπινη Σκέψη Διαχρονικά – Ευλαμπία Τσιρέλη

Related articles