Ο Τρόπος που Σχετιζόμαστε & η Πολυπλοκότητα των Σχέσεων – Αιμιλία Αξιωτίδου

Share:

Αιμιλία Αξιωτίδου – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ, Ιατρική Σχολή, ΑΧΕΠΑ

Email

Καταρχάς, το test για να βρείτε το είδος δεσμού που έχετε, το βρίσκεται εδώ.

“Από τη στιγμή που μεγαλώνουμε μέσα σε μια σχέση, δεν μπορούμε να μάθουμε τον εαυτο μας, αν δεν είμαστε σε μια σχέση. Δεν μπορείς να γίνεις καλός παίκτης, αν κάθεσαι στον πάγκο. ” Για να συμπληρώσουμε, τον Γιάλομ “Αυτό που μας θεραπεύει, είναι τελικά η σχέση”.

Στις σχέσεις είμαστε όλοι σαν μικρά παιδιά. Για αυτό και ο φόβος που νιώθουμε είναι ο πρωτόγονος φόβος της παιδικής ηλικίας.

Στις σχέσεις πρέπει να μπορούμε να μην φοβόμαστε να είμαστε ευάλωτοι.
 
Ακούστε το επεισόδιο στο πλαίσιο και όπου ακούτε podcasts!

Show notes

  • Η άποψη ότι πρέπει πρώτα να μάθουμε τον εαυτό μας για να μπούμε σε σχέση δεν είναι πάντα σωστή. Τον εαυτό μας θα τον μάθουμε μέσα από την σχέση.
  • Σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε για τον εαυτό μας, τι κάνουμε όταν νιώθουμε πως πάει να χαθεί η σύνδεση με κάποιον; Πώς έχουμε φερθεί σε προηγούμενες σχέσεις μας; Πώς φερόμαστε σε αυτή που έχουμε τώρα; Αν κοιτάμε μόνο τι κάνει ο άλλος, δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε και τις δικές μας συμπεριφορές.
  • Παράλληλα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν έχουμε μεγαλώσει για αυτονομία, για αφοσίωση ή για αλληλεξάρτηση, ειδικά σε σύγκριση με τον σύντροφο μας. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχει ο ένας ιδανικός σύντροφος εκεί έξω που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας.
  • Κάποιος που είναι αποφευκτικός αποτραβιέται από τη δέσμευση γιατί φοβάται ότι αν έρθει κοντά με κάποιον, αυτός θα τον εγκαταλείψει. Αυτός ο φόβος είναι ασυνείδητος, γιατί ως παιδί ένιωσε πως όταν χρειάζονταν τη μητερα του ,αυτή δεν ήταν εκεί, οπότε μέσα του φοβάται ότι θα νιώσει την ίδια εγκατάλειψη.
  • Το πιο σημαντικό είναι, αφού έχουμε παρατηρήσει τον εαυτό μας, να επικοινωνήσουμε με τον άλλον ξεκάθαρα για το πώς νιώθουμε, χωρίς τον φόβο ότι θα μας εκμεταλλευτούν αν φανούμε ευάλωτοι. Όταν μιλάμε για τα συναισθήματά μας, μιλάμε για τον εαυτό μας, δεν κατηγορούμε τον άλλον γιατί έτσι θα μπει σε θέση άμυνας (“Νιώθω θυμωμένος”, όχι “Με θύμωσες”). Κοιτάμε τον εαυτό μας γιατί μόνο αυτόν μπορούμε να αλλάξουμε, όχι τον άλλον. Και ο άλλος έχει τους δικούς του λόγους που φέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δεν έχουμε όμως ευθύνη γι’αυτόν.

Links και αναφορές

Αγάπα με αν τολμάς
John Gottman
Carl Jung

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

Previous Article

Bushido, ο Κώδικας των Σαμουράι και η Εφαρμογή του στην Καθημερινή μας Ζωή – Παναγιώτης Άγριος

Next Article

Startup – Οδηγός Επιβίωσης 2021 – Β’ Μέρος – Maria Gabriella Anagnostopoulos

Related articles