Ο Πυρετός Καμπίνας (Cabin Fever) και η Κόπωση της Πανδημίας – Μαίρη Νταφούλη

Share:

Μαίρη Νταφούλη – Κλινική Ψυχολόγος (Α.Π.Θ.) και πιστοποιημένη στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια ( by EABCT) με Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ιατρική του Ύπνου (MSc) και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ/ Uni of Bern

maryntafouli.com

Ο Πυρετός Καμπίνας (Cabin Fever) είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα για να περιγράψει τη συναισθηματική κατάσταση που προξενείται από μήνες απομόνωσης, μοναξιάς, μονοτονίας και πλήξης στις περιοχές με πολύμηνους χειμώνες. Επίσης, χρησιμοποιείται για ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων όπως πχ οι αστροναύτες ή οι άνθρωποι που βρίσκονται για μεγάλα διαστήματα σε πλοία και υποβρύχια.

Η Κόπωση της Πανδημίας (Pandemic Fatigue) είναι η κατάσταση εξάντλησης από τις συνεχείς προειδοποιήσεις για την τήρηση των μέτρων, την μόνιμη επαγρύπνιση, την ατελείωτη εφαρμογή μέτρων (αποστάσεις, μάσκα, κλπ). που σχετίζονται με την πανδημία, συχνά λόγω της παράτασης των περιορισμών και της έλλειψης άλλων δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα πλήξη, συμπτώματα κατάθλιψης και άλλα.

Στην περίοδο της Πανδημίας που ζούμε, με μεγάλες περιόδους περιορισμών και μεγάλη ανασφάλεια, είναι λογικό να υπάρχουν επιπτώσεις στον ψυχισμό μας που θυμίζουν τον “πυρετό καμπίνας”.

Ακούστε στο πλαίσιο τη συζήτηση και όπου ακούτε podcasts!

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Αισθάνεσαι ότι δεν είσαι αρκετός / αρκετή; – Νέλη Βυζαντιάδου

Next Article

Startups – Οδηγός Επιβίωσης 2021 – Α’ Μέρος – Maria Gabriella Anagnostopoulos

Related articles