Now Reading
Η Ομορφιά Στο Ντιβάνι Του Ψυχαναλυτή – Άσπα Πασπάλη

Η Ομορφιά Στο Ντιβάνι Του Ψυχαναλυτή – Άσπα Πασπάλη

Άσπα Πασπάλη – Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου ΔΙ.ΚΕ.ΨΥ.

dikepsy.gr

Το να προσπαθήσεις να ελέγξεις τι βλέπει ο άλλος είναι μάταιο. Για τον άλλο είμαστε μια φωτογραφία και είμαστε φυλακισμένοι/ες πάνω στην στιγμή που μας είδε, πάνω στην οποία εμείς δεν έχουμε κανένα έλεγχο. Η αντίληψη του άλλου για μας είναι βαθιά ριζωμένη στις δικές του ασυνείδητες επιθυμίες, αισθήματα, φαντασιώσεις και αναμνήσεις. Δεν μπορώ να ελέγξω πώς με βλέπει ο άλλος.

Άσπα Πασπάλη

Τι μας οδηγεί στις παρεμβάσεις στην εμφάνιση μας;

Τι συμβαίνει και κάποιοι άνθρωποι ξεφεύγουν και θέλουν να μεταμορφώσουν τον εαυτό τους εντέλως σε κάποιον άλλον;

Που πηγάζει η αντίληψη μας για τη δική μας ομορφιά;

Ακούστε το podcast.

See Also

Show Notes

  • Ο καλλωπισμός δεν αποτελεί σημείο των καιρων μας, απλά τώρα η έμφαση στην ομορφιά και η έκθεση στους άλλους έχουν λάβει πολύ μεγαλύτερη έκταση.
  • Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε και το halo effect, την εντύπωση δηλαδή πως αν κάποιος είναι εμφανίσιμος, έχει και περισσότερες αρετές. Σύμφωνα με έρευνες, ακόμη και ένα βρέφος προτιμάει πρόσωπα που οι αναλογίες τους είναι πιο κοντά στα προτυπα ομορφιάς.
  • Η επιλογή επέμβασης πάνω στην εμφάνιση, φτάνοντας ακόμη και σε ακραία σημεία, αποτελεί πλέον για ένα ζήτημα παγκόσμιο
  • Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ελέγξουμε το πώς μας βλέπουν οι άλλοι, γιατί κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται από εμάς. Ο κάθε άνθρωπος μας βλέπει με διαφορετικό τρόπο.
  • Η αίσθηση του πόσο όμορφοι είμαστε συνδέεται άρρηκτα με την σχέση μας με τους γονείς μας. Σημαντικό είναι, επομένως, οι γονείς να επενδύσουν χρόνο και αγάπη ώστε να κάνουν  το παιδί να νιώθει όμορφο, όχι μόνο με τα λόγια αλλά με τις πράξεις.
  • Το ότι θα πάει κάποιος στον πλαστικό χειρουργό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι έχει θέμα ψυχικής υγείας. Αντιθέτως, εφόσον διορθώνει κάτι στην εμφάνιση του που τον δυσαρεστούσε, στη συνέχεια πιθανότατα θα έχει καλύτερη ψυχική διάθεση. Μέσα σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο, χωρίς αυτό να γίνεται εμμονή, η πλαστική χειρουργική, και γενικά κάποια επέμβαση στην εμφάνιση, δεν θα έπρεπε να είναι κάτι κατακριτέο και ντροπιαστικό. Το ζήτημα είναι να μην γίνεται αυτό για το τι θα πουν οι άλλοι.
  • Η πλαστική χειρουργική συνοδεύεται με στίγμα, ειδικά για τις γυναίκες: θεωρούνται λιγότερο ηθικές και ικανές, ενώ στον αντίποδα, οι άντρες συνήθως απενοχοποιούνται από την κοινωνία.
  • Μέσα από την ακραία τροποποίηση της εμφάνισης, προσπαθεί κάποιος να ξαναγεννηθεί, απορρίπτει τους δημιουργούς του και προσπαθεί να δημιουργήσει εκ νέου τον εαυτό του.
  • Με τον πλαστικό χειρουργό μπορεί να αναπτυχθεί μια σχέση εξάρτησης και εξιδανίκευσης.
  • Σωματική δυσμορφική διαταραχή (BDD): Η εμμονή με ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος που ο ασθενής το θεωρεί λανθασμένο. 
  • Το καθρέφτισμα με τους άλλους είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα μας για να ορίσουμε τους εαυτούς μας.
  • Όλη αυτή η ανάγκη αλλαγής του εαυτού μας για τους άλλους προέρχεται από την ανάγκη να αγαπηθούμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε την αντίληψη πως αξίζουμε να αγαπηθούμε μόνο όταν είμαστε όμορφη.

Ακολουθήστε τη Δέσποινα Κανάκογλου στα social media:

Instagram @desp1na_k
Twitter @desp1na_k

Ακολουθήστε το GiatiOxi στα social media:

Facebook
Instagram @giatioxi
Twitter @giati_oxi

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
© 2023 GiatiOxi. All Rights Reserved.